Villa Silvan keittiömestari Janne Hyvärisellä on klassinen keittotaito väkevästi hyppysissään. Hyvärinen onkin tuttu muun muassa maineikkaan Tiiliholvin keittiöstä.

Yli 100-vuotias entinen tehtaanjohtajan edustushuvila Nokialla avautui alkuvuodesta 2023 ravintola Villa Silvana. Lounasta ja à la carte -annoksia tarjoileva ravintola panostaa ruokaan sekä palveluun lounaasta illalliseen, mutta rennolla tavalla. Rennosti ravintolaan voi myös suunnata. Vaikkapa muhkealle leivälle kesken iltalenkin. Itse asiassa koko ravintolan ruokatarina alkoi juureen leivotusta leivästä.

Villa Silvassa on à la carte -annoksia hiillostetusta siiasta risottoon, sisäfileepihvistä paistettuun Pyhäjärven kuhaan. Suuressa roolissa ovat kuitenkin erilaiset leivät. Keittiömestari Janne Hyvärisen johtaman keittiön päivä alkaakin leipomohuoneesta, jossa leivotaan leipää joka päivä. Myös gluteenitonta.

Hyvärinen tiimeineen pääsi suunnittelemaan Villa Silvalle ruokatuotetta tilanteessa, jossa tulevan ravintolan ruokatyyliä ei ollut vielä lyöty lukkoon.

– Pohdimme monia vaihtoehtoja, mutta mikään niistä ei tuntunut oikein sopivalta. Yht’äkkiä sain ajatuksen juureen tehdystä leivästä, focacciasta. Sellaisesta, joka on täytteineen hyvin muhkea ja näyttävä. Sellaisiin en ole Suomessa juuri törmännyt, tuumaa Hyvärinen.

Rosvoleipä eli keittiön omaa focaccia-leipää, ylikypsää porsaan kassleria, juureslastuja, valkosipulimajoneesia, romainesalaattia, parmesaania ja paahdettua sipulia.

Ravintoloitsijakolmikon Otso Mikkonen innostui ideasta välittömästi ja leivän viilaaminen käynnistettiin. Hyvärisen hyvältä ystävältä saatu leipäjuuri sai alusta asti osakseen keittiömestarin herkeämättömän ja valppaan huomion. Ravintolan alkuremontin aikaan Hyvärinen kiisikin aina ensimmäiseksi töihin tullessaan tarkastamaan juuren tilanteen.

– Olen varjellut, hoitanut ja hellinyt sitä pitkään, Hyvärinen naurahtaa.

– Nyt leipä näyttelee meillä isoa osaa. Se on tyylikäs, maukas ja muhkea!

Tiiliholvin keittiötiimin Pietari Parkkonen, Janne Hyvärinen ja Otto Sovelius kypsentämässä sadonkorjuuillallisen rosvopaistia Soveliuksen pihamaalla Sorkkalan kylässä vuonna 2016.

Leipiä on Villa Silvan listalla useita erilaisia, niin avoimia kuin kannellisiakin. Rosvoleipä on Hyvärisen ja kokki Otto Soveliuksen henkilökohtainen suosikki. Sen idea juontaa juurensa heidän yhteiseen työhistoriaansa Tiiliholvissa. Vuonna 2016 ravintolan keittiötiimi valmisti sadonkorjuuillallista varten muhevaa rosvopaistia Soveliuksen kotipihalla Pirkkalassa. Rosvopaistimaut ja -meininki on nyt koottu Villa Silvan leipäkomeuteen sopivissa muodoissa: ylikypsää possunniskaa, karamellisoitua sipulia, juureslastuja, valkosipulimajoneesia…

Ranskalaisen keittiön tekniikat ja pohjoismaiset maut yhdistyvät annoksessa, jossa hiillostettu siika, kevyesti savustettu keltuaiskreemi ja ravintolan oma tattarilimppu kohtaavat komealla tavalla.

Villa Silvan keittiön pohja tekniikoineen on ranskalaisessa keittiössä, mutta tyylissä on myös pohjoismaisuus vahvasti mukana. Lista elää ja vaihtuu sesonkien mukaan. Esimerkiksi jälkiruokapuolen crème brûlée tulee jatkamaan listalla, mutta parhaillaan annoksessa maistuva veriappelsiini vaihtuu toiseen raaka-aineeseen piakkoin.

Veriappelsiininen crème brûlée anismarengilla.

Jälkiruoat ovatkin ravintolapäällikkö Vilma Venekosken ja Hyvärisen yhteinen intohimo.

– Meidän keittiön crème brûlée on niin hyvää, että voisin syödä sitä vaikka lusikalla kulhosta, jos se vaan olisi mahdollista, kuvailee itsekin makeita herkkuja mielellään valmistava Venekoski.

Mikään ei onneksi estä suuntaamasta Villa Silvaan tutustumisreissulle vaikkapa juuri jälkiruoat tähtäimessään.

Venekoski tähdentääkin, että Villa Silvaan voi suunnata hyvin matalalla kynnyksellä tilanteessa kuin tilanteessa ja pukineissa kuin pukineissa – esimerkiksi lounaalle työvermeissä, merkkipäivää juhlistamaan ykköset yllä tai poiketa haukkaamaan jotain pientä iltalenkin varrella.

– Meiltä saa hyvää ruokaa ja hyvää palvelua rennolla otteella. Tänne voi siis tulla missä tilanteessa vaan ja missä vaatteissa vaan. Kaikki ovat tervetulleita, Venekoski kuvailee hymyillen.

Keittiömestari Janne Hyvärinen johtaa keittiötä ja ravintolapäällikkö Vilma Venekoski salia. Venekoski on tamperelaisille tuttu muun muassa Gastropub Sohosta sekä Rillingistä.

Kesällä, kun ravintola saa kylkeensä tyylikkään terassin, pääsee syötävistä hyvyyksistä nauttimaan myös ulkosalla. Rehevän ja vehreän puutarhan puolelle taas tulee seurusteluryhmiä sekä juomatarjoilua.

Monipuolisessa ravintolassa voi järjestää myös erilaisia yksityistilaisuuksia. Yläkerrasta löytyy esimerkiksi saunallinen oleskelutila, jossa on hyvät tilat paitsi illanviettoa ja seurustelua, myös ruokailua ajatellen.

Sekä Villa Silvan keittiöstä että salista löytyy vahvaa pitkän linjan osaamista ja yhteistä Tiiliholvi-taustaa, mikä varmasti osaltaan sulavoittaa toimintaa. Itse 8 vuoden ajan Tiiliholvissa työskennellyt Hyvärinen arvostaakin koko porukan yhteistyötä ja kiittelee mainiota keittiö- ja salijoukkuettaan moneen otteeseen. Harva tietää, että Hyvärisen piti kuitenkin alunperin olla ihan toisenlainen joukkuepelaaja.

– Pelasin pitkään jalkapalloa, mutta parikymppisenä loukkaannuin vakavasti. Jouduin lopettamaan pelaamisen. Siinä olikin miettimistä, että mitä sitten tekisin.

Kokkikouluun Hyvärinen päätyi ruoanvalmistuksen vetovoiman houkuttelemana osin ystävien vanavedessä. Innostusta keittiötyöhön lisäsivät osaltaan hyvät ja sopivan haastavat harjoittelupaikat, etenkin Matti Jämsénin johtama Fishmarket Helsingissä.

– Se oli aivan huikeaa aikaa, rankkaa mutta mielenkiintoista. Siellä oppi kalankäsittelyn ja vaikka mitä! Fishmarketissa vahvistui tunne siitä, että tämä on minun alani, muistelee Hyvärinen.

Tampereellakin jo kovasti kiinnostusta herättäneeseen Villa Silvaan ja sen keittiömestarin luomuksiin pääsee tutustumaan näppärästi ja nopeasti vaikka junalla tai bussilla kulkien. Ravintola on kuitenkin luotu paikallisille paikallisia ajatellen.

– Olemme tehneet tämän ravintolan nokialaisille, Hyvärinen summaa paikallisia kylään kutsuen.

Villa Silva, Penttilänkatu 1 Nokia

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Villa Silvan yläkerrassa on useita yksityistilaisuuksien ja kokouksien puitteiksi sopivia tiloja, kuten kyseinen kabinetti. Kolmannesta kerroksesta löytyy jopa sauna seurustelu- ja ruokailutiloineen.