![](https://kohokohdat.fi/tampere/wp-content/uploads/sites/2/2024/05/4-vuodenaikaa-elias-paukkunen-kohokohdat.jpg)
Kauppahallin 4 Vuodenaikaa -ravintola venytti aukioloaikaansa iltakuuteen ja laati illansuuhun oman menun. Keittiömestari Elias Paukkusen johtama kehittämishaluinen keittiö kokkaa aamiaisesta lounaaseen ja myöhäisen iltapäivän à la carte -listan annoksiin asti.
– Meillä saa ruokaa nykyään puoli kuuteen asti illalla. Lounasajan jälkeen hiukan ennen kello neljää tarjolle tulee iltapäivämenu, jolla on kalakeittoa, lohiperhosta, naudan ulkofileepihviä tavallisesta sekä dry aged -lihasta valmistettuna, etanoita ja crème brûléeta, luettelee Paukkunen.
– Eli nyt sitä meidän kuuluisaa kalakeittoamme voi tulla syömään vielä neljän jälkeenkin, iloitsee ravintolapäällikkö Kristian Sandström.
Monelle on tullut iloisena yllätyksenä sekin, että 4 Vuodenaikaa on nykyään myös maanantaisin avoinna.
![](https://kohokohdat.fi/tampere/wp-content/uploads/sites/2/2024/05/4-vuodenaikaa-kyltti-kohokohdat.jpg)
4 Vuodenaikaa on niin paikallisten kuin matkailijoidenkin suosima lounasravintola, joka on tunnettu paitsi bouillabaisse-kalakeitostaan, myös välittömästä tunnelmastaan. Asiakkaat kun istuvat yhteisten pöytien ääressä toisinaan hyvinkin tiiviisti ja myös keskenään jutustellen.
Nimenomaan puheensorinainen ja yhteisöllinenkin meno on lumonnut monet, mutta ravintolassa on mahdollista ruokailla myös seesteisemmissä tunnelmissa. Sitä kaipaaville ja myöhemmin syömään pääseville aukioloaikojen venyminen iltaseen asti onkin mainio juttu.
– Jos haluaa ruokailla rauhallisemmin, niin kannataa tulla kello 15 jälkeen, kun suurin lounashälinä alkaa olla ohi, Sandström vinkkaa.
Päivän vaihtuvat liha- ja kala-lounasannokset ovat tarjolla aina 15.45 asti, jolloin tarjolle tulee iltapäivän à la carte -menu.
– On mielenkiintoista päästä kehittämään à la carte -tarjontaa. Suomessahan mennään yleensä illalla syömään seitsemän, kahdeksan aikaan. Nyt meillä on tilaisuus tarjota täällä vaihtoehto varhaisemmin ruokaileville tai vaikka töiden jälkeen syömään ja lasilliselle piipahtaville, Paukkunen tuumaa.
![](https://kohokohdat.fi/tampere/wp-content/uploads/sites/2/2024/05/4-vuodenaikaa-elias-paukkunen-kristian-sandstrom-kohokohdat.jpg)
4 Vuodenaikaa innokkaine tiimeineen on muutenkin hiukan modernisoimassa annoksiaan.
– Kokkimaajoukkueessakin toiminut kallavelhomme Tomi Kuivasniemi on esimerkiksi nostanut jälkiruokiamme uudelle tasolle. Nyt meillä on viikottain vaihtuva jälkiruoka sekä pysyvästi valikoimassa oleva crème brûlée, jonka maku vaihtelee. Keväällä oli esimerkiksi kuusenkerkkä, sen jälkeen tuli laventeli.
Paukkunen kiittelee keittiötiiminsä osaamista ja intoa viedä ravintolaa eteenpäin. Kuivasniemen lisäksi keittiössä operoivat Trevor Arney ja Lorenzo Leczynski.
– Meillä on keittiössä kehittämishaluinen porukka, jonka ammattitaitoon luotan täysin. Olen antanut heille vapaat kädet luoda ja leikitelläkin juuri vaihtuvien päivän annosten kohdalla. Asiakkaiden antaman palautteen mukaan niitä voi olla tarjolla toistekin, valottaa Paukkunen.
![](https://kohokohdat.fi/tampere/wp-content/uploads/sites/2/2024/05/4-vuodenaikaa-elias-paukkunen-kuva-sampo-pystynen-350x525.jpg)
Keittiömestarin paikalle Paukkunen siirtyi tammikuussa. Vaikka pesti on uusi, on ravintola hyvinkin tuttu jo liki 9 vuoden ajalta. 4 Vuodenajan monipuolisuus on saanut Paukkusen viihtymään. Nyt hän on tehnyt uuden aluevaltauksen salin puolella, jossa hän toimii parina päivänä viikossa juomataiturien Sandströmin sekä Lanfranco Leprin kanssa. Ruoan lisäksi nimittäin myös viini kiinnostaa keittiömestaria kovasti.
– On todella kiva päästä oppimaan tässä pikku hiljaa enemmän sitäkin puolta, Paukkunen kertoo innostuneena.
Ilta-aukioloajan lisäksi pientä aikataulumuutosta on tullut ravintolaan muutenkin. Aamiaista on hiukan myöhäistetty, eli sitä saa 9.30 alkaen maanantaista perjantaihin. Lauantaina aamiainen on tarjolla tuttuun tapaan kello 9 – 12 ja lounasta saa 12 – 15.30. Ravintola on lauantaina avoinna neljään asti.
4vuodenaikaa.fi4 Vuodenaikaa, Tampereen kauppahalli, Hämeenkatu 19
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuva Elias Paukkusesta ja keitosta: Sampo Pystynen