Yllätysmenun ahven-ceviche. Kotimaisen ahvenen ohella annoksessa on herneitä, paahdettuja pinjansiemeniä, lime-kurkkumajoneesia, kurkkuöljyä ja kurkkuvettä. Päälle on ripsautettu aavistus tuhkaa. Kuva: Ronja Honko

Lappilaishenkisessä Dabbal Kitchen & Barissa suosittu yllätysmenu on tilattavissa joka päivä. Harva kuitenkaan tietää, että sen voi nauttia halutessaan myös ulkoilmassa, ravintolan suojaisalla sisäpihaterassilla. Uudistettu terassi tarjoaa niin paistetta kuin varjoakin. Ulkona voi ruokailla aamiaisesta illalliseen asti sään mukaan.

Remontin läpikäynyt sisäpihaterassi tarjoaa varsin mukavat puitteet ulkona ruokailuun myös silloin, kun muualla saattaisi olla liian tuulista tai vilpoista istua ulkosalla. Illastuksen lisäksi terassilla voi nauttia toki myös muita listan annoksia sekä tietenkin aamiaista.

– Terassille on mukavaa mennä syömään vaikka myöhäistä aamiaista, tuumaa keittiömestari Janne Kostamo.

Terassilla voi nauttia myös aamiaista. Kuva: Suvi Viertorinne

Moni ulkopuolelta tuleva aamiaisasiakas tekeekin niin, että suuntaa terassille syömään. Harvassa paikassa se on nimittäin mahdollista. Itse asiassa terassilla voi nauttia aamiaisen ja listan annosten lisäksi jopa yllätysmenun.

Dabbal on niitä harvinaisia ravintoloita, joista saa yllätysmenun aina ravintolan ollessa auki. Eli käytännössä päivittäin.

Koska kyseessä on yllätysmenu ja sen yllätyksellisyys halutaan säilyttää asiakkaalle loppuun asti, ei annosten sisältöä kovin paljon etukäteen paljastella. Sen verran voi kertoa, että kotimaista ahventa löytyy yllätysmenulta cevichen muodossa. Poroa annoskimarasta puolestaan löytyy parilla eri tapaa valmistettuna.

– Ruoka-aineallergiat huomioimme tietenkin, mutta mikäli asiakas ei erikseen kerro haluavansa tietää annosten raaka-aineita etukäteen, paljastamme ne vasta pöytiin tarjoiltaessa. Niin menun yllätyksellisyys säilyy.

Jokaisessa yllätysmenun annoskokonaisuudessa on tietty punainen lanka alkuruoasta loppuhuipennukseen asti. Tällä yllätysmenulla jälkiruoka-annoksessa komeilevat kesäiset mansikka sekä raparperi.

Yllätysmenun jälkiruoassa on kesäistä raikkautta raparperihillokkeen, mansikoiden sekä mansikkasorbet’n muodossa. Pohjalle puolestaan kätkeytyvät lempeät valkosuklaanamelaka ja mesiangervokreemi. Kuva: Ronja Honko

Aterian alkuun taikka vaikka terassijuomaksi sopii mukavasti talon kesädrinkki Koivu-mojito. Sen makujen salaisuus, eli muhkeat määrät tuoreita koivunlehtiä, on ammennettu itse asiassa henkilökunnan tiluksilta.

Talon kesädrinkki Koivu-mojitossa näkyvät ja maistuvat koivunlehdet. Tarjolla myös mocktailina. Kuva: Ronja Honko

– Pyrimme suunnittelemaan ja tekemään talon drinkiksi aina sellaisen juoman, jonka voimme valmistaa alusta asti itse. Tämä koivunlehtisiirappipohjainen Koivu-mojito on kehitelty jo viime kesäksi, mutta se oli niin suosittu, että toimme sen tarjolle uudestaan, ravintolapäällikkö Jaana Miilumäki kertoo.

– Teemme ensin sokerisiirapin, johon sitten uutamme koivua. Se tapahtuu parhaiten ihan tietyssä lämpötilassa ja olemme sirkulaattoriakin siinä touhussa käyttäneet, sillä emme halua koivun kitkeryyttä mukaan. Ihan keittämällä ei siis siirappia keitetä, Kostamo valottaa.

Drinkkiä on saatavilla niin cocktailina kuin alkoholittomana mocktailinakin.

Alkoholittomien juomien suosion nousu on ollut Dabbalissakin nähtävissä jo pitkään. Entistä useampi valitsee etenkin viikolla myös yllätysmenulle valmiin alkoholittoman juomapaketin, jolta löytyy Michelin-tähdenkin keittäneen ja villiyrtteihin syvästi perehtyneen Jouni Toivasen suunnittelemia Cultur-juomia.

Dabbalin uudistuneella sisäpihaterassilla on erilaisia sohvaryhmiä sekä illastukseenkin sopivia pöytiä. Kuva: Werneri Turunen

– Uusimpana meillä on valikoimassa esimerkiksi erityisesti kalaisten annosten kanssa hyvin toimiva Jäämeri-kefiiri, jonka maussa on kivaa suolaisuutta. Uutta on myös kesäinen Rosé-kombucha, jossa on puolukkaa, vadelmaa ja raparperia. Nämä on otettu hienosti vastaan, Miilumäki kertoo.

Dabbal Kitchen & Bar, Yliopistonkatu 44

Teksti: Kohokohdat.fi