Samuli Peltonummi on vastannut mikropanimon pyörittämisestä Pyynikin Brewhouse -panimoravintolan avaamisesta asti.

Pyynikin Brewhousen  mikropanimo Tammerkosken partaalla hyrähti jälleen käyntiin vuodenvaihteessa. Maaliskuun aikana uusia oluita saadaan ulos ja asiakkaiden tuopposiin jo kolme kappaletta. Mikropanimoa pyörittävä Samuli Peltonummi on innoissaan niin panimopuuhista kuin tastingien vetämisestäkin. Olutinnokkaat kyselijät saavat Peltonummen puhumaan maltaisia.

Huomioithan, että jutussa mainittuihin juomiin ja ruokiin voi tulla muutoksia ja mikropanimon oluita tehdään rajoitettuja eriä.

Peltonummi on täpinöissään mikropanimon kattiloiden jälleen käydessä kuumina. Ensimmäinen keitto oli jo joulukuun puolella ja sen tuloksena näyttelijä Lari Halmeen kanssa yhteistyössä tehty olut. Huhtikuulle tulossa on perinteinen red ale ja marjaisa sour siintää myös suunnitelmissa. Maaliskuun aikana valikoimasta löytyykin jo kolme oman mikropanimon maltaista.

– Red ale ja vehnä ovat olleet sellaisia oluttyylejä, joita ravintolan asiakkaat ovat toivoneet, kertoo Peltonummi.

Mikropanimon omaa olutta myydään suoraan Pyynikin Brewhousen hanasta, joten oluterikoisuudet päätyvät äärimmäisen tuoreina asiakkaiden huulille.

Pyynikin Brewhousella vedetään myös neljän eri oluen oluttastingeja. Kutakin maltaista maistellaan kahden desin annoksin.

Tastingit etenevät yleensä kuljetaan miedoista, vaaleista, vähemmän happamista ja vähemmän makeista kohti vahvempia makuja ja prosentteja.

– Tyypillisimmin niissä on ensimmäisenä Mosaic Lager, sitten joku IPA, seuraavaksi vehnä tai sour ja viimeisenä joku tumma. Kerron matkan varrella muun muassa oluiden raaka-aineista, maltaista, hiivoista ja humalista.

Tasting-tilaisuus kestää yleensä noin tunnin verran, mutta pitempäänkin saattaa herkästi vierähtää.

–Tastingin kesto riippuu hyvin pitkälti siitä porukasta. Jos mukana on aiheesta kovin kiinnostuneita ja paljon kysymyksiä esittäviä maistelijoita, kestää tasting tietenkin kauemmin. Innostuneen porukan kanssa on kestänyt joskus kolmekin tuntia, Peltonummi paljastaa naurahtaen.

Olutkysymykset ja -keskustelut ovat Peltonummelle kuin viskaisi bensaa tisleeseen.

– Erityisen motivoivaa ja mukavaa on puhua oluista silloin, kun mukana on kiinnostuneita ja kyseleväisiä ihmisiä. Silloin pääsee jakamaan sitä omaa olutintohimoaan.

– Tastingit ovat opettavaisia myös itselle. Toisinaan tulee esimerkiksi sellaisiakin kysymyksiä, joihin en ihan siinä hetkessä osaa vastausta antaa.

Peltonummi kokee palkitseviksi myös hetket, jolloin oluiden makukirjo pääsee yllättämään positiivisesti sellaiset tasting-vieraat, joille olut ei aikaisemmin ole ollut oman suun myötäinen juoma.

– Kun joku ei lähtökohtaisesti oluista pidä, mutta sitten löytääkin tietyistä oluttyyleistä itselleen maistuvia juomia, niin se on kyllä aina hienoa, summaa Peltonummi hymyillen.

Pyynikin Brewhouse, Verkatehtaankatu 2

KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Kuhaa, pyttipannua ja muita perinteisiä tamperelaisherkkuja Brewhousen lautasilla