Sydäntalvi ja hangen salaisuus -annoksessa omenageeli kiiltelee jäätyneen lammen pintana. Sienet taas piileksivät palsternakkaisen puunrungon juurella karamellisessä muodossa. Paahdetusta valkosuklaamurskeesta muodostuvaan maahan on satanut piimälunta ja sen päälle on tipahdellut vielä vähän kuusenneulasia.

Millaista on käydä mummolassa tai istuskella veneessä mato-ongella? Millaista kävellä metsässä, kun lumihiutaleita leijailee ja havunneulaset rapsahtavat hangelle? Millaista on syödä näitä mielikuvia? Sen saa selville Lapland Hotel Tampereen ravintola Dabbalin Täydestä sydämestä Suomeen -juhlamenun nauttimalla.

Keittiömestari Veli-Matti Lampinen on johdattanut keittiöjoukkionsa mielikuvamatkalle luonto- ja lapsuusmuistoihin. Jokainen annos on luotu aivan uudella lähestymistavalla, ei raaka-aineet vaan täysin mielikuvat edellä.

– Lähdimme lähestymään annoksia ihan puhtaasti mielikuvien kautta. Yhtään raaka-ainetta ei ollut valmiiksi mietittynä, vaan annoin keittiöporukalle tehtäväksi miettiä niitä mielikuvia ja tunteita, mitä tulee mieleen Suomesta ja omasta lapsuudesta.

Keittiömestari Veli-Matti ”Vellu” Lampinen

– Tämä lähti ajatuksesta syystalvisesta pohjoisen metsästä. On pikku pakkanen ja hiutaleiden voi kuulla putoilevan hiljalleen… Mitä salaisuuksia hanki kätkee sisälleen?

Annoksessa omenageeli kiiltelee jäätyneen lammen pintana. Sienet taas piileksivät glaseeratun palsternakkaisen puunrungon juurella karamellisessä muodossa. Paahdetusta valkosuklaamurskeesta muodostuvaan maahan on satanut piimälunta ja sen päälle on tipahdellut vielä vähän kuusenneulasia.

Muina menun raaka-aineina annoksissa juhlivat muun muassa Meri-Lapin karitsa, Inarin poro sekä siika, koivunmahla, suppilovahverot, maarianheinä ja monet muut perisuomalaiset maut. Jokainen niistä on pala jotain tarinaa.

– On hienoa, kun asiakkaan saa retkelle mukaan makujen ja mielikuvien kautta, Lampinen toteaa odottaen jo innokkaana uuden menun annoksien kimppuun käymistä.

Myös ravintolan à la carte -lista on hiljattain vaihtunut tuoden takaisin Dabbalin kaivattuja kulttiannoksia, kuten poronkäristyksen.

Täydestä sydämestä Suomeen -juhlamenua tarjoillaan 13.11.-6.12.2017. Neljän ruokalajin menu 58€, viinipaketti 40€

VARAUKSET

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY