Flammkuchenin ollessa kyseessä on täysi lupa syödä sormin. Palasina napostellen taikka vaikka keskeltä kyljet yhteen taittaen. Tyyli on vapaa! Myös juomavalintojen suhteen, sillä kyseessä on todella monipuolinen viinillinen syötäväinen. Maistuu myös maltaisen kanssa!

Winebridgen hehkuvan kuumassa uunissa tirisee tämän tästä ravintolan suosikkisyötäväisiksi nousseita flammkucheneita. Kyseessä on Ranskan Alsacen alueen erityisherkku ja pizzan pikkuserkku, joka runoilee rakkaudesta viinin kanssa. Monenkin.

Rakkaalla syötävällä on monta nimeä. Ranskalasille se on tarte flambée, alsacelaisille yleensä flammekueche, saksalaisille taas flammkuchen. Nimestä riippumatta se on jotain yksinkertaisen maukasta ja helposti niin moninaisten viinin kuin oluenkin kylkeen sopivaa sormin syötävää hyvyyttä.

Pizzalla ja flammkuchenilla on yhteiset juuret, mutta ne ovat silti hiukan eri asia. Kun pizzaan tulee tomaattikastiketta, saa flammkuchen taas pohjansa päälle ranskankermaa. Toisinaan alsacelaista versiota kutsutaankin valkoiseksi pizzaksi.

Winebridgessä flammkuchenia on saatavilla sekä perinteisenä pekoni-sipulitäytteisenä sekä vegeversiona. Kasvisvaihtoehdon täytteet vaihtelevat hiukan sesongin, saatavuuden ja keittiötiimin inspiraation mukaan.

Kerrotaan, että aikanaan, kun alsacelaisissa taloissa leivottiin leipää valtavissa puu-uuneissa, testattiin uunin kuumuus paistamalla siinä kovan paistolämmön vaativa flammkuchen: ohut- ja rapsakkapohjainen leipomus, jonka päälle ripoteltiin kaapista löytyviä aineksia. Yleensä siis ranskankermaa, sipulia ja pekonia.

Flammkuchenit osuvat makunystymaaliinsa niin mielitietyn kanssa lasillisella istuskellessa kuin seurueen kesken useamman ”liekkipiiraan” jakaen. Palastelemaan voi piipahtaa näpsäkästi myös työpäivän päätteeksi ja rentoutua tovin verran kiukkunälkäisenä ruokakauppaan raahautumatta.

– Ranskassa flammkuchenia nautitaan usein työpäivän päätteeksi kuohuviinilasillisen kanssa tai ennen illallista iltaa aloitellessa. Se on suosituimpia suolapaloja sikäläisissä viinibaareissa, ravintoloitsija Timo Jokinen kuvailee.

Eikä ihme, sillä flammkuchenit osuvat oivallisesti moninaisten viinien kumppaneiksi, jolloin niitä voi napostella myös useampaa eri viiniä maistellessaan.

– Flammkuchen sopii kuohuviinin, valko- ja punaviinin, makean sekä kuivan viinin kanssa. Ja myös oluen. Se yksinkertaisesti vaan toimii kaiken kanssa!

Ja valikoimaahan Winebridgestä löytyy, sillä oman maahantuonnin käynnistyttyä viinejä on listalla jo roimasti yli 200 erilaista. Painotus on mielenkiintoisten pienten tuottajien viineissä.

– Meille tulee pieniä eriä mainioilta tuottajilta, jotka tekevät viiniä itselleen ja arvostavat sitä, Jokinen kertoo.

Olutrintamalla tarjolla on esimerkiksi paikallisen Koskipanimon eli Plevnan oluita, jotka ovat Tampereella periharvinaista herkkua muualla kuin oluiden alkulähteen omissa ravintoloissa.

Flammkuchen annoskokonaisuus lahjakorttina

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy