finlayson-annos

finlayson-bliniFinlaysonin Palatsin uusi kausimenu pistää bliniksi, hanheksi ja aurinkoiseksi appelsiiniksi. Niistä ja viehkeistä suositusviineistä on kevättalven herkuttelut tehty.

Kun talven selkä alkaa olla taitettu, tuovat pyöreät rapsakat blinit lautasilla lupauksen kevätauringosta. Mädin, smetanan ja sipulin kaverina tarjottava blini on siis itseoikeutettu aterian aloittaja. Juomasuosituksia on kolmin kappalein, sillä herkun kyytipojaksi passaa niin akvavit, olut kuin viehko valkea viinikin.

Pääruoaksi keittiömestari Vesa Hiiros on suunnitellut makeaa ja hapokasta yhdistelevän hanhenrinta-annoksen. Hanhi on kypsytetty matalassa lämmössä ylikypsäksi omassa rasvassaan. Mehevä rinta aateloidaan tummalla portviinikastikkeella, haudutetulla punakaalilla ja omenalla.

finlaysonin-palatsi-jalkiruoka

Jälkihyvänä taas tarjolle tuodaan appelsiiniuunijäätelöä koverretussa appelsiininkuoressa marengilla huputettuna. Kun lusikalla kuopaisee pohjan hedelmälihaa jäätelön ja marengin mukaan, saa makeuden keskelle sopivan tujauksen herkistävää hapokkuutta.

Suositusviinejä Saksasta ja Unkarista

Ravintolapäällikkö Ismo Niemelän viinitietämys ja -innostus tuo ravintolan viinivalikoimaan usein todella mielenkiintoisia viinejä maailmalta. Tällä kertaa suositusviinit kausimenun annoksille ovat löytyneet Saksan Dürkheimista ja Unkarin Pannonhalmasta. Blinin kaveriksi valikoitui Pflügerin riesling.

finlaysonin-palatsi-viinit-2015

– Alexander Pflügerin tila on ensimmäinen, joka on siirtynyt biodynaamiseen viljelyyn kyseisellä alueella 80-luvun loppupuolella. Kyseessä on pieni viinintuottaja, jolla on pitkät perinteet viininviljelyssä. Tilalla on myös nimettyjä palstoja. Ja kaikki biodynaamista, tietenkin.

Pääruoalle valikoitu pinot noir puolestaan on unkarilaisen Apátságin tuotantoa. Pannonhalman luostari viinitiloineen on aikanaan benediktiiniläismunkkien perustama. Kuningas Pyhä Tapani I kutsui 1000-luvun taitteessa ranskalaismunkkeja Unkariin käännyttämään kansaa kristinuskoon. Mukanaan munkit toivat Pinot Noir -viiniköynnöksen ja alkoivat viljellä viiniä. Se jatkuu edelleen, mutta nykyisin erittäin moderneissa tiloissa. Myös luostari toimii yhä ja on muuten historiallisesti yksi Unkarin merkittävimpiä paikkoja.

– Unkari on vanha viinimaa. Jo roomalaiset toivat sinne ensimmäiset viiniköynnökset ja viinejä vietiin sieltä suurena herkkuna Euroopan hoveihin ennen toista maailmansotaa. Mutta sitten Unkarin viinituotannon tuhosi Neuvostoliitto, joka painotti kaikessa määrää, ei laatua. 90-luvulta alkaen maan viinien laatu on kuitenkin koko ajan vain noussut. Siellä on ihanteellinen ilmasto viininviljelyyn ja monia omia rypälelajikkeita, Ismo kertoilee.

KAUSIMENU 45e

Blini, mätiä, smetanaa ja sipulia
Pflüger Dürkheimer Riesling 9,20€/16 cl
Albert Le Coq Imperial Ale 5,0% 7,50€/0,4l
Aalborg Jubileums Akvavit 6,50€/4cl

Paistettua hanhenrintaa, tumma portviinikastiketta, haudutettua punakaalia ja omenaa
Apatsagi Pannonhalmi Pinot Noir 9,50€ /16 cl

Appelsiiniuunijäätelöä
Horse Heaven Hills Late Harvest Chenin blanc 8,50€/8cl

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY