Keittiötaiturikaksikko Essi Viertola (vas.) ja Sonja Valkeala kehittelee ennakkoluulottomasti uusia annoksia ja toisinaan myös uudenlaisia tapoja valmistaa ruokaa. Säkenöivän ideariihen seurauksena syntyi esimerkiksi Viertolan tarjoilema Fohveli, vohveliraudalla paistettu pinaattifalafel. Valkealan hyppysissä komeilee ruispankojauhoilla leivitettyä ahventa maa-artisokkakakkuineen.

Reilun vuoden värikkäitä maailman makuja pitkälti kotimaisista raaka-aineista kokannut Muusa on tuonut tarjolle uudistuneen annosarsenaalin, joka tykittää mm. vohveliraudalla paistettuja falafeleja ja luomukaritsa-kibbehiä.

Muusan ruoka on alusta asti ollut värikylläinen oodi kasviksille. Kasvis- ja puhtaasti vegaanisten ruokien määrä on hissuksiin myös lisääntynyt kysynnän kasvaessa. Toisaalta lihaakin edelleen löytyy esimerkiksi pääruokakatraan Karitsa-kibbehin erittäinkin eettisessä ja läheltä lautasille saapuvassa luomu-muodossa. Karitsanliha matkaa Muusan keittiöön Vesilahdelta biodynaamiselta Kurjen tilalta.

– Kävimme tilalla viime kesänä villiyrttikurssilla ja hakemassa luonnonkukkia kakkuja varten. Samalla tuli puhetta lihasta ja ostimmekin karitsanlihaa koko talveksi, vuoropäällikkö Essi Viertola kertoo.

Karitsa-kibbeh löytyy myös lisukeosiosta, joten sen voi tilata vaikkapa kasvisannoksen kylkeen tai muuten vaan maisteltavaksi. Lisukkeista voi muutenkin koostaa vaikka juuri mieleisensä napostelusetin.

Ravintola MuusaUusia ruokatuulia ja tuoreita kulinaari-ideoita alati tuoksutteleva keittiötiimi kehittelee ennakkoluulottomasti uusia annoksia ja toisinaan myös uudenlaisia tapoja valmistaa ja tarjota ruokaa. Säkenöivän ideariihen seurauksena syntyivät Fohvelit, vohveliraudalla paistetut pinaattifalafelit.

– Falafeleja tuntuu olevan nyt joka puolella ja niitä on ollut meilläkin alusta asti. Lähdimme miettimään, mitä uutta voisimme tuoda niiden ulkonäköön. Tähän asti ne ovat aina olleet pallon muotoisia ja huomiota on kiinnitetty pitkälti vain makuun, keittiöpäällikkö Sonja Valkeala kuvailee.

Muusan keittiössä käykin nyt vohvelipannu kuumana, sillä runsastäytteiset fohvelit ovat saaneet tarjoilijat kiikuttamaan annoksia keittiöstä saliin säpinäiseen tahtiin. Fohveleita saa kahdella eri täytevaihtoehdolla, vegaanisella ja vegellä, jotka ovat Muusan tyyliin runsaat, rehevät ja räiskyvän värikkäät.

Alkuruoka Vuohenjuusto <3 Viikuna, eli timjamilla maustettuja friteerattuja vuohenjuustopallosia, lehtikaalipestoa, manteliaiolia ja viikunaa.

– Mietimme värimaailmaa todella paljon. Joskus saatamme kehittelyvaiheessa huomata, että annoksessa ei ole mitään keltaista. Silloin saatamme tehdä esimerkiksi hopeasipulista sen väristä, Valkeala paljastaa.

Mitä positiivisimmassa mielessä Muusan lautasilla kaikki ei aina olekaan juuri sitä miltä näyttää, joten asiakas pääsee välillä yllättymään eri raaka-aineista ja komponenteista. Vapaat kädet ruokatuotteen suhteen saanut kaksikko päästää luovuutensa menusuunnittelupalavereissa aina villisti valloilleen.

– Meillä ei ole mitään jännitystä sen suhteen, ettemmekö voisi ehdottaa erikoisiakin asioita. Avaamme viinipullon ja alamme pallotella ideoita, vaikka vähän hölmöjäkin. Niistä toinen voi aina keksiä jonkun tosi toimivan jutun. Palaverin lopuksi meillä on monta vihkollista muistiinpanoja, joiden pohjalta sitten syntyy ehkä noin kymmenen uutta annosta, Valkeala summaa hymyillen.

Olympia-kortteli, Satakunnankatu 10

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

TILAUSAIKA UMPEUTUNUT: Muusa pakkaa makurikkaan brunssinsa take away -muotoon – Vappubrunssi nyt tilattavissa

Olympia-korttelin ravintola Muusan brunssit ovat olleet alusta asti todella suosittuja. Usein jono onkin kiemurrellut ulos asti. Korona-aikana ei kuitenkaan jonotella, sillä Muusa kokkaa kaivattuja...

VIIMEISET TILAUKSET NYT: Pääsiäisruokia pyhien herkutteluun Tampereen ravintoloista – Anna kokkien hoitaa juhlaruokahomma kotiin!

Ravintoloiden pääsiäisherkut kiitävät koteihin! Moni ravintola myy nyt ruokaa mukaan sekä kuljetettuna. Pääsiäisen seutuun tarjolla on myös teemaan sopivaa juhlaruokaa ennakkotilauksesta. Nyt viimeistään kannattaakin...
Brunssiravintola Tampereella - Muusan brunssi

SU 15.3. | Ravintola Muusan sunnuntaibrunssi

Ravintola Muusa on Olympia-korttelin ravintola, jonka maukkaan viikonlopun paketoi monipuolinen ja herkullinen brunssi. Muusan brunssi saavutti nopeasti suuren suosion. Joka brunssilla on vaihtuva valikoima haukkailtavia,...