juuri 4

Juuri Taste of Helsingissä 2014
Juuri Taste of Helsingissä 2014 Kuva: Ronja Honko

Korkeavuorenkadulla on maaseutu keskellä urbaania elämänmenoa. Ravintola Juuri ja Bar Latva laittavat suomalaista, paikallista, luomua ja pienten tuottajien toimittamaa raaka-ainetta sekä lautasille sekä laseihin kiitellyssä muodossa.

Lounas- ja illallisravintola Juuri on niittänyt mainetta suomalaista ruokaperinnettä arvostavillaa ja innovatiivisilla annoksillaan, jotka on valmistettu raaka-ainetta arvostaen. Rapiat 10 vuotta sitten avattu Juuri oli kuitenkin suunniteltu alunperin idealtaan vähän toisenlaiseksi.

– Juuri perustettiin ajatuksella, että tehdään baari, jossa saa hyvää ruokaa. Mutta jotenkin meistä tulikin heti parissa viikossa ravintola, jossa saa hyvää ruokaa, ravintoloitsija Ilja Björs toteaa.

TOH juuri kirja
Juuri Taste of Helsingissä 2014 Kuva: Ronja Honko

Ei huono. Vaikka Juuren avatessa suomalainen ruoka, luomu ja selkeälinjainen paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen eivät suoranaisesti olleet sitä kuuminta hottia, nousi suosio nopeasti. Michelin-oppaassa monena peräkkäisenä vuonna mainittu ja Vuoden ravintolaksikin Suomen Gastronomien Seuran toimesta vuonna 2010 valittu Juuri onkin kiistattomasti yksi Suomen kärkiravintoloita. Ja kyllä, Juuri on juuri se, jonne rokkijulkimo Jared Leto haluaa ehdottomasti mennä aina Suomi-visiitillään syömään. Sitähän te kuitenkin muistelitte.

juuri 2

Juuresta versoi Latva

latvaVuonna 2011 samaan kortteliin avatusta Latvasta tuli siis idealtaan se Juuri, jota oltiin alunperin haettu. Baari, josta saa nälän yllättäessä jotain pientä ja hyvää purtavaa. Vähän rouheampaa, mutta maultaan yhtä mainiota kuin Juuren puolellakin. Niinpä Latvaan saapuivat Sapakset, suomalaiset tapakset.

Latvasta saa myös viinejä, drinkkejä sekä mainioita kotimaisia pienpanimo-oluita sesongin mukaan vaihtuvien Sapaksien painikkeeksi. Hana- ja pullo-oluet vaihtelevat kausittain, ja drinkit valmistetaan samalla idealla kuin ruokakin, eli kotimaisia raaka-aineita hyödyntäen. Erilaiset teemat piristävät tarjontaa ja tuovat maaseutumeiningin liki city-ihmisten elämänmenoa. Vai miltä kuulostaa Kylähullun tyrnivihta tai Sedän ruismokka lasiin laitettuna? Lisäksi tarjonnassa on viinitastingeja, joissa luvataan oppia nautinto edellä. Lounastakin Latvassa muuten kokataan, eli paikalle voi kiipeillä purtavan kaipuussaan myös päiväseltään. Eikä suomalaisen hyvän ruoan ilosanoman levittäminen tähän pääty, sillä sama ravintoloitsijapoppoo on perustanut jo pari Pihka-nimistä henkilöstöravintolaa ja kokkaa lounasta myös Maritorilla.

Juuren kotisivut

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Juuri

latva viini
latva punkut ja juustot