Vaihmalan Hovin Talvimenun perin kauniissa alkuruoka-annoksessa on kataja- ja kylmäsavuhaukea, siianmätiä ja smetanaa, saaristolaisleipää, raitajuurta, kevätsipulia sekä pastismajoneesia. Talvimenu on suunniteltu sopimaan Hopping Brewstersin Vaihmalan Hovia varten tuunattuihin oluisiin, joten olutpaketti on erittäin suositeltava. Seuraava kausimenu suunnitellaan viineille sointumaan.

Lempäälässä sijaitseva Vaihmalan Hovi on epäilemättä monipuolisin ja virein Pirkanmaan maaseuturavintoloista. Aivan ympäri vuoden avoinna oleva kartanoravintola tarjoaa niin ravintola- kuin majoituspalveluitakin, day spa -hoitoja sekä erilaisia tapahtumia palvellen niin yksityisiä kuin yritysasiakkaitakin. Läpi kaiken kulkee vahvasti paikallisuus ja luonnon läheisyys. Se myös maistuu laseista lautasille.

Kun keittiömestari Pasi Viitala saapui Vaihmalan Hovin keittiöön 2016, oli ruokatuote hyvin erilainen nykyiseen verrattuna. Viitala sai välittömästi vision lähiraaka-aineita hyödyntävästä kartanokeittiöstä, jossa kokataan kovaa paikallista ja korkeatasoista – valmistetaan viimeisteltyä ruokaa pitkälti lähi- ja luonnon omista raaka-aineista. Hän nostikin ruoan vastaamaan maalaiskartanomiljöötä. Keittiölinjaus sijaitsee nyt jossain tyylikkään bistron ja fine diningin välimaastossa.

Kartano & keittiö – käsityötä, intohimoa, päämäärä

Pasi Viitala ja Lasse Haapa

– Näin heti mielettömän potentiaalin tämän paikan tyylissä ja miljöössä. Tarvittiin vain se punainen lanka, jota lähteä seuraamaan, Viitala valottaa.

Kyseinen päämäärä oli tuoda paikallisten vesien, metsien, peltojen ja puutarhojen antimet keittiöön ja sieltä asiakkaiden lautasille taidolla sekä tyylillä. Viitala painottaa, että Vaihmalassa käytettiin toki ennenkin laadukkaita raaka-aineita, mutta hän halusi vaihtaa parmankinkut ja oliivit lähivesien kaloihin ja oman puutarhan omenapyreeseen.

– Kun raaka-aineita vaan hakee sinnikkäästi ja intohimolla, niin täältä niitä kyllä löytää. Listamme annosten pääraaka-aineista ainoastaan yksi ei ole paikallista alkuperää ja se on suklaa.

Viitala kehuu kysynnän myötä kohonnutta pientuottajien kykyä tuoda itse esiin omia tuotteitaan, jolloin niitä on myös helpompaa ravintoloiden hyödyntää.

– Meillä on raaka-aineiden saatavuuden suhteen jopa parempi tilanne kuin monissa Tampereen ravintoloissa. Meillä on kaikkea aivan tässä lähellä. On myös omista omenoista sekä pihlajanmarjoista keitettyjä mehuja sekä hilloja. Saamme kalaa viereisestä järvestä ja vapaana juossutta peuraa sekä villijänistä Vesilahdelta.

Talvimenun jälkiruoka-annoksessa on omenaa neljällä tapaa: kuivattuna, uuniomenapyreenä, omenajäätelönä
sekä karamellisoituna omenana seuranaan toscakakkua. Oma kondiittori taituroi talon leivonnaiset niin kahvilaan kuin ravintola-annoksiinkin. Jäätelökin on aivan omatekoista ja tässäkin tapauksessa oman pihapiirin antimilla maustettua.

Pirkanmaalaisuus näkyy ja maistuu lautasilla mutta myös laseissa, sillä esimerkiksi paikallisen ja kisavoitokkaan Hopping Brewsters -panimon oluet ovat nautittavissa jopa kausimenun juomapaketin muodossa. Itse asiassa menun annokset on vallan luotu sopimaan Vaihmalan Hovin makumaisemaisiksi tuunattuihin oluisiin.

– Otimme Hopping Brewstersiin yhteyttä ja sanoimme, että haluaisimme tuoda oluen ja ruoan voimakkaammin yhteen. Haimme makutasapainoa annosten ja oluiden yhdistelmään yhdessä panimoporukan kanssa maustamalla oluita omalla tavallamme, Viitala kertoo.

Vaihmalan Hoviin voi edelleenkin poiketa ruokailemaan rennosti ja tilata vaikkapa pitsan ja oluen, mutta à la carte -listan antimet ja vaihtuva kausimenu tarjoavat myös viimeisteltyjä annosnautintoja.

Etenkin viikonloppuisin väki vaeltaa Vaihmalaan ruokailemaan ja viihtymään paljon pitemmältäkin. Majoitusmahdollisuus tekee rennon maaseutunautiskelun helpoksi. Kokoustamaan ja lounastamaan saapuu yritysvieraita koko Pirkanmaan laajuudelta.

– Meillä on kohtuuhintaisia täyden palvelun kokouspaketteja. Ja jos vertaa meitä kaupungin majoituspalveluihin, niin kyllä täältä haetaan omaa rauhaa ja rentoutumista, luonnon läheisyyttä, ravintolapäällikkö Lasse Haapa kuvailee.

Vaihmalan Hovi
Vaihmalantie 144
37500 Lempäälä

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Lasse Haapa ja Pasi Viitala ovat Vaihmalan Hovin tehotiimi.