Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen paras ravintola 2022. Palace äänestettiin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksessä kolmentena vuonna peräkkäin.

Seuraavina olivat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Grön. Listaus esittelee samalla kätevästi myös Helsingin parhaat ravintolat, sillä yhdeksän kymmenestä ensimmäisestä ravintolasta äänestettiin helsingistä.

Horeca-alan ammattilaiset äänestivät vuoden ravintolahenkilöksi eli ”Ammattilaisten ammattilaiseksi” ravintoloitsija Tommi Tuomisen. Vaikka kärki pysyi samana, listalle tuli myös paljon uutuuksia.

NÄYTÄ LISTAUS 2022 2021

Palace on Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Tuukka Koski.

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama Ravintola Palace piti paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa myös 2022 -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa ylivoimaisesti eniten ääniä.

Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä mm. ravintola- ja ruokatoimittajat. Listan tulokset julkistettiin palkintojenjaossa Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona 18.5.2022.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ravintoloista 19 on Helsingin ulkopuolelta, mikä houkuttaa entistä enemmän matkustamaan ruoan perässä pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin. Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Savonlinnasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta.

2022

Suomen 50 Parasta Ravintolaa

Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksen voittaja, Ravintola Palacen henkilökunta
Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksen voittaja, Ravintola Palacen henkilökunta. Kuvaaja: Andres Teiss.

1. Palace, Helsinki (Paras Ruoka)

2. BasBas, Helsinki (Paras Palvelu / Paras Tunnelma)

3. Savoy, Helsinki (Paras Klassikko)

4. Ravintola Alexanderplats, Helsinki

5. Grön, Helsinki

6. Bistro Bardot, Helsinki

7. Vinkkeli, Helsinki

8. Kaskis, Turku

9. Finnjävel Sali & Salonki, Helsinki
(Paras palvelu)
Pöytävaraus Quandoo.fi

10. Olo, Helsinki
(Kaikki paikat 50 parhaan joukossa)

11. Kuurna, Helsinki

12. Inari, Helsinki

13. Muru, Helsinki (Paras Viinilista)
Pöytävaraus Quandoo.fi

14. Demo, Helsinki

15. Ravintola Nolla, Helsinki
(Paras Innovatiivinen ravintola, Paras Olutlista)

16. Boulevard – Bar & Seafood, Helsinki, (uusi) (Paras Tulokas)

17. Bona fide, Helsinki (uusi)

18. Mami, Turku

19. Mat Distrikt, Helsinki (uusi)

20. Ora, Helsinki

21. Ravintola C, Tampere

22. Ravintola Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki (Uusi)
Pöytävaraus Quandoo.fi

23. Smör, Turku, Etikettimäinen asiakaspalvelu oivalla asiakaspalvelulla. Hyvä syy matkustaa Turkuun

24. Brasa, Helsinki (uusi)

25. Nokka, Helsinki

26. Ravintola Ego, Helsinki (Uusi)

27. Anaar, Inari

28. Kakolan Ruusu, Turku,

29. Ravintola Kajo, Tampere
Pöytävaraus Quandoo.fi

30. Vino, Helsinki

31. Wellamo, Helsinki

32. Ravinteli Huber, Tampere

33. Bistro O Mat Tapiola, Espoo (uusi)

34. Fiasco?, Helsinki

35. Kosmos, Helsinki

36. Pastis, Helsinki
Pöytävaraus Quandoo.fi

37. The Bull & The Firm, Helsinki (uusi)

38. Ravintola Ostroferia, Oulu (lopettanut)

39. Restaurant Hejm, Vaasa (uutuus)

40. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
Pöytävaraus Quandoo.fi

41. Ravintola Sicapelle, Porvoo

42. Ravintola Emo, Helsinki

43. Sky Kitchen & View, Rovaniemi

44. Hotelli Punkaharju, Punkaharju
Pöytävaraus Quandoo.fi

45. Tapio, Posio

46.  Tinto, turku

47. Vår, Porvoo (uusi)

48. Bistro O Mat, Kirkkonummi

49. Latitude25, Helsinki (uusi)

50. Nooa, Turku

Sijat 51-100 löytyvät jutun alaosasta

Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri Tommi Tuominen palkittiin Ammattilaisten ammattilaisena.

Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Tuominen nousi selvästi äänestäjien suosikiksi.

RMichelin-tähtikokki Tommi Tuominen on ravintola-alan Ammattilaisten Ammattilainen 2022. Kuva: Heikki Kähkönen.
Michelin-tähtikokki Tommi Tuominen on ravintola-alan Ammattilaisten Ammattilainen 2022. Kuva: Heikki Kähkönen.

Lisäksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -listalla nousivat esille eri sarjat.

Paras Ruoka: Palace, Helsinki (kumppanina Frex-perunat ja -kananmunat)
Paras Tulokas: Boulevard Bar & Seafood, Helsinki (Quandoo Finland)
Paras Innovatiivinen ravintola: Nolla, Helsinki (Wihurin Metro-tukku)
Paras Palvelu: BasBas, Helsinki
Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki
Paras Klassikko: Savoy
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
Ammattilaisten ammattilainen: Tommi Tuominen (Messukeskus)

Helsingin uudet kokeelliset ravintolat nousivat tukevasti 50 parhaan listalle

Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.

Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti sieppaa listan Top 10 -sijoja. Tilalle
ovat nouseet ns. bistronomiaa edustavat ravintolat.

– Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista, Viisi Tähteä -verkkojulkaisun päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.

Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.

– Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi jne. Mutta
palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää, Rislakki kiteyttää.

SIJAT 51-100

NOBI, Turku
Albina & Alexis, Helsinki
Hella ja Huone, Tampere Pöytävaraus Quandoo.fi
Lucy in the Sky, Espoo
Karu Izakaya, Turku
Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi Pöytävaraus Quandoo.fi
Carelia, Helsinki
Aito, Helsinki Pöytävaraus Quandoo.fi
Lily Lee, Helsinki
Meat District, Porvoo
60

LiV
Via Tribunali, Helsinki
Sake Bar & Izakaya, Helsinki Pöytävaraus Quandoo.fi
Young Hearts, Helsinki
Ragu, Helsinki
Ateljé Finne, Helsinki
Farang, Helsinki
Juurella, Seinäjoki
Paakari, Kangasala
Periscope, Tampere
70

Pöllöwaari, Jyväskylä
Plein, Helsinki
Paulette, Helsinki
Roster, Turku
Spis, Helsinki
Mikko Utter, Lohja
Rioni, Helsinki
Musta Lammas, Kuopio
W30, Helsinki
Filipof, Joensuu
80

Goose Pastabar, Helsinki
Kielo, Joensuu
Gastropub Mylly, Lahti
Gaijin, Helsinki
Nerå, Turku
Sergio’s, Turku
Tertin Kartano, Mikkeli
Boon Nam, Helsinki
Lehtovaara, Helsinki Pöytävaraus Quandoo.fi
Roux, Lahti
90

Oobu, Turku
Ravinteli Vintti, Hämeenlinna
Farouge, Helsinki
JJ’s BBQ, Salo
Skörd, Helsinki Pöytävaraus Quandoo.fi
Paisano, Helsinki
YLP! Tammisaari
E.Ekblom, Turku
Gösta, Mänttä-Vilppula Pöytävaraus Quandoo.fi
Koskivahti Sahanlahti Resort, Puumala

Juttu täydentyy