olympia-koiranen-nikula-kohokohdat
Ravintolapäällikkö Eero Koiranen ja ohjelmapäällikkö Marko Nikula suunnittelevat suuria Olympia-salin lavalle.

Olympian talo on yksi kaupungin upeimmista ja toiminnoiltaan monipuolisimmista tiloista saleineen ja sisäpihaterasseineen. Pitkän ja värikkään historian talo oli kauan tyhjillään, mutta nyt se syttyy säkenöimään sekä sielua että ruumista ruokkivaa tarjontaa kahdessa kerroksessa, sisällä ja ulkona. Aivan uudenlaisesta elämyksellisestä kokonaisuudesta vastaa innokas moniosaajatiimi.

– Olympia-kortteli on sielun ja ruumiin ravintoa. Tavoitteenamme on tarjota vaihtoehtoja ravintolaviihtymiselle. Tämä on ihmisiltä ihmisille tehty elämyksellinen kokonaisuus, ravintolapäällikkö Eero Koiranen kuvailee.

olympia-katto-kohokohdatOlympia-korttelin palvelukokonaisuus koostuu katutason gastropub-henkisestä Muusa-ravintolasta, vielä kehittelyasteella olevasta kahvila- ja herkkukauppa Aurorasta, ylellisistä majoitustiloista sekä pikkutunneille asti auki olevasta ohjelmallisesta iltaravintola Olympiasta. Vastaavaa kokonaisuutta ei vielä ole – siksi sitä on käytännössä mahdotonta luokitellakaan.

Olympia-kortteli halutaan pitää kaikille avoimena matalan kynnyksen paikkana. Ruoassakin hinnoittelu on maltillista, eikä mikään annos tule maksamaan yli 20 euroa. Katteen kiilto silmissä ei siis olla liikenteessä.

– Hifistelemään ei lähdetä, vaan mennään maku sekä eettiset asiat edellä. Haluamme, että tänne voi tulla vaikka koko perheen kanssa syömään hyvin, eikä siitä tarvitse maksaa itseään kipeäksi.

Muusa onkin persoonallinen ja rento sekoitus gastropubia ja ruokaravintolaa. Annosten makumaisema siintää erittäin laajasti välimerellisissä maisemissa Marokosta Libanoniin tähyten paikka paikoin paljon pitemmällekin, Filippiineille asti. Ruoka on rehevän kasvispitoista. Lihaisiakin annnoksia löytyy, mutta runsaiden kasvisten kanssa tarjottuna nekin. Muusan annokset vastaavat siis osaltaan kasvisruoan vankasti kasvavaan kysyntään.

Eettisyys ja ruoan valmistaminen itse aivan alusta asti ovat tiimille tärkeitä asioita. Raaka-aineet tulevat läheltä, vaikka makuja onkin melkeinpä ympäri maailmaa.

– Esimerkiksi lanttuhummuksessamme perinteinen suomalainen raaka-aine saa mausteensa todella kaukaa, keittiöpäällikkö Sonja Valkeala valottaa yhdessä keittiön vuoropäällikkö Essi Viertolan kanssa.

Ravintolan 18-hanainen baaritiski juhlii laadukkain koti- ja ulkomaisin panimotuottein, viinivalikoima on helposti lähestyttävä.

Muusassa tulee olemaan myös ohjelmaa, mutta maksullista se ei ole koskaan.

Eturivin esiintyjiä ja vaihtoehtomeininkiä

Kokonaisuuden kruunaa yläkerran vanha juhlasali Olympia, jonka koristeellisen katon alla tullaan nauttimaan monipuolisista esityksistä revyystä punk-bändeihin ja folkista poppiin – esittävän taiteen henkeen sopivasti niin ruoan säestyksellä kuin ilmankin. Ohjelmistosta vastaa kovan luokan ohjelmapäällikkö Marko Nikula, joka on luonut ohjelmiston aikanaan Mustalahden Satamassa ja parhaillaan myös Hämeenlinnan Suisto-klubilla.

Noin 500 vierasta vetävä sali tuo oman lisänsä myös yritysten ja yhteisöjen tarpeisiin. Tilassa voi järjestää vaikkapa minimessut tai teemoitettua ohjelmaa.

Olympia-salista on pääsy suojaisalle sisäpihalle, joka on ollut vain harvojen tiedossa oleva helmi. Poikkeuksellisen komeassa ulkoilmatilassa ei arvattavasti mitään perinteistä polyrottinkista terassikalustusta tulla enää näkemään.

– Sinne saattaa ilmestyä vastakkain istuttavia pihakeinuja tai vaikka kasvihuone. Sisäpiha tulee olemaan kiinteä osa toimintaa myös ohjelman suhteen. Sinne ollaan jo viinifestareita buukkailemassa, Koiranen paljastaa.

olympia-sisapiha-koiranen-nikula-kohokohdat
Olympia-salista on pääsy suojaisalle sisäpihalle, joka on ollut vain harvojen tiedossa oleva helmi. Ohjelmaa tulee olemaan ulkosallakin.

Sisustussuunnittelusta vastaava Jenni Lahtonen on innoissaan mielenkiintoisesta projektista, jonka tiimoilta ei juuri katalogeja selailla, vaan annetaan luovuuden räiskyä porukalla. Ajan ja rakennuksenkin henkeen sopivasti sisustuksessa käytetään paljon vanhaa ja kierrätettyä materiaalia yllätyksellisissä muodoissa.

– Tässä leikitään ulko- ja sisätiloilla. On talvipuutarhaa, salonkia ja piazzaa, valojen ja kalustuksen leikkiä tilasta toiseen. Rakennuksen laajennusosa on rakennettu 1980-luvulla ja vanha osuus ihan 1900-luvun alussa, joten sekin tuo sisustukseen yllätyksellisyyttä ja eri maailmoja. Meillä on hyvä vuorovaikutus porukan kesken, ja kaikki ovat päässeet vaikuttamaan lopputulokseen. Tämä ei ole vain yhden ihmisen, vaan kaikkien meidän visio, Lahtonen summaa.

Olympia-salissa esiintyvät loppuvuonna 2016 ainakin:
la 29.10. Teksti-Tv 666 + Risto (soolo)
la 5.11. Villa Nah + Cityman
la 19.11. Mikko Joensuu
pe 9.12. Ellinoora
la 17.12. Don Johnson Big Band Xmas Special
ti 20.12. Eva & Manu Christmas Tour

Tampereen Ulkotyöväenyhdistyksen talo valmistui vuonna 1908. Yhdistys hiipui vuonna 1914, jonka jälkeen tilojen elokuvateatteritoiminta kesti vuodesta 1917 vuoteen 1986. Cumulus-hotelliketju luopui Olympisalin hallinnasta vuonna 2015. Nykyisin TOAS:n omistaman talon ravintolatoimintaa harjoittaa Olympia-ravintolat Oy, jossa on mukana joukko kokeneita tamperelaisia tapahtuma- ja ravintola-alan ammattilaisia.

Olympia-kortteli, Satakunnankatu 10

Olympia-kortteli Facebookissa

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

olympia-julkisivu-kohokohdat