ravintola-kosmos-helsinki

Legendaarinen taiteilijaravintola Kosmos juhli pari vuotta sitten näyttävästi 90-vuotista taivaltaan. Juhlaviikon kunniaksi tarjolla oli ravintolan asiakaskunnasta tuttujen taiteilijoiden esityksiä ja sekä juhlamenu, johon on koottu palasia menneiltä vuosikymmeniltä.

Ravintola on edelleen perustajaperheensä omistuksessa ja tarjoaa historiallista taiteilijatunnelmaa palmuineen ja on samalla pala Helsingin ravintolahistoriaa, eli voisi sanoa, että yksi Helsingin ravintolanähtävyyksistä.

Kosmoksella on sikäli poikkeuksellinen historia, että se on toiminut perheyrityksenä Helsingin Kalevankadulla jo vuodesta 1924 asti. Kosmoslaiset listaavat ravintolan parhaiksi puoliksi muun muassa menneitä vuosikymmeniä huokuvan ilmapiirin ja iloisen taiteilijatunnelman, joka on tuonut ravintolalle monenlaisia asiakkaita.

– Meillä poliitikot ja taiteilijat istuvat samassa pöydässä – ja saman illan aikana asiakkaina saattavat olla niin presidentti kuin viereisen pöydän hitsarikin. Monille asiakkaille Kosmos on sama ravintola, jossa heidän isovanhempansa ovat aikoinaan käyneet, varatoimitusjohtaja ja ravintoloitsija Kiira Hepolampi kuvailee.

Ravintolan tunnettuja annoksia menneisyydestä ovat olleet mm. voileipäslautaset, hanhenmaksakuoriaiset ja katkoravut. Muita talon klassikoita ovat mm. paistetut silakat, vorschmack ja paistetut ahvenfileet. Toinen täysin vastakkainen lähestymismalli ravintolan ruokiin on sen sesonkien mukaan elävä modernimpi suosituslista.

Klassikkoravintolan historian havinasta kertoo jotain sekin, että juhliessaan 90-vuotissyntäreitään keittiön väki hyödynsi menun suunnittelussa tutustumista Hotelli- ja ravintolamuseoon, josta löytyy paljon kerättyä tietoa ravintolasta.

Kosmoksen kotisivut: www.kosmos.fi