Deli 1909 & Wine Barin ravintolapäällikkö Hanne Halonen tahtoo tehdä viinistä entistä rennomman juoman tutustua ja tykästyä. – Viiniä ei kannata jännittää. Se on yhtä helposti lähestyttävä juomatuote kuin olut tai siiderikin, toteaa Halonen hymyillen.

Deli 1909 & Wine Bar on saanut viinipitoisten ja charcuterie-maukkaiden antimiensa ohjastajaksi ravintolapäällikkö Hanne Halosen. Juomataituri tahtoo karsia viinibaarinautiskelusta viimeisetkin jännitykset ja tehdä viinistä entistä lupsakammin lähestyttävän juoman. Sellaisen, joka ei tarvitse juhlahetkeä tai viikonloppua tullakseen nautituksi.

Viimemmäksi Helsingin viiniravintola Careliassa vaikuttanut viinimestari palasi takaisin Tampereelle. Työpaikka löytyi oitis Delistä, jossa Halonen tahtoo tehdä viinistä entistä helpommin lähestyttävän juoman tutustua ja tykästyä.

– Muutosta on kyllä jo tapahtunut, mutta haluaisin tuoda edelleen vaan sitä rentoutta suomalaiseen viinikulttuuriin. Sellaista, että mitään erityistilannetta ei tarvita lasilliselle piipahtamiseen, Halonen kuvailee.

Halonen toivoo muutenkin mutkattomampaa suhtautumista viiniin.

– Viiniä ei kannata jännittää. Se on yhtä helposti lähestyttävä juomatuote kuin olut tai siiderikin, toteaa Halonen hymyillen.

Viinibaariin astuessaan ei myöskään tarvitse tietää viinistä mitään erityistä.

– Meillä ei ole täällä edes varsinaista listaa viineistä, sillä usein se käteen annettu 20-sivuinen nivaska saattaa vain lisätä asiakkaan hämmennystä. Henkilökunta on täällä sitä varten, että autamme asiakasta ja meiltä voi kysyä mitä vaan.

Työpaikkana Deli on Haloselle herkku, sillä valikoima on laaja ja lokeroihin ahtautumaton.

– Täällä on mahdollisuus esitellä ihmisille paljon erilaisia viinejä eri maista, kun emme ole vain tiettyyn maahan tai viinityyliin keskittynyt ravintola. Meillä on naturalia, oranssia, punaista, valkoista, kuplivaa…

Se tekeekin paikan houkuttavaksi niin viinikonkareille kuin rypäletouhuun vasta tutustuville.

– Kun rohkeasti vaan vähän kuvailee, minkälaisista mauista pitää, niin tarjoilija sitten varmasti löytää jotain senhenkistä. Tai jos on valmis kokeilemaan jotain vähän erilaista, niin sieltä voi löytyä ihan uusiakin elämyksiä. Maistatamme myös mielellämme viinejä. Jos viini ei tunnu omaan makuun sopivalta, niin kokeillaan jotain toista, Halonen toteaa.

Osaltaan osuvimman viinin valikointia helpottamaan on luotu myös kyltti, joka antaa osviittaa tarjolla olevien viinien hintaluokista. Itselleen mieluisaa ja juuri siihen hetkeen sointuvaa juomaa voi lähteä lähestymään niin peruslaadukkaitten Economy- kuin vaikkapa spesiaalien huippuviinien Private Jet -luokistakin.

– Haluamme löytää kullekin asiakkaalle sopivan viinin niin maun kuin hinnankin puolesta. Toivomme tietenkin, että lähtiessä asiakas ajattelee, että olipa hyvänmakuinen ja saavutettavan hintainen viini, eikä toisin päin.

Näpsäkkä sardiiniannos on mukavaa napsuteltavaa viinistelyn lomassa. – Maailmalla syödään sardiineja paljon suoraan purkista, vaikka suomalaisille se on vielä uusi ja aika erikoinen juttu, Hanne Halonen kertoo.

Viinin kyljessä maistuu luonnollisesti pieni syötävä. Delin tiskistä löytyy valmiina moninaisia naposteltavia niin juustojen, leikkeleiden kuin erilaisten kasvishyvyyksien ja oliivienkin muodossa. Uuden listan vaihtuessa tarjolle tuli lisäksi sardiineja ja galicialaista mustekalaa. Tiskillä komeileekin näpsäkkä purkki poikineen välimerellisen maailman malliin.

– Maailmalla syödään sardiineja paljon suoraan purkista, vaikka suomalaisille se on vielä uusi ja aika erikoinen juttu. Mutta he, jotka ovat näitä täällä jo maistaneet, ovat olleet kyllä ihan innoissaan. Mielestäni nämä sopivat viinibaariin mainiosti. Annos on hauskan näköinen, helppo toteuttaa ja sardiinit sekä mustekalat maistuvat tosi hyviltä viinin ja leivän kanssa.

Myös galicialainen mustekala on sukeltanut purkkiin. Kuva: Hanne Halonen

Delissä on myös viinillisiä teematapahtumia. Lokakuussa tehdään täsmäsukellus Alsacen alueen makuihin, kun ravintolaan saadaan oman maahantuonnin laatujuomia Domaine Boeckelin viinitilalta. Viinien kaverina 23.-26.10. tarjolla on 32,50 euron hintainen kolmen ruokalajin erikoismenu alsacelaisin mauin: quiche, choucroute ja aprikoositorttu.

Aivan loppuvuoden kohokohta taas on Piemonte-henkinen teema vierailevine keittiömestareineen. Halonen kutsuu kanssaan italialaisessa ravintola Piemontessa työskennelleen Anette Mellinin Deliin kylään. Kaksikon silmissä siintää jo Alban valkoinen tryffeli ja tietenkin viehkot viinit.

– Anette tulee tänne kokkaamaan vitello tonnatoa, tryffelirisottoa ja pannacottaa. Niiden kanssa nautitaan tietenkin alueen viinejä, nebbioloa, baroloa… Halonen luettelee tulevista makukuvioista innoissaan.

PÖYTÄVARAUS

Tutustu menuun: gastropub.net/deli1909

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Pulpo-annoskuva: Hanne Halonen