Yrittäjä Sami Meisalmi toteaa vanhojen pelien yllättävän haasteellisuudellaan sekä koukuttavuudellaan – ja paljastaa itsekin jäävänsä toisinaan työvuoron jälkeen treenaamaan. Pelitarjontaa piisaa Nintendosta Segaan ja Atariin asti. Kuva: Ronja Honko

Viihdekeskus ZBasessa Finlaysonin alueen tehdasmiljöössä pääsee sukeltamaan sykettä nostattavaan lasertaisteluun interaktiivisen pelikentän sokkeloihin. Säkenöivän taistelun tuoksinan lisäksi taitojaan mittelemään pääsee powerfutis-kentällä tankojalkapalloukkelina kieppuen tai retropelibaarin joystickeihin tarttuen.

ZBasen lasertaistelut pelataan eurooppalaisella LaserMaxx-pelijärjestelmällä. Taistelukenttä on yrittäjä Sami Meisalmen itsensä suunnittelema kyberpunk-teemainen kaupunkitaistelu, jossa henkiinjäämismittelö ja pisteistä kilvoittelu tapahtuu rikkaan ylimystön sekä peruskaupunkilaisten asuinsijoilla ja gettoalueen syövereissä.

– Kenttä on interaktiivinen, eli valaistusteema ja erilaiset efektit elävät pelitilanteen mukaan, kyberpunk-faniksi tunnustautuva Meisalmi kuvailee.

Tietokone operoi tilaan mm. yllättäviä savupuhahduksia sekä säkenöiviä valoja, jotka säväyttävät kentällä vaaniskelijoita. Kaupunkisokkelon syövereihin mahtuu kerralla maksimissaan 24 pelaajaa.

ZBasen lasertaistelut pelataan eurooppalaisella LaserMaxx-pelijärjestelmällä kyberpunk-teemaisella kaupunkitaistelukentällä. Kuva: Sami Meisalmi

Mikäli pelaamaan on tulossa suuremmalla sakilla, voi osa porukasta touhuta vuoroaan odottaessaan muiden pelien parissa. Esimerkiksi powerfutiksen, joka on hersyvä ja hien pintaan pukkaava versio tankojalkapallosta. Tässä mallissa muoviukot on vaan korvattu oikeilla ihmisillä.

Sekä kentät että ZBasen koko peliluola baareineen ovat vanhaa kutomokäytössä ollutta Finlaysonin tehdastilaa. Rouheat pystypalkit ja vanhan lattian tasosta kielivät betonimötikät tuovat myös peleihin omaa tunnelmaansa. Ja vaikka tunnelma taistelun ja pelaamisen tiimellyksessä voi olla hyvinkin hikinen, niin pesullekin pääsee. Pelipuuhista voi siis jatkaa suihkunraikkaana vaikka syömään esimerkiksi läheiseen Bar & Bistro Fabriciin.

Baaritiski palvelee pelaajakurkut juomilla kostuttaen. Kuva: Sami Meisalmi

ZBaseen voi tulla viihtymään pelillisesti myös vaikkei suoranaisille pelikentille mielisikään suunnata. Retropelibaari tuo nimittäin tarjolle valtaisan arsenaalin nostalgisia pelejä, jotka aiheuttivat piinaava jännitystä, hikikarpaloita otsalla ja innostuksen kiljahduksia kultaisilla 80- ja 90-luvuilla. Nyt ne saattavat yllättää haastavuudellaan, etenkin jos kisakunto oikeine peliliikkeineen on päässyt kesannolle vuosien kuluessa. Treenaamaan ZBasessa pääsee kyllä vapaasti, sillä baarin kyljessä sijaitsevat pelit ovat vapaasti käytettävissä – osa masiinoihin syötettävin kolikoin, osa vallan veloituksetta. Eli ostaessaan baarista vaikkapa tuopposen pelijuomakseen, pääsee tarttumaan ohjaimiin ja pelaaman itsensä nostalgiahurmokseen.

– Jään tänne joskus itsekin vuoron jälkeen pelaamaan, Meisalmi tunnustaa.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy ja Sami Meisalmi/ZBase