Olutmestari Tuomas Pere suosittelee nappaamaan Pyynikin Brewhousen tisklitä Beer Flight -maistelulennon lisäksi myös henkilökunnan vinkit omatoimimaisteluun.

Maineikkaisiin Pyynikin Käsityöläispanimon oluisiin pääsee pulahtamaan Pyynikin Brewhousessa niin lennosta napattavien omatoimitastingien kuin ohjattujen tasting-sessioidenkin muodossa. Kumpikin olutmaistelu on notkeasti yhdistettävissä myös ruokamaisteluun.

Aivan Tampereen ydinkeskustassa kuohuu kuuluisan kosken ohella myös kuuluisa olut. Lukuisat Pyynikin oluet ovat nimittäin niittäneet mitalimenestystä niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin kisakentillä, ja niitä makuja pääsee maistelemaan valtaisalla skaalalla panimoravintolan huomassa. Ja ohjatussa tastingissa myös panimon omien olutasiantuntijoiden.

– Maistelu etenee kuin ravintolaillallinen annos annokselta kohti kohokohtaa. Joskus se on tumma ja tuima Black IPA, joskus tynnyrikypsytetty Imperial Stout, joskus makea Papan Vanilla Stout. Pienin annoksin kohti taivasta, Pyynikin Käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere myhäilee.

Ohjattu oluttasting antaa etenkin olutharrastuksen alkutaipaleella oleville evästä ja avarrusta oluen ja sen maistelun monipuoliseen maailmaan.

– Yleensä kuljetaan miedoista, vaaleista, vähemmän happamista ja vähemmän makeista kohti vahvempia makuja ja prosentteja. Settiin voi tietenkin osua myös vaalea vahva olut tai tumma mieto olut, joten näiden suhteen täytyy tehdä päätöksiä, että mitä linjaa kuljetaan, Pere kuvailee.

Ohjattuja tastingeja varataan paljon niin vieraitaan viihdyttävien yritysten kuin esimerkiksi synttäri- tai polttariseurueidenkin toimesta. Paikallista olutosaamista on helppoa esitellä kansainvälisillekin vieraille, sillä panimolta löytyy myös englantia äidinkielenään puhuva olutasiantuntija.

Maistelemaan voi pyrähtää ominkin päin lennosta olutinnon yllättäessä. Tiskiltä saa Beer Flight -olutlautoja eli äkkilähtöjä olutlennolle. Laudalle mahtuu neljä oluttuopposta sisältämiensä juomien nimet kyljissään. Myös henkilökunnan maisteluvinkit kannattaa napata samaan kyytiin.

– Näitähän voi maistella joko neljä tai vaikka kahdeksankin. Olutmäärän voi valita itse, mutta suosittelen 1-2 desilitraa per olut. Jotkut oluet ovat hyvinkin vahvoja, valottaa Pere.

Tastingiin voi yhdistää sulavasti myös ruokailun joko siemailun lomassa kevyesti napostellen tai esimerkiksi olutmaistelun jälkeen maistelumenuillastaen. Kumpainenkin valmiiksi mietitty ruokaisa vaihtoehto on suunniteltu sointumaan oluiden makuihin. Toki tilata voi listaltakin.

– Paras aika ohjatulle tastingille on ihan alkuillasta, kun ravintolassa on vielä rauhallista. Sen jälkeen voi sitten uppoutua täysillä seurusteluun ja ruokailuun, ravintolapäällikkö Markus Salomäki suosittelee.

Ohjattu tasting kestää oluiden määrästä riippuen 1,5-2 tuntia. Maistelun ohessa käydään läpi historiaa oluenvalmistuksesta ja kuullaan tarinaa Pyynikin Käsityöläispanimosta.

Brewhousen tiloihin mahtuu mainiosti jopa 25-henkinen tastingseurue. Itse pääpanimolla taas voidaan järjestää suuret, jopa 100 maistelijaa mukavasti mahduttavat ohjatut tasting-sessiot. Tiloissa on myös sauna, jonka voi vuokrata käyttöönsä vaikkapa tastingin yhteydessä löylyteltäväksi.

– Kummassakin kohteessa saa panimokierroksen samalla reissulla. Täällä Brewhousella se on tietenkin nopeampi, kun mikropanimo on nähtävissä suoraan yhden lasin takaa tastingin vetäjän esitellessä tilat, toteaa Pere.

Pyynikin Brewhousella ohjatun olut-tastingin kiinteä hinta on 150€ ja juomien osuus neljällä oluella 15€ / hlö tai kahdeksalla oluella 25€ / hlö.

MAISTELUMENU
min. 8:lle hengelle

Valikoima talon leikkeleitä ja juustoja
– salamia
– chorizoa
– prosciuttoa
– gorgonzolaa
– taleggiota

Panimon pyöryköitä mausteisessa tomaattikastikkeessa
Ranskalaisia perunoita
Remoulade-kastiketta
Kokonaisena paistettua päivän kalaa
Hollandaisekastiketta
Ylikypsää porsaanposkea olutkastikkeessa
Perunamuusia
Grillitomaattia
Paistettua kaalia

45€ / hlö

KEVYTTÄ SUOLAPALAA
min. 4:lle hengelle
Valikoima talon leikkeleitä ja juustoja
– salamia
– chorizoa
– prosciuttoa
– gorgonzolaa
– taleggiota
Panimon pyöryköitä mausteisessa tomaattikastikkeessa
Kuhakroketteja
Ranskalaisia perunoita
Remouladea

14€ / hlö

Pyynikin Brewhouse, Verkatehtaankatu 2

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Pyynikin Brewhouse