Ratinan näköalaravintola Periscopen yläkerran lounge bar hulppeine näkymineen on passeli paikka seurusteluun sekä kilistelyyn. Baarin esimiehen Jussi Vesterisen vetämän tiimin luomalla uudella cocktail-listalla piisaa mausteista potkua ja aromisavua.

Vesterisen suosikkicocktaileja tiedustellessa vastaus tulee kuin pullo baarin hyllyltä: Spice.

– Se on sellainen pitkään hiottu monien komponenttien kruununjalokivi, jota mielellämme asiakkaille suosittelemme. Sitä kehitellessä oli hieno huomata, minkälaisia nyansseja tipalla appelsiinibitteriä tai Tabascoa saa aikaan, kuvailee Vesterinen.

Toinen uusi säväyttävä cocktail-kandidaatti on Glögi Sour, johon suhistellaan rosmariiniarominen savukupla. Kun kupla puhkaistaan upeasti leijailevaksi savuksi, on juoma valmis siemailtavaksi.

– Esimerkiksi synttäri- tai polttariporukat kysyvät meiltä usein, mikä olisi juhlan sankarille sopiva juoma. Meillä on monenlaista temppua hihassa ja voimme tehdä jotain extra-säväyttävää moniin juomiin, mutta tämä negronipohjainen Glögi Sour on kyllä sykäyttävä. Se on muutamat aplodit saanut aikaan, kun olemme käyneet sitä tuolla pöydissä tekemässä, Vesterinen paljastaa.

Jussi Vesterinen tiimeineen suunnittelee Periscopen cocktailit.

Myös mocktaileja kysytään Periscopessa aina vain enemmän, joten myös alkoholittomiin juomasekoituksiin panostetaan. Itse asiassa yksi baarin suosituimmista juomista, Spice, on alunperin kehitelty mocktailiksi.

– Siitä tuli niin suosittu, että päätimme tehdä siitä nyt talven listalle alkoholillisen version.

Esivalmistelut ovat tärkeässä roolissa, jotta juomat valmistuvat viikonlopun kiireessäkin riittävän nopsakasti.

– Valmistuksen nopeuttamiseksi yhdistelemme tietynlaisia komponentteja pulloihin vähän etukäteen, mutta kuitenkin niin, että homma pysyy tuoreena ja autenttisena.

Cocktail-innostus iski Jämsästä kotoisin olevaan Vesteriseen aikanaan vähän varkain.

– Aloitin työt ravintolassa Himoksella klassisesti plokkarin hommissa. Kun siinä samalla näin, kuinka kaverit tekivät tiskillä hienoja cocktaileja, innostuin asiasta itsekin.

Vesterinen pääsi lopulta kokeilemaan työtä baaritiskin takana.

– Pikkuhiljaa syttyi sitten todellinen into siihen, että haluan päästä tekemään aina vaan vaativampia cocktaileita.

Taitojen karttuessa tarjoutuikin tilaisuus myös tuoda esille omaa näkemystä juomasekoitusten saralla. Ja nyt, pari kolme baaritiskiä myöhemmin, Vesterisellä on tiiminsä kanssa vallan vapaat kädet kehittää sekä toteuttaa cocktaileja.

– On kyllä hienoa, että täällä on mahdollisuus päästä toteuttamaan omia visioitaan. Meillä on täällä kolmihenkinen tiimi, jolla suunnittelemme cocktail-listan.

Baari tekee tiivistä yhteistyötä myös Periscopen keittiön kanssa, jossa valmistetaan esimerkiksi erilaiset makusiirapit. Keittiöltä saadaan tarvittaessa myös ammatillista näkemystä baarin puolen villien visioiden toteuttamiseen.

– Saatamme esimerkiksi huikata heille, että meillä on tällainen idea ja tällaiset raaka-aineet. Kuinka suosittelisitte, että lähdemme kyseisiä tuotteita valmistamaan, jotta saamme niistä kaiken ilon irti?

Tämän kaiken myötä ilo onkin varmasti irti myös tiskin toisella puolella!

Ravintola Periscope
Vuolteenkatu 1

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Kabinetti Tampereen huipulla: Maukkaat kekkerit seurueille Periscopen näkymistä nautiskellen