c kani essu 3 kohokohdatLuonnollisesti kasvatettu lähikani on pompahtanut C:n keittiöön ja lautasille. Herkän mutta mehevän makuinen ekoherkku on saanut niin ruokamaakarit kuin ruokailijatkin innostumaan. Kani kiinnostaa.

– Tuotantotapa on puhdas ja raaka-aine hieno, keittiömestari-ravintoloitsija Ilkka Isotalo tuumaa annosta esitellessään.

c kani ripotus 2 kohokohdatMehevä ja hienostuneen makuinen kani tarjotaan mustatorvisienitäytteisen paistetun kaninreiden muodossa. Lisukkeena on heinän kanssa paahdettua palsternakkaa, pinaattipyreetä, mustatorvisienijauhetta, säilöttyjä kantarelleja sekä kaninluista keitellystä liemestä tehty vaahtokastike kuivatulla kantarellijauheella hunnutettuna. Käytännössä lautasella on siis sekä kania että sitä mitä kani syö. Herkän ja keveän makuinen annos on yllättävän kesäinen, kiitos keittiötiimin säilöntätaitojen.

Kanit saapuvat ravintolan keittiöön kokonaisina, joten talteen saadaan nyt tarjolle tuotavien koipien lisäksi myös mm. fileet, maksat ja munuaiset, jotka säästetään tuleviin annoksiin.

C:ssä oli jo viime syksynä pieni koe-erä kania. Hyvän vastaanoton saanutta raaka-ainetta käsitellessä syttyi kipinä saada pupua pöytään enemmänkin. Nyt sitä onkin tilattu mouhijärveläiseltä Kaniculturelta kerralla noin kuukauden annostarpeiksi.


Ekokani sopii C:lle

Luomua, biodynaamista ja luonnon omia raaka-aineita suosivassa ravintola C:ssä eettiset ja ekologiset asiat ovat vahvasti tarjottimella. Siksi myös Kaniculturen luomukani soittaa hyvin yhteen keittiöfilosofian kanssa.

Paitsi että kanit lisääntyvät kuin kanit, ne myös kasvavat nopeasti ja jättävät ainoastaan pienen hiilijalanjäljen – ravinnoksi kun käy pääasiallisesti tuoreoras sekä heinä. Väljissä tiloissa laumoineen pompotellut pupu on valmis pataan kolmen kuukauden iässä, jolloin siitä saadaan lihaa noin pari kiloa. Hyötysuhde on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi naudanlihalla. Lisäksi kaninkasvattamisesta ei synny metaanipäästöjä, kuten monista muista tuotantoeläimistä. Pupua voi siis pistellä poskeensa hyvällä omallatunnolla myös ekologisista näkökulmista asiaa tiiraillen.

c hauki kohokohdat
Hauki kavereineen saapuu keittiöön järvituoreena suoraan kalastajalta.

C:n talven annosvalikoimassa on kanin lisäksi myös muita mielenkiintoisia ja mielenkiintoisesti käsiteltyjä makusteltavia, kuten esimerkiksi nahkoineen paistettua täysin ruodotonta haukifileetä ja Oriveden villisikaa varta vasten C:lle Rekolassa kasvatetun keltajuuren ynnä maahumalan kaverina. Listan toisena eväkkäänä tarjotaan nahkoineen paistettua Pyhäjärven madetta.

– Yleensä made nyljetään, mutta nahkoineen paistaminen tuo kalaan paljon aromikkaamman maun. Sama juttu hauen kohdalla, Isotalo paljastaa.

Jälkihyvänä maistuu nyt juhannusruusuinen unelma, mutta kohta siirrytään koivuisiin ja metsämansikkaisiin makuihin. Niitä varten maljakossa on koivunoksia. Silmuja ja sippoisia pikkulehtiä odotellessa!

KANICULTURE

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

c ilkka isotalo 2
Isotalo kerää itse villiyrttejä sekä -vihanneksia suoraan luonnosta.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Bistro C avautui ja tarjoilee myös viikonloppubrunssin pöytiin

Maineikkaan ja monia palkintoja voittaneen ravintola C:n tarina jatkuu ravintoloitsija Sari Sorrin ja yhtiökumppani Mia Välimäen huomassa. Kesästä 2022 asti jatkuneet neuvottelut saatiin päätökseen...

Ravintola C muuntautuu viinibaariksi uutenavuotena – viinibaari avoinna 30.-31.12.

Ravintola C pitää ovensa avoinna vielä uutenavuotena viinibaarina palvellen. Alkavaa vuotta 2023 on mahdollista juhlistaa laseittain tarjottavien viinien lisäksi myös niille sopivin syötävin. Uutta vuotta voisi...

PRO-palkittu C:n Ilkka Isotalo kokkaa vastuullisesti luonnosta lautaselle

Luonnosta ja läheltä lautaselle. Luomua tai luomun ehdoin tuotettua. PRO-tunnustuspalkinnon 1.9.2021 Vastuullisuus-sarjassa voittanut Ilkka Isotalo on luotsannut C:n keittiötä reilun vuosikymmenen kuluessa yhä voimallisemmin...