toni leskinen 2 kohokohdat
Remontti etenee ravintolassa huimaa vauhtia. Toni Leskinen poseeraa tulevan tiskin ääressä.

Mikä pyörii kokkismiehen mielessä ja vartaassa? Mehevä tipunen tietenkin. Maaliskuun alussa Koskikeskuksen valloittaa grillattu kananpoika poikineen, kun mm. Saludista tuttu keittiömestari Toni Leskinen avaa yhdessä Aku Haljoen kanssa espanjalaisin grillauskaapein varustetun Los Pollos -ravintolan Koskikeskuksen alikulkutunneliin. Pääovista sisään, liukuportaat alas ja vasemmalle – ja siellä siivekkäät tirisevät!

Päätuote on erilaisine lisukkeineen tarjottava grillattu kana, mutta siivekkäästä voidaan valmistaa myös muita annoksia. Los Pollos tuleekin tarjoamaan grillattua kananpoikaa monessa muodossa, kuten esimerkiksi ylikypsänä ja revittynä maissileivän välissä tai patongin sisään kastikkeineen kätkettynä.

los pollos logo– Grillatusta kanasta saa valmistettua ihan huipputuotteita, esimerkiksi kroketteja ja bocadilloja. Kataloniassa yksi myydyimpiä tapaksia on juuri croqueta de pollo, Leskinen kertoo.

Nimenomaan kanaruoille sopivat leipomotuotteet laatii ja toimittaa ravintolaan joka aamu Royal Bakery.

Ajatus kanaravintolasta on tirissyt Leskisen ajatustulilla jo vuosia. Vaikka Välimeren seutuvilla grillattu siivekäs onkin todella suosittu herkku, ei kukaan ole keksinyt aikaisemmin pistää puhdasta kanaravintolaa pystyyn Suomessa. Markettien grillibroilerit ovat asia erikseen, hyvinkin paljon. Ensimmäinen makumuisto huolella grillatusta kanasta Leskisellä onkin niiltä vuosilta, kun hän parikymppisenä asui ja työskenteli Torreviejassa, Espanjassa.

– Olin peltomarkkinoilla ja siellä oli vaunu, jossa pyöritettiin kananpoikia vartaassa. Kanoja valeltiin niistä tirisevällä nesteellä ja pohjalla kananrasvaisessa liemessä oli perunoita kypsymässä. En ollut koskaan saanut niin hyvää kanaa!

kanaValmistustekniikka eroaakin markettien broilerin grillauksesta niin valtaisasti, että kyseessä on melkeinpä täysin eri tuote. Myös Leskisen käyttämä raaka-aine on astetta eettisempää, sillä kananpojat saapuvat Naapurin Maalaiskananpojalta, jonka lähitiloilla siivekkäät kasvavat väljemmissä laumoissa ja pidempään, mikä vaikuttaa myös lihan koostumukseen ja makuun. Eettisemmällä kasvatuksella ja ruokinnalla taataan lihan laatu ja valmistustekniikalla oikea kypsyys. Avotulella kypsentäminen antaa kananpojalle myös ainutlaatuisen aromin.

Tyylinä on fast casual, eli laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa rivakasti ja raikkaissa puitteissa. Annokset tilataan kassalta ja nautitaan joko ravintolassa tai napataan mukaan. Take away -puoleen panostetaankin kovasti.

– Fast casual -meiningissä ei myöskään terveellisyyttä ole unohdettu, vaan lisukkeissa löytyy kanan rinnalle raikkaita, hapokkaita ja kevyitä vaihtoehtoja, Leskinen lupaa.

Juomapuolella tulee olemaan erilaisia virvokkeita tavallisista vähäsokerisiin vaihtoehtoihin sekä kanan kylkeen mainiosti istahtaviin oluisiin sekä viineihin.

Kananpojat ovat Espanjassa tyypillistä katuruokaa ja katuja kiertämään palaa myös Leskisen mieli.

– Ensimmäisenä kesänä tuskin tulee vielä lähdettyä toreille pyöriskelemään, mutta kyllä se suunnitelmissa on jossain vaiheessa. Kukaan ei ole koskaan tehnyt vastaavaa ravintolaa Suomessa, joten lähdemme vähän tunnustellen liikenteeseen.

Los Pollos tulee olemaan auki lounasajasta iltaan asti.

KOTISIVUT

Teksti ja henkilökuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

los pollos toni leskinen
Tällä paikalla kanat tulevat tirisemään tulisen kuumina.