Janek Bjurström ja Pekka Sutinen
50-luvulla täällä oli VPK:n kerhotila, jossa kokoontuivat ehdat palomiehet. 60-70-luvulla tiloissa vietettiin kovia opiskelijabileitä. Nyt täällä kokataan ja syödään rehtiä, oikealta maistuvaa ruokaa. Siitä vastaavat keittiömestarit Janek Bjurström ja Pekka Sutinen.

Sisäänkäynti Pompieriin on hiukan kätkössä sisäpihan puolella.

Pompier Albert eli suomalaisittain palomies kokkaa kuumia herkkujaan Helsingin Vapaapalokunnan talossa, jonka historia näkyy ja tuntuu hurmaavan retroksi rauhoitetuissa tiloissa.

Pompierin sisustus on maltettu jättää retroksi, joten koko paikka on kuin sukellus 50-luvun VPK-meininkiin. Seinillä komeilee vanhoja palomiespotretteja, palomiesten saamia palkintoja – ja pompierilaisten asiakkailta muistoiksi saamia pikkuisia paloautoja. Täällä keittiömestarit Pekka Sutinen ja Janek Bjurström tekevät sellaista lounasruokaa, jota haluaisivat itsekin syödä. Ja syövätkin, siellä asiakkaiden kanssa ravintolasalin puolella jutustellen.

Pompierin noutopöydässä ajetaan kahta eri kaistaa. Tai kumpaakin. Meiningissä mukana myös letku letkeä!Helsingin VPK täytti muutama vuosi sitten  jo 150 vuotta. Reilu vanhanajan palomiesasenne paistaa myös Pompierin ruoasta: se on perinteistä, oikeaa, aitoa, rehtiä. Sellaista, jossa maistuvat ruskistetut vehnäjauhot, voi ja kerma silloin kun pitää. Leipää leivotaan omin kätösin joka ikinen aamu.

– Teemme sellaista ruokaa, jota haluaisimme itsekin syödä. Silloin sitä pystyy seisomaan täysin tuotteensa takana. Tämä on sesonkeja seurailevaa perinteistä kotiruokaa, josta toisaalta löytyy keveyttä, mausteisuutta, tuoreita yrttejä sekä makuja maailmalta, Pekka kuvailee.

Paikallisten suosima, ulkomaisten metsästämä

Pompier on juuri niitä paikallisten suosimia persoonallisia ruokapaikkoja, joita itse ulkomailla tai muuten vieraissa kaupungeissa ollessaan metsästää. Eipä ihme, että Pompieriin vaeltaakin päivittäin myös monia ulkomaisiakin ruokavieraita.

– Meillä käy paljon sellaisia elämysmatkailijoita, jotka haluavat nähdä kaupunkia aidoimmillaan. Sellaisia paikkoja, joissa kantaväestö syö, Janek kertoo.
Pompierin ravintolasali on rennosti retro.
Huolella valmistettua alusta asti

Siinä missä sisarravintola Postres on Michelin-tähditetty fine dining -ravintola, on Pompier taas lupsakka ruokapaikka. Rentoudesta huolimatta ruoka valmistetaan myös Pompierissa huolella, alusta asti itse ja aidoista raaka-aineista. Jotain kertoo jo se, että tarjolla on ihan joka päivä itse leivottua tuoretta leipää.

Lounaspöydässä on kaksi kaistaa, joista voi valita nälkänsä tai mielitekonsa mukaan. Salaattiselta kaistalta löytyy kasviksia, ruokaisia lisukkeita, salaattia sekä päivän keitto, kotiruokakaistalta lämmin ruoka lisukesalaatin lisäksi. Mikään ei myöskään estä kurvailemasta kummatkin puolet läpi. Lapsiasiakkaat saavat aina nappailla lautasilleen ihan mitä mielivät, mikä on hienosti huomioitu.

Pompier taipuu tilausravintolana myös yksityistilaisuuksien gourmet-kulisseiksi. Toisaalta ihan lounaallakin on nähty jopa kaksi hääparia juhlaseurueineen.

Ja sitten se kysymys, joka kaikkia palomiehiä lujasti arvostavia (naisia) tietenkin kiinnostaa: Käykö Pompierissa palomiehiä syömässä? Toisinaan kuulemma käy. Yksi syy lisää käydä herkuttelemassa.

VARAA PÖYTÄ

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Ensijulkaisu 14.8.2014

Pompier on täynnä palomiestavaraa kellosta kolpakkoihin ja paloautoista pokaaleihin.