Lillanin ravintolapuolta vetävä Mirella Viitala ihastui heti Lillanin kodinomaisuuteen. Vaikka Lillanissa ei ”yökyläilisikään”, voi paikalle suunnata aamiaiselle vaikka joka päivä. Arkisin saa pöytiintarjoiltavaa lounasta ja lauantaisin sekä sunnuntaisin tarjolla on suosittu brunssi, jolle kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen. Bistro- sekä à la carte -annoksia nautitaan maanantaista lauantaihin.

Kun boutique-hotelli ja ravintola Lillan Hotel & Kök uudistui viime syksynä, saatiin kokonaisuutta ohjastamaan Tampereen ravintoloista tuttu kaksikko Lasse Haapa ja Mirella Viitala. Lillanin ravintolapuolesta vetovastuun ottanut Viitala näki Lillanissa välittömästi paljon potentiaalia ja kehitysideoiden innoitusta. Heti alkuun fine dining -tyyli vaihtui à la carteksi.

Lillan palvelee vieraitaan Nekalan kirkon vieressä, puutarhan ympäröimänä. Rakennus valmistui vuonna 1927 eläkepäivien kodiksi palvelijattarille. Palvelijatarkoti asutti siis elämäntyönään perheistä huolehtineita naisia. Kodinomainen ja lämmin tunnelma lienee kulkenut läpi kaikkien vuosien Lillaniin asti.

– Kun astuin ensimmäisen kerran Lillanin ovesta sisään, se tuntui siltä kuin olisi tullut kotiin. Ehkä se johtui osittain siitäkin, että olen asunut lapsuuteni Vaasan maaseudulla suuressa puutalossa, mutta onhan tämä nyt todella poikkeuksellinen paikka, Viitala kuvailee ja kertoo kodinomaisuuden tekevän usein vaikutuksen myös asiakkaisiin.

Bistrolistan uutuusannoksiin kuuluu kermainen haukikvenellikeitto.

Viime vuonna uuden äärellä Lillaniin saapunut Viitala pääsi osaltaan luomaan ja suunnittelemaan uutta. Siinä missä aikaisemmin illastamaan pääsi vain viikonloppuisin fine dining -tyyliin, päätettin ovet pitää jatkossa avoinna iltaisin maanantaista lauantaihin à la carte -listan annoksin, lähi- ja pientuottajien raaka-aineita hyödyntäen. Rinnalla palvelee myös saman ideologian bistrolista.

– Bistrolistan ajatuksena on se, että jos vaikka työmatkailija tulee meille majoittumaan ja haluaa nauttia päivän päätteeksi jotain pientä nopeasti, voi vaan ottaa lasin viiniä, tilata annoksen ja nauttia tässä rauhassa, kuvailee Viitala.

– Meille tuli nyt bistrolistalle esimerkiksi aivan mahtava haukikvenellikeitto. Voin kuvitella, että etenkin muualta Euroopasta tulevat työmatkaajat siihen ihastuvat. Siinä annoksessa ollaan suomalaisuuden ytimessä parhaalla mahdollisella tavalla.

À la carte -listan alkuruokaosion sipulikeitto valmistetaan useamman tunnin verran haudutetusta sipuliliemestä, johon on lisätty myös paahdettua sipulia. Keiton päällä on parmesaanigratiini ja kyljessä Lillanin omaa saaristolaisleipää.

Keittiöstä vastaa pientuottajien raaka-aineita aikaisemmissakin työpaikoissaan runsaasti hyödyntänyt Susanna Viitala. Lillanin juuri uudistuneen à la carten annoksista löytyykin pirkanmaalaisia lähiraaka-aineita, kuten Kumpulan tilan kania ja Metsärannan tilan peuraa. Kaikki kalat saapuvat keittiöön Tampereen Kauppahallin Nygreniltä.

Mirella Viitalan suunnittelemalla uudella viinilistalla puolestaan on lähituotannon suosimisen ideologiaa siltä kantilta, että valikoimassa on ainoastaan eurooppalaisia viinejä.

Alkuruoka-annoksista löytyy myös kaniballotine Kumpulan tilan kanista, peurarilletteä Metsärannan tilan peurasta, piparjuurijogurttia ja omena-fenkolihilloketta. Mukana itse leivottua saaristolaisleipää.
Tampereen ainoa boutique-hotelli Lillan sijaitsee Nekalan puutarhakaupunginosassa, vain kivenheiton päässä Tampereen keskustasta. Lillaniin voi suunnata kauempaakin helposti vaikka omalla autolla, sillä ilmaista pysäköintitilaa on lähistöllä runsaasti. Lillanin terassia ja puutarhaa on uudistettu kuvan ottamisen jälkeen.

Ravintola-ala houkutti Viitalan matkaansa jo nuorena kesätyöntekijänä Vaasan Bacchuksessa. Korkeatasoinen ravintola oli opettavainen ensimmäinen pesti.

– Menin Bacchukseen ensin kesätyöntekijäksi ja siitä se sitten lähti. Siellä todellakin oppi etikettisäännöt heti alkuun, mistä on ollut paljon hyötyä. Samoin hyvästä paineensietokyvystä, joka kehittyi myös kaupan päälle.

Mirella Viitalan suunnittelemalla viinilistalla on ainoastaan eurooppalaisia viinejä.

Myös Tampereella Viitala on työskennellyt tasokkaissa ravintoloissa. Viitalan ensimmäinen työpaikka oli Tampere-talossa sijaitseva Tuhto. Sen jälkeen kutsui kansallismaiseman ravintola Tampella. Mielenkiintoisissa ja omaa ammattiosaamista kehittävissä ravintoloissa työskentely sekä uudet haasteet ovat pitäneet Viitalan innostusta yllä.

– Vaikka nuorempana olen muitakin vaihtoehtoja miettinyt, niin kyllä ravintola-ala vaan niin vei sydämen ja mennessään! Minulla on ollut hyvä kehityspolku ylöspäin ja olen halunnut nähdä kuinka pitkälle minusta riittää.

Viitala pääseekin nyt näyttämään kyntensä hänet hurmanneen Lillanin ravintolapuolen ohjissa.

– Näin Lillanissa heti paljon potentiaalia ja sain kehitysideoita, joita on hienoa päästä herättelemään ja kasvattelemaan. Tässä miljöössä ja näissä puitteissa on hienoa toimia ja päästä myös haastamaan itseään, kertoo Viitala ja paljastaa kesälle olevan jo uusia suunnitelmia esimerkiksi puutarhan varalle.

Vaikka Viitalan kollega Lasse Haapa on ottanut vetovastuun hotellin puolesta ja Viitala puolestaan ravintolasta, kehitetään ja tapahtumineenkin eteenpäin luotsataan Lillania sointuvassa yhteistyössä, Lillanin isäntänä ja emäntänä.

– Olemme Lassen kanssa parivaljakko, jonka intohimona on elämysten ja hyvän palvelun tuottaminen asiakkaille, Viitala summaa hymyillen.

VARAA PÖYTÄ: TableOnline

Lillan Hotel & Kök, Kurjentaival 35

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Boutique-hotelli Lillan ravintoloineen uudistuu – uusi isäntä ja emäntä