essi avellan tarja mattsson vinoteekki kohokohdat
Essi Avellan niin työskentelee kuin nauttiikin viinin parissa. Viinikoulua Tampereen Vinoteekissa hän on vetänyt jo vuodesta 2007.

Samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja MW Essi Avellan siemailee viinejä työkseen ja ruokailee usein ravintoloissa jo ihan omaa ammattitaitoaan ylläpitääkseen ja kehittääkseen. Runsaasti viinin perässä matkustava Avellan kaipaa Suomen maailmalta ravintoloihin enemmän keskieurooppalaistyylisiä mutkattoman rentoja ruokapaikkoja.

essi avellan viini kohokohdat– Ei ravintolassa käymisen tarvitse olla niin iso ja kallis juttu. Esimerkiksi Ranskassa on pilvin pimein järkevän hintatason bistro- ja brasserie-tyylisiä paikkoja. Onneksi sellaisia ravintoloita on jo Suomeen paljon tullutkin, etenkin Turkuun ja Tampereellekin. Samoin Helsinkiinkin jonkin verran, vaikka sen keittiöissä on ehkä enemmän halua tehdä fine diningia, Avellan tuumaa.

VINKKI! Essi Avellanin Viinikoulu – 14.3.16   kello 18 Viini ja juusto

Christina ja Ilkka omissa elementeissään.
Ravintola C, ravintoloitsija-keittiömestari Ilkka Isotalo ja ravintoloitsija sommelière-Christina Suominen.

Avellan kertoo, että myös viinien hintoihin on joissain ravintoloissa puututtu, ja esimerkiksi Groteskiin ja Havikseen on tullut kiinteä viinikate. Eli mikäli haluaa juoda esimerkiksi laatusamppanjaa, sitä saa silloin kilistellä erittäin järkevään hintaan.

Vaikka työt ovat aina vieneet viinitaituria Helsinkiin, asui Avellan Tampereella vuoteen 2006 asti. Hän on siis nähnyt myös kaupungin ravintolamaailman kehityksen ja löytänyt suosikkeja Tampereen kasvavasta ravintolakatraasta.

– Uusia mielenkiintoisia ravintoloita on aina kiva kokeilla huolimatta paikan viini- tai ruokalistasta, mutta tokihan sitten muodostuu niitä omia suosikkiravintoloita, joissa on mielestäni ruoka- ja viinipuoli kunnossa. Ravintola C on tietenkin ihan ikuinen klassikko. Berthassa olen myös käynyt myös aika usein. Siellä on innovatiivista ruokaa ja hyvä palvelu. Näsinneulaan vien taas vieraita syömään klassista suomalaista ruokaa, Avellan luettelee.

pasi pekka mika bertha
Ravinteli Bertha, sommelier Pasi Mamia ja ravintoloitsija-keittiömestarit Pekka Salmela sekä Mika Roito.

Tampereen baarimaisista ravintoloista hän mainitsee mieleisekseen espanjalaisen Inez Tapas Bar & Sidrerian, vaikka Avellan tunnustaakin yleensä ravintolavalinnoissaan vaikuttavan ranskalaisten viinien ja etenkin samppanjan vetovoiman.

Helsingissä Avellan viihtyy erityisesti Murussa, Farangissa ja Careliassa. Ravintola-myymälä Finlandia Caviar saa myös Avellanin innostumaan.

– Se on helppo, hauska ja kohtuuhintainen paikka maistella kaviaaria. Käyn siellä toisinaan aperitiivilla ja kaviaarilla ikään kuin alkupalaksi ennen ravintolaan menoa.

Turussa Avellan on tykästynyt Kaskikseen, joka on lunastanut kovat odotukset. Myös Tintå ja E.Ekblom miellyttävät viinitaituria.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Tapas Bar Inez
Inez Tapas Bar & Sidreria, ravintoloitsija Sami Lappalainen asiakaspalvelupuuhissa.