Platella on mainio sijainti Hämeenkadulla ja hyvät näkymät keskustan vilinään. Perheyrityksen toimintaan mukaan liittynyt Kalle Airila on tyytyväinen Platen uuteen lämpimämmän tunnelman sisustukseen. Ideaa värimaailmaan on ammennettu kabinettitilan tapetista. Kuva: Kohokohdat.fi

Aivan Tampereen keskustassa sijaitseva ravintola Plate avautui uusin maku- ja tunnelmakuvioin. Laveasti eurooppalaistyyppisten annosten keittiöön on saatu useissa maailman maissa kokannut keittiömestari Ville Täppinen. Salin puolelle taas monipuolisen osaamisen ravintolapäällikkö Milla Strand. Ravintolan yrittäjätiimi puolestaan on vahvistunut sukunsa ravintolajalanjäljissä astelevalla Kalle Airilalla.

Entinen skandihenkisen pelkistetty kokonaisuus on saanut väriä, lämpöä ja runsautta. Platen uudistuneessa sisustuksessa on haluttu tuoda ravintolaa myös enemmän seurusteluun ja drinkille piipahtamiseen kutsuvaksi, kohtaamispaikaksi kaupungin ytimessä.

Ruokalistassa on panostettu muun muassa monipuolisuuteen ja annoskokonaisuuksien muunneltavuuteen. Yksi Platen erikoisuuksista onkin, että pääruokien lisukkeet valitaan erikseen. Asiakas voi siis tilata mielitekonsa mukaisen lisukkeen taikka vaikka useammankin pöytäseurueen kesken jaettavaksi.

– Näin annoksista saa eri kombinaatioita. Toisinaanhan asiakkaat haluavat muutenkin vaihtaa lisukkeita, mutta kokit eivät siitä välttämättä pidä. Päätimme, että meillä lisukkeet saa itse valita ihan luvan kanssa, kertoo Airila hymyillen.

Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa tuo Platen lautasille Kauppahallin Nygreniltä päivän kalaa ja Café de Hallesta kakkua. Jäätelö puolestaan on Tampereen Jäätelötehtaan käsialaa.

– Vaikka käytämme hyviä tuotteita ja laadukkaita raaka-aineita, hinnat ovat sopivat. Haluamme, että meille on helppoa tulla syömään myös arkena. Emme myöskään koskaan varaa ravintolaa ihan täyteen, eli tänne voi aina tulla. Mikäli kaikki pöydät ovat täynnä, voi sohvaryhmiin istahtaa drinkille vapautuvaan pöytään ohjaamista odottaessa.

Tietenkin myös ihan vaan sille drinkillekin voi Platen korkeuksiin suunnata Hämeenkatu-näkymistä nauttimaan.

– Tänne voi hyvin tulla istuskelemaan lasilliselle. Tai ottaa vaikka viinin kanssa meidän loistavia itse tehtyjä juuressipejä, Airila vinkkaa.

Platen ravintolapäällikkönä toimii Milla Strand. Kuva: Wille Nyyssönen.

Suuri osa henkilökuntaa on saapunut Plateen Tampereen ulkopuolelta, mikä kertoo Airilan mukaan kaupungin vetovoimasta.

– Saimme kokoon todella hyvän tiimin. Esimerkiksi Lapista kotoisin olevalla ravintolapäälliköllämme Milla Strandilla on nuoresta iästään huolimatta jo sieltä kokemusta ravintolapäällikön tehtävistä. Millan ammattimaisuus ja freesi ote ravintolan johtamiseen sopivat täydellisesti Platen tyyliin.

Tuomelan osaaminen onkin mainio lisä Platen tiimiin, jossa Airila korostaa keittiön ja salin vahvaa yhteispeliä, yhtenä joukkueena toimimista.

Keittiömestari VIlle Täppisellä on kosolti kokemusta kansainvälisistä keittiöistä. Pavlova suomalaisella twistillä on hänen omia annossuosikkejaan Platen listalla. Kuva: Kohokohdat.fi

Belgia, Ranska, Hollanti, Espanja, Kiina… Platen keittiömestarina toimii useissa maailman maissa kokannut ja kouluttanutkin Ville Täppinen.

– Ranskassa olen ollut kaikkein pisimpään, Pariisissa ja Avignonissa. Siellä, urani alkuvaiheessa 2000-luvun alussa, opin kyllä eniten tekniikkaa, reseptiikkaa ja toimintatapoja.

Suomessa Täppinen on työskennellyt hotelleissa Lappia myöden. Viimeisin pesti oli Tampere-talon tuotekehityspäällikkönä.

– On kiva päästä taas à la carteen käsiksi. Olemme suunnitelleet listan niin, että siitä voi koostaa monenlaisia kokonaisuuksia. Mikään ei estä esimerkiksi tilaamasta lisukkeita vaikka alkuruoan kanssa.

Omaksi annossuosikikseen Täppinen nostaa suomalaissävytteisen, puolukkaa ja mustikkaa sisältävän pavlovan sekä käsin vispatun ja karhunlaukkaölyjllä maustetun burratan.

Platen einsimmäisinä jälkiruoka-annoksina puolukkaa ja mustikkaa sisältävä pavlova. Kuva: Kohokohdat.fi

Plate on Kalle Airilan ensimmäinen ravintola-avaus. Hän on kuitenkin kasvanut ravintola-alan tiimellyksessä, sillä hänen isänsä Jussi Airila sekä setänsä Antti Airila ovat pyörittäneet ravintolatoimintaa 90-luvulta asti. Tuolloin startattiin olutravintola Wanha Posti.

– Olen seurannut tätä alaa käytännössä koko elämäni. Meillä on tässä nyt hyvä yhdistelmä ikää ja kokemusta sekä nuoruuden näkemystä. Vaikka en minä enää mikään ihan kloppi olekaan, Airila toteaa hymyillen.

Airilalla on monipuolinen työtausta niin padelhallin pyörittäjänä kuin kansainvälisen Framery-yrityksen markkinointipuolen toimijana. Jatkossa hän tulee toimimaan perheyhtiössä paitsi myynnin ja markkinoinnin puolella, myös ravintoloitsijana.

Airilalla on monenlaista suunnitteilla Platen varalle DJ-soitannasta alkaen. Erittäin suosittua lounastakin ovat asiakkaat jo kyselleet takaisin, mutta ravintola startataan ainakin aluksi iltaravintolana. Ideoita kyllä piisaa syksyä ajatellen.

– Ja kun Plate saadaan pyörimään hyvin, saatamme keksiä myös jotain uutta jossain kohtaa, vihjaa Airila.

Ravintola Plate, Hämeenkatu 7, 2. krs.

Ravintola otta pöytävarauksia TableOnline

KOTISIVU

Teksti: Kohokohdat.fi, kuvat Kohokohdat.fi ja Wille Nyyssönen