Syyskuun alussa Tampereen ravintoloissa julistetaan yhdessä Saksan viinitiedotuksen kanssa saksalaisten silvaner-viinien ilosanomaa.

Juhlallisen sato- ja rapukauden palan painikkeeksi voi nauttia upeista Saksan silvanereista. Tampereen ravintoloista juhlalliseen sato- ja rapukauden viinitapahtumaan osallistuvat ravintolat Gastropub TuulensuuTampellaHenriks ja Winebridge, joka palkittiin juuri Star Wines -palkinnolla.

Silvaner-viikko: Tampellan menu & viinit

Silvaner-viiniviikko: Tuulensuun omatoimimaistelupaketti

Silvaner-viiniviikko: Henriksin luottokalastajan kuha saa makuparin Weingut Juliuksen silvanerista

Saksan silvaner esittäytyy

Silvaneria on viljelty Saksassa runsaat 360 vuotta ja maailmanlaajuisesti Saksa on sen suurin tuottaja noin 5 % viininviljelyksellään. Saksan 13 laatuviinialueesta Franken ja Rheinhessen ovat merkittäviä silvaner-tuottajia.

Erityisesti Frankenin laatuviinialue on tunnettu maanläheisistä silvanereistaan. Varhaisimmat dokumentit Silvaner-rypäleviljelmistä Saksassa löytyvät 30-vuotisen sodan jälkeen juuri tältä alueelta, Castellin kylästä Fürstlich Castell’sches Domänenamt -arkistoista, joiden mukaan Silvaneria on viljelty Casteller Schlossbergin rinteillä jo vuonna 1659. Vuonna 1665 istutettiin ensimmäiset Silvaner-köynnökset maailmankuululle Würzburger Steinin viinirinteille.

Rikkaammissa maaperissä kasvaessaan silvanerista voi kehittyä erittäin luonteikas ja vivahteikas. Tällöin kypsän päärynän ja persikan maut saavat sen sopimaan täyteläisten, maukkaiden aterioiden seuraksi. Sitrushedelmien lisäksi silvaneria luonnehditaan usein hennon hapokkaaksi, mineraaliseksi ja yrttiseksi.

Saksan viinit ovat tunnettuja raikkaudestaan ja ryhdikkyydestään ja erityisesti Rieslingin menestys on jo monen vuoden ajan ollut nousujohteista. Saksan laadukkaan, kuivan Silvaner-viinin uutta tulemista on povattu jo jonkin aikaa. Hento ja hienostunut silvaner on jäänyt muitten suosittujen saksalaisten viinien varjoon ja on siksi monelle tuntematon.

Alan asiantuntijat pitävät saksalaisten viinien hinta-laatusuhdetta loistavana. Vuoden 2019 sato oli laadultaan erittäin hyvä joskin keskimääräistä pienempi noin 8,4 miljoonalla hehtolitralla.

Saksassa tuotetuista viineistä yli 66 % on valkoviinejä. Tuotannosta melkein 24 % on rieslingiä. Noin puolet maailman rieslingeistä viljellään Saksassa. Punaviineistä suurin osa valmistetaan Pinot Noir -rypäleestä. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.