Ravintola Elite kesällä. Kuva: Lifestyle Media Oy
Ravintola Elite kesällä. Kuva: Lifestyle Media Oy

Elite laskisoosi2

Läskisoosia Helsingissä

Perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka ja sittemmin eräänlaisen eliittiherkun asemaan noussut läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka.

Hyvän ruoan arvostajat ovat valmiita näkemään vaivaa sen löytämiseksi. Helsingin Töölön klassinen kulttuuriravintola Elite on valmis asettamaan keittiöosaamisensa koetukselle ja nosti läskisoosin vakiolistalleen nyt ensimmäistä kertaa.

Läskisoosi on monella tavalla vaikea ruokalaji. Suomesta tuskin löytyy toista niin herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin yhtä haastava. Suurelle, sodan jälkeen syntyneelle ikäpolvelle läskisoosi edustaa kuitenkin usein sitä merkittävintä, jopa karjalanpaistia ikonisempaa perinneruokaa. Se onkin slow foodia parhaimmillaan: kiireettä valmistuvaa puhdasta lähiruokaa.

– Elitellä ei ole tarvetta trendikkääseen retroiluun, sillä ruokamme ja vieraistamme huolehtiva otteemme on edustanut Suomen klassista ravintolaparhaimmistoa vuodesta 1932 lähtien. Olemme tarjonneet läskisoosia vuosien saatossa silloin tällöin lounailla, mutta jostain syystä vieraamme ovat tämän vuoden aikana tiedustelleet sitä useampaan otteeseen myös iltaisin. Nyt eletään vahvaa nostalgiankaipuun aikaa, mikä heijastuu usealla tasolla. Monet ovat sitä mieltä, että ennen oli kaikki paremmin ja siksi myös perinneruokien perään kysytään, kertoo Eliten ravintolapäällikkö Tiina Partti ja paljastaa, että läskisoosin nosto listalle ei kuitenkaan ollut mikään helppo päätös.

–  Maailmaan mahtuu monta omituisennimistä ruokalajia ja niistä läskisoosi lienee luotaantyöntävimmästä, mutta myös harhaanjohtavimmasta päästä. Kyse on kuitenkin porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehdystä erinomaisesta kastikkeesta. Vaikka sen nimi on mitä on, emme me voi sitä lähteä muuttamaankaan. Ruoka puhukoon puolestaan, sillä sehän on mitä ihastuttavinta, jatkaa ravintolapäällikkö Partti.

Läskisoosin legendaarista asemaa suomalaisessa ruokaperimässä kuvastaa se, että ruokalajia kunnioittamaan on perustettu Maailman Läskisoosijärjestö, jonka arvovaltainen raati on jo ehtinyt käydä testaamassa Eliten oikeaoppisesti kuoriperunoiden ja suolakurkun kera tarjottavan version.

– Läskisoosi Eliten tapaan ansaitsee järjestön suosituksen ja hyväksynnän, kommentoi Maailman Läskisoosijärjestön apulaisvarapääsihteeri Nestori Lundahl.

Vuonna 1932 avattu Ravintola Elite on ainutlaatuinen suomalainen kulttuuri- ja taiteilijaravintola. Sitä ovat käyttäneet olohuoneenaan maamme suosituimmat ja palkituimmat näyttelijät, muusikot, kirjailijat, tanssijat ja kuvataiteilijat, joiden teokset nyt koristavat Eliten seiniä. Tunnelmallisessa ravintolasalissa ja perinteisessä baarissa on mukava viivähtää.

Villeimpien kulttuurinhämyisten vuosikymmentensä jälkeen Elite on nyttemmin noussut myös perheiden illallishetkien näyttämöksi.

Ravintolan kotisivut

elite.fi