Kolmea eri makkaraa sisältävä makkaralankku on todellinen makkaranystävän valinta. Siinä pääsee haukkaamaan kiinni Ikuri-saunamakkaraan niin perinnereseptillä kuin cajun-maustettuna valmistettuunkin malliiin ja näiden lisäksi vielä chorizoon.

Muhevan makuista pubiruokaa tarjoava irlantilaispubi O’Connell’s on uudistanut annoskimaraansa makkaraisissa merkeissä. Yhteistyö paikallisen Sausages Finland -raakamakkaramestari Patrick Raffertyn kanssa on alkanut ja kehuja keränneet lihaisat makkarat lautasille lennähtäneet.

Makkara ja olut ovat kuuluneet kimppaan aikojen alusta asti. O’Connell’sin maltaisten makujen kumppaneiksi on saatu nyt kolmea Ikurissa valmistettua makkaraa. Niitä on tarjolla niin ranskanperunaisen makkarakorin, muusin kera tarjottavan makkaran kuin kaikkia kolmea eri makkaraa sisältävän makkaralankunkin muodossa.

– Löysimme Patrickista mukavan ja osaavan yhteistyökumppanin. Lankku on annoksista se, joka makkaranystävän kannattaa ehdottomasti valita, sillä siinä on haettu erilaisia makkaramakuja samalle lautaselle, ravintoloitsija ja keittiön ohjastaja Valtteri Mattila toteaa tyytyväisenä.

Lankulta löytyy Ikuri-saunamakkaraa niin perinnereseptillä kuin cajun-maustettuna valmistettunakin ja näiden lisäksi chorizoa. Kyseisten makkaroiden valmistuksessa ei keinotekoisia asioita käytellä. Ainoastaan kotimaisia raaka-aineita lihasta mausteisiin ja luonnonsuoleen saakka. Makkarat ovat tavallisiin teollisesti tuotettuihin markettimakkaroihin verrattuna myös kosolti terveellisempiä.

– Makkaroissamme on vähemmän rasvaa sekä suolaa. Lisäksi ne ovat vähintään 95-prosenttisesti täyttä lihaa, Rafferty kuvailee.

Patrick Rafferty siirtyi suoranaisen makkaraisen sukuperimän viemänä insinöörin töistä makkara-alalle. O’Connell’s on ensimmäinen ja vielä toistaiseksi ainoa ravintola, jonka annoksissa hyödynnetään vakituisesti Sausages Finland -makkaraa.

Rakkaus makkaraan ja sen maakarointiin juontaa juurensa Raffertyn lapsuuteen Etelä-Afrikassa, jossa hänen perheensä on valmistanut makkaraa jo ainakin kuuden sukupolven ajan. Myös Rafferty itse on ollut kädet makkaramassassa jo pikkupojasta asti. Aikuisiällä makkaranteko kulki mukana rakkaana harrastuksena myös insinööriuran aikana. Kun työt Nokialla loppuivat, putkahti miehen ajatuspintaan omatekoinen raakamakkara, joita suomalaiset olivat jo vähän oppineet ostamaan, paistamaan ja maistamaan. Lihaisia makkaramakuja luodaankin nyt Ikurissa insinöörismiehen tinkimättömällä tarkkuudella. Ravintoloiden ohella muutkin voivat makkaraa ostaa sekä jopa mittatilausreseptiikalla tilata.

O’Connell’sin yhteistyö Raffertyn kanssa toimii makkaran ohella myös lihapullapuolella. Mattila kun sai pyöritellä lihapullia jo ihan tolkutonta tahtia ja toisaalta Raffertyn tiloissa lihapullat syntyvät nyt samalla kuin makkarakin. Kyseessähän on pitkälti sama lihaisa tavara, toinen vain tarjoillaan pötkönä kuoreen kingettynä.

– Lihapulla-annosten myynti nousi sellaisiin lukemiin, että sellaisen pullamäärän pyörittäminen täällä oli yksinkertaisesti sula mahdottomuus, Mattila toteaa Raffertyn O’Connell’sille luomiin lihapulliin tyytyväisenä.

Makkaraisten ja lihapullaisten hyvyyksien lisäksi annosvalikoimassa on myös irlantilaisia kotiruokamaisia pubiklassikkoja, kuten Chicken Pot Pie, joka on todellista lempeää lohturuokaa. Perinteisessä irlantilaisherkussa on kulhossa kermaista kanamuhennosta tuhdilla perunamuusilla kukkuroitettuna.

Annosvalikoimassa jatkavat sandwichien lisäksi suositut Sloppy Joet – myös uuden juustoisen mallin voimin. Lihavoittoisten annoksien lisäksi myös kasvisruokia löytyy yllättävän runsaat määrät mm. purilaisesta halloumisalaattiin ja Gardener’s Pie -annokseen. Leipä on Simonin äidin reseptin mukaan leivottua soodaleipää.

O’Connell’s Irish Bar, Rautatienkatu 24

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Kevyesti paistettua halloumia salaattipedillä kyljessään Simonin äidin reseptin mukaan leivottua soodaleipää.