Ravintola Hieta jatkaa Helsingin maineikkaimpiin kuuluvan merimiesravintolan entisellä paikalla Hietalahdenrannassa.

Legendaarinen ravintolatila on saanut jo kahdeksannen ravintoloitsijan. Royal Ravintoloiden osakas Jani Hiltunen tulee vaalimaan 120-vuotiaan ravintolalegendan perinteitä ja keittiömestarinsa Ali Toppisen kanssa panostamaan rehelliseen ja laadukkaaseen, aina tuoreista raaka-aineista valmistettuun klassiseen kortteliravintolaruokaan.

Huhtikuun lopussa avautuvan ravintola Hiedan vanhoja juuria kunnioitetaan myös Helsingin kantakaupungin lähiruoalla, eli ravintolan omalla oluella, makkaralla ja päivän kalalla.

Ravintola Hieta jatkaa nykyisellä paikallaan vuonna 1897 avautuneen, merimiehiä ja satamajätkiä kaksikerroksisen puisen asuintalon alakerrasta palvelleen ruokakioskin tarinaa. Nykymuotoinen ravintola avautui Salven talona tunnetun Asunto Oy Hietala Bostads Ab:n valmistuessa vuonna 1927, josta lähtien huoneistossa on toiminut klassinen merimieskapakka. Ravintoloitsija Jani Hiltusen johdolla Hietalahdenrannan ravintolaperinnettä nyt laadukkaisiin raaka-aineisiin panostavalla kortteriravintolalla.

Lappeenrannassa ravintolayrittäjänä toiminut Jani Hiltunen muutti Helsinkiin vuonna 2015 avaamaan The Cock -ravintolaa ja eteni Hietalahdenrannan ravintolaperinteen jatkajaksi Royal Ravintoloiden ravintoloitsijakoulutuksen kautta.

Entinen lumilautailuammattilainen Ali Toppinen tuli Hiedan keittiömestariksi Katajannokan palkitusta ravintola Nokasta, jossa hän ehti toimia keittiöpäällikkö Ari Ruohon opissa kolmen vuoden ajan.

– Tunnen tilan kahdeksantena ravintoloitsijana hyvin ne odotukset, jotka meille on asetettu. Olemme tutkineet todella tarkasti kiinteistön historiaa ja täällä vuosikymmenten saatossa tarjottuja annoksia. Uskon, että olemme löytäneet Hietaan sellaisen kokonaisuuden ruokaa ja tunnelmaa, joiden parissa niin kantisten kuin uusienkin asiakkaiden on helppo viihtyä, kertoo Hiedan ravintoloitsija Jani Hiltunen.

– Ravintola Hiedalla ei ole mitään tiettyä kohderyhmää, ellei sellaiseksi lasketa niitä, jotka haluavat nauttia kunnianhimolla tehtyä konstailematonta ruokaa viihtyisässä kortteliravintolamiljöössä.

Katajanokan Nokka-ravintolasta Hietalahdenrantaan siirtyvä Ali Toppinen on innoissaan päästessään näyttämään, kuinka Hiedan kiinteistön 120-vuotisia perinteitä kunnioittavia annoksia palautetaan täyttämään nykyajan maku- ja laatuvaatimukset.

– Ruokafilosofiamme on todella yksinkertainen. Tuomme takaisin klassikkoannoksia paistetuista silakoista lihapulliin ja wieninleikkeeseen mahdollisimman aidossa muodossaan. Suhtaudumme klassikkoihin suurella intohimolla, mutta haluamme toki, että jokainen muukin annoksemme on omassa kategoriassaan erinomainen, lupaa Toppinen.

Ravintola Hiedan ruokalistalta löytyy myös Hiedan pannun pääraaka-aineena talon oma makkara ja lähivesiltä nostettu päivän kala. Silakoita on listalla aina kun niitä kalastetaan ja ravintolan oma Stuvari-olut on luotu yhteistyössä munkkisaarelaisen Donut Island -pienpanimon kanssa.

– Valoisan ilmeen lisäksi Hiedassa ovat uutta myös kauden parhaat raaka-aineet sekä joka nälkään sopivat annoskoot. Kaikkia ruokiamme saa sekä pieninä että suurempina annoksina ja suosittuja silakoita Hiedassa paistetaan vain tuoreena, lupaa Hiltunen.

KOTISIVUT

Ravintola Hiedan ensi-ilta 26.4.2017. Ravintolassa on 71 asiakaspaikkaa sisällä ja terassikaudella lisäksi 46 ruokailupaikkaa ulkona. Ravintola Hietaa operoi ravintolayhtiö Royal Ravintolat Oy. Hiedan ravintoloitsijana toimii Jani Hiltunen ja keittiömestarina Ali Toppinen.