Sorsapuiston ravintola Tuhto käyttää pihviviikoillaan 13.-28.9. kotimaista ja korkealaatuista, hyvin marmoroituvaa finn angus -pihvikarjarodun lihaa. Naudat laiduntavat ruohoa syöden Järvi-Suomen peltoaukeilla ja luonnonlaitumilla.

Entrecote pihvi pekonipavuilla. Tämän pihvin liha tilalta Haapajärveltä

Tuhton keittiömestari Kalle Laakso tiimeineen on suunnitellut kolme erityisannosta ravintolan äskettäin uudistunutta ruokalistaa täydentämään.

Vinkkinä mainittakoon, että listalta löytyvä entrecote on ruhonosa, jonka keittiömestarin arvion mukaan kymmenen kokkia kymmenestä valitsisi lautaselleen suositun sisäfileen sijaan.

– Siinä lihassa on niin paljon enemmän makua ja luonnetta kuin sisäfileessä. Se on myös edullisempaa kuin sisäfilee. Entrecote myös kypsyy nopeammin, paljastaa Laakso.

Vapaana kasvanutta lihakarjaa Järvi-Suomesta

Naudat elävät suurimman osan vuodesta laitumilla, mikä osaltaan pienentää lihan hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälki erityisesti ulkomaista tuotettuun lihaan verrattuna on pieni muutenkin.

– Karja elää nykyoloissa laitumilla lähes ympäri vuoden. Lähinnä kovimmilla pakkasilla naudat ovat sisätiloissa. Verrattuna ympäri vuoden lämmitetyssä navetassa rehua syöviin nautoihin, saati ulkomailta tuotettuun lihaan, jää tämän lihan hiilijalanjälki huomattavasti pienemmäksi, tietää Laakso.

Myös jäljitettävyys on helppoa. Tuhton avokeittiössä tiskin takaa löytyvästä kylmävetolaatikosta mies poimii lihapakkauksen.

– Pakkauksesta näkee aina, mistä liha on tullut. Tämänkertainen erä on tullut ravintolaan Haapajärveltä Huonalan tilalta, Laakso lukee.

Tumman kastikkeen valmistuksessa on hyödynnetty savustettuja luita tuloksena pehmeä savuinen maku. Lautselta löytyy ulkofileepihvi makurasvalla, paistettuja perunoita ja sieniä sekä savuluukastiketta.

ENTRECOTE L, G
200g entrecote pihvi pekonipavuilla, Hasselbackan perunoilla ja bearnaisekastikkeella
29€

ULKOFILEE L, G
200g ulkofileepihvi makurasvalla, paistettuja perunoita ja sieniä sekä savuluukastiketta
29€

SISÄFILE L, G
150g sisäfileepihvi, raastettua piparjuurta ja persiljamaustevoita sekä ranskalaisia
32€

Tuhto hyödyntää uudella ruokalistallaan kattopuutarhansa marjoja ja mehiläistensä hunajaa