Suomen Saunaseura kantaa huolta yleisten saunojen katoamisesta osana arvokasta suomalaista saunaperinnettä. Seuran vuosittain myöntämä Löylynhenki-tunnustuspalkinto annettiin tänä vuonna maineikkaalle Rajaportin saunalle, jonka toiminnasta vastaa Pispalan saunayhdistys ry.

Rajaportin saunakorttelin rakensivat aikanaan Hermanni Lahtinen vaimonsa Marian kanssa. Sauna aloitti toimintansa vuonna 1906 ja on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Rajaportin sauna on säilynyt liki muuttumattomana läpi vuosien. Valtavan kertalämmitteisen kiukaan yli tonnin painoiset kivet hehkutetaan haloilla tulikuumiksi ja punahehkuisiksi aina saunapäivän aluksi. Häkälöylyjen heittämisen sekä peltien sulkemisen jälkeen kiuas siintyy hetken ja tarjoaa sitten messevät löylyt iltapäivästä iltaan asti. Saunassa on erikseen miesten ja naisten osastot, ja saunan lauteille mahtuu 12 löylyttelijää kerrallaan per puoli. Kiuas on jaettu väliseinällä. Saunan yhdeydessä toimii pieni kahvio, jolla on kesäkaudella auki oleva sympaattinen terassi.

Suomen Saunaseura on 75-vuotias yhdistys, jonka tarkoituksena on mm. suomalaisen saunaperinteen vaaliminen ja saunan tuntemuksen syventäminen.

Rajaportin sauna
Suomen Saunaseura

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy