Sokos 4 -ravintolamaailmaan kuuluu kolme eri konseptia: filippiiniläiseen makumaailmaan pohjaava Filppa, ravintola Sokos Herkun jalanjäljissä jatkava Salad sekä kahvila Kaffe. Ravintolatila on kaikille yhteinen, joten kukin voi vaikkapa saman seurueen kesken nauttia mieleisiään syötäviä.

Tampereen Sokoksen kokonaisuudistuksen myötä myös ravintolakatras on uudeksi luotu tamperelaisten toiveita kuunnellen ja klassikoitakin mukana kuljettaen. Siinä missä esimerkiksi Filppa vie ruokailijansa Filippiineille asti, säilyttää Salad Sokoksen perinteikkään salaattitarjonnan. Kaffila taas miksaa mukaan kahvilatuotteet. Paikallisten tuottajien ja lähitoimijoiden tuotteita hyödynnetään niin keittiössä kuin kahvilapuolellakin.

Erityisellä mielenkiinnolla odotetut ja asiakastoiveissakin vahvasti siintäneet aasialaiset maut toteutuivat filippiiniläisteemaisen Filpan muodossa. Ravintolan keittiöpäällikkönä toimiva Valtteri Hakkarainen on hyvin mieltynyt filippiiniläisen keittiön lempeään makurikkauteen.

– Filippiiniläinen ruoka on mausteista ja makurikasta, mutta ei kuitenkaan tulista, kuten monissa muissa Aasian maissa. Meillä on ollut tässä alusta asti filippiiniläiskokkeja mukana suunnittelemassa makuyhdistelmiä, valottaa Hakkarainen.

– Filpan myötä haluamme tuoda lounastamisen lisäksi myös illastamisen Sokokselle. Meille voi tulla perheen, ystävien tai yritysporukan kesken syömään niin tilavan salin puolelle kuin vaikka kabinettiinkin.

Ruokailu onnistuu siis pikkunälkämielellä piipahtaen tai pitkänkin kaavan kautta ruokaillen. Myös annosten jakaminen social dining -tyyliin onnistuu.

– Filppa’s Melting Pot -annos on jaettavaksi suunniteltu läpileikkaus mauistamme, mutta kaikki annokset on kyllä suunniteltu niin, että niitä voi halutessaan myös jakaa ja maistella seurueen kesken. Kun vaan kertoo tilauksen yhteydessä toiveistaan, voimme koota erilaisista annoksista sopivan kokonaisuuden, kuvailee Hakkarainen ja kertoo seuraavalle listalle olevan jälkiruokiakin suunnitteilla.

Filpan listalta löytyy annoksia myös pieneen nälkään tai jaettavaksi.

Filpan annoksissa hyödynnetään Hakkaraisenkin kiittelemää paikallista makkarantekotaikaa, josta vastaavat Patrick ja Roslyn Rafferty. Pariskunta pyörittää monille tamperelaisille kulinaristeille tuttua Sausages Finland Oy -yritystään Ikurissa.

Rakkaus makkaraan ja sen maakarointiin juontaa juurensa Raffertyn lapsuuteen Etelä-Afrikassa. Siellä hänen perheensä on valmistanut makkaraa jo ainakin kuuden sukupolven ajan. Myös Rafferty itse on ollut kädet makkaramassassa jo pikkupojasta asti. Aikuisiällä makkaranteko kulki mukana rakkaana harrastuksena insinööriurankin aikana. Kun työt Nokialla loppuivat, ryhtyi Rafferty viimein makkarantekoon suuremmassa mittakaavassa ja More than Makkara -tarina sai alkunsa. Makkarat valmistetaan edelleenkin valtaosin käsityönä. Lihapitoisuus niissä on huimat 90–95 prosenttia. Säilöntä-, väri- tai makuaineita taas ei lainkaan.

– Filpalle valmistamamme makkarat kuuluvat filippiiniläisiin Longganisa-makkaroihin ja ne eroavat suomalaisesta perinteisestä makkarasta parillakin eri tavalla. Longganisoissa on enemmän purutuntumaa, niitä ei ole emulgoitu ja makuprofiili on kompleksisempi: makea, hieman hapan ja mausteinen samaan aikaan, Rafferty kuvailee.

Filpan vehnäsämpyläinen Chicken Pandesal -hampurilainen sisältää friteerattua kanaa, Asian coleslaw’ta, pikkelöityä kurkkua, pähkinädippiä sekä gochujang-ketsuppia.

Asiakastoiveita Sokoksen uudistukseen liittyen kerättiin alkuvuodesta osasto ja teema kerrallaan. Ravintoloita koskevissa toiveissa toistuivat aasialainen keittiön lisäksi myös lähiruoka sekä parempi vegaaninen ja gluteeniton tarjonta. Ravintolamaailmasta löytyykin esimerkiksi Frantsilan Sokokselle luomaa mansikkaista makuvettä ja gluteeniton leipomo ILONAn luomia tuotteita. Myös Filpan annosten Sausages Finland -makkarat ovat gluteenittomia.

– Pirkanmaalla on aivan mieletöntä ruokaosaamista, mitä asiakkaammekin arvostavat ja kaipaavat koko ajan lisää. Gluteeniton leipomo ILONA, More than Makkara ja Frantsila ovat kukin omien tuotekategorioidensa huippunimiä, joiden intohimo välittyy jokaisessa valmistusvaiheessa. Mahtavaa päästä aloittamaan tämä uudenlainen matka heidän ja muiden lähituottajakumppaniemme kanssa sekä tarjoamaan asiakkaille entistä laajempi valikoima suolaisia ja makeita meidän kaikkien kotikulmilta, Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloiden toimialajohtaja Mikko Hautasaari iloitsee.

Sokos 4 -ravintolamaailman samoissa salitiloissa asiakkaita palvelevat Filppa, Salad sekä kahvila Kaffe. Ravintolatila on siis kaikille yhteinen, joten kukin voi vaikkapa saman seurueen kesken nauttia mieleisiään syötäviä. Katutasossa puolestaan palvelee italialaishenkinen kahvila Bacaro Doppio, josta löytyy lisäksi Saladin take away -piste.

Sokos 4 -ravintolamaailma, Sokos-tavaratalon 4. kerros, Hämeenkatu 21.