Más-ravintolan keittiöpäällikkö Ali Suvialalla on vankka tausta niin ruoan ja juoman yhdistämisessä kuin espanjalaisessa keittiössäkin. Grillimielinen mies pyöräyttää myös monien tapas-annosten raaka-aineet Rotisserie-grillin kautta.

Yhdessä makoisasti ruokailu tekee hyvää niin kielelle kuin mielellekin. Yhteisen pöydän ääressä ojennetaan, jaetaan ja keskustellaan rennosti nautiskelun lomassa. Scandic Simonkentän Más-ravintolan syntyajatus syttyikin pohdinnasta, kuinka ihmiset saataisiin syömään ja nauttimaan enemmän yhdessä.

– Ihmiset voivat paremmin, kun he syövät yhdessä. Tavoitteena ei ollutkaan tehdä espanjalaista ravintolaa, vaan lähdimme ensin miettimään, missä maissa syödään paljon yhdessä, kertoo ravintolatoimenpäällikkö Elina Korkka ravintolaideoinnin alkumainingeista.

Katseet kohdistuivat Välimeren maihin ja lopulta Espanjaan runsaine ja rehevine makuineen. Siellä yhdessä syöminen on vahvasti osa kulttuuria ja ruokailukiireettömyys kukoistaa ystävien sekä perheiden pöydissä. Más nappasi Espanjasta sen ruokailumentaliteetin, messevän Rotisserie-grillin keittiöön, viehkot viinit laseihin ja yhdisti iberialaiseen reseptiikkaan kotimaiset raaka-aineet sekä sopivan tujauksen pohjoismaista twistiä.

Más haluaa tarjota tilaisuuden rentoon sosiaaliseen syömiseen ehtaan espanjalaiseen tapaan, jolloin annoksia kiidätetään köökistä pöytään seurueen kesken maisteltaviksi koko aterian mitalta taikka vaikka vain alkupalojen osalta. Jakaminen on myös mainio tapa saada läpileikkaus ravintolan makukartasta ja tehdä sitten ehkä täsmäisku mielukkaisiin makumaisemiin pääruoan osalta. Sekä tapakset että pääruoat on luotu sellaisiksi, että ne voi jakaa halutessaan helposti kahdelle. Ja sama onnistuu myös jälkihyvyyksien osalta.

Keittiön vuoropäällikkö Sami Cantafio (vas.) laittaa tiimin kanssa töpinäksi ja taituroi annoksia luukulta ulos.

Keittiö on vahvasti iberialaisvaikutteinen, mutta pohjoismaisista sekä paikallisista raaka-aineista ammentava. Sama linja pitää lounaasta à la carte -annoksiin ja juomiin asti. Ravintolan keittiöpäällikkönä kesällä aloittaneella Ali Suvialalla onkin vankka tausta niin ruoan ja juoman yhdistämisestä kuin espanjalaisesta keittiöstäkin. Juuri ennen Másiin saapumistaan Suviala toimi 5 vuotta panimoravintola Bryggeri Helsingin maltaisten keittömakujen mekaanikkona. Espanjalaisittain taas pitkän keittiöuran mestari on operoinut Bar Tapastassa, Tapas y Tintossa sekä Kipinässä, jossa tapakset olivat jutun juju ja ydin. Tapastelu on iso osa myös Másin maailmaa, jota Suviala luo yhdessä keittiön vuoropäällikkö Sami Cantafion kanssa.

Cerdo eli rapeaa porsaankylkeä ja Gambas Pil Pil eli tomaattiset scampit ikkunan ääressä cavan kanssa maistellen.

– Meille voi hyvin tulla myös pelkästään tapaksille. Siihen lasillinen cavaa tai hyvää olutta. Esimerkiksi tämä Samin kehittelemä grillissä rapsakkapintaiseksi karamellisoitunut porsaankylki-tapas on aivan uskomaton! Kylki asetetaan grillin koriin niin, että kamarapuoli on aina ulospäin, jotta mausteet pysyvät sisällä ja pinnasta tulee rapea, grillimieheksi tunnustautuva keittiöpäällikkö Suviala myhäilee.

Mukavat nojatuoliryhmät ja baaritiskit tarjoavatkin erityisen oivallisen tilaisuuden tulla istuksimaan ihan vaan lasilliselle ja tapakselle tai parille. Toisaalta maut voivat viedä helposti mennessään ja yht’äkkiä sitä löytääkin itsensä illastamasta tai napsimasta tapaksia pöydän täydeltä. Enemmän on enemmän. Ja sehän maistuu jo ravintolan nimessäkin, sillä más on espanjaa ja tarkoittaa enemmän. Enemmän makuja, enemmän aikaa yhdessä. Sitä halutaan ravintolassa tarjota myös niillä tiimoin, ettei pöydästä hätistellä asiakkaita pois parin tunnin jälkeen, vaan vieraiden aterioinnille annetaan runsaasti aikaa. Tästä ravintolasta ei ole kiire pois. Voit viipyä vielä ja maistaa mitä mielit.

VARAA PÖYTÄ

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Más