tom&crill tomi koskenniska kohokohdat
Tomi Koskenniska keittää, pilkkoo, käsittelee ja hauduttaa kaiken itse aivan alusta asti omalla twistillä. Padassa porisevassa borssikeitossakin maistuu Koskenniskan kädenjälki mm. chilitujauksen muodossa.

Tom & Crill on hiljattain Voimakadulle muuttanut mutkaton lounasravintola, joka on saavuttanut suuren suosion kaikessa hiljaisuudessa. Ravintoloitsija Tomi Koskenniska ei nimittäin juuri huomiota huutele, vaan uskoo ruoan puhuvan puolestaan. Tieto hyvästä lounaspaikasta onkin kulkenut puskaradion kautta sen verran villisti, että pöydät uhkaavat jo loppua kesken.

tom&crill kokki kohokohdat
Yli yön hautunutta possunniskaa suoraan uunista. Lounastelun lisäksi lihaa voi ostaa myös mukaan.

– Meillä käy niin haalari- kuin pukumiehiäkin. Se on mielestäni todella hienoa, Koskenniska sanoo ja kertoo toivoneensakin ravintolasta muotoutuvan juuri sellaisen.

Tasan 9 euroa kustantava lounas on selkeä kokonaisuus. Hintaan sisältyvät noutopöydästä tarjottavat salaatit, keitto leipineen, pääruoka-annos sekä jälkiruoka kahveineen. Lämmin pääruoka valitaan kahdesta eri vaihtoehdosta, joista toinen tulee keittiön puolelta ja toinen on noutopöydässä.

Lisukkeet voi valita mielihalunsa mukaan kahdesta eri vaihtoehdosta tai antaa kokille vapaat kädet. Keittiöstä tulevat pääruoka-annokset tarjoillaan pöytiin, mutta muuten ruoka on vapaasti asiakkaan ammennettavissa. Salaatin, keiton ja jälkiruoan määrällä pystyykin näppärästi säätelemään lounaansa kokoa nälän mukaan.

– Asiakkaat ovat alkaneet sanoa tätä korkeatasoiseksi kotiruoaksi. Ja sellaista lounasruoan minun mielestäni pitäisi ollakin! Ei mitään suonet tukkoon -mättöä, vaan terveellistä ja monipuolista ruokaa, jossa on makua ja näköäkin.

tom&crill ruoka kohokohdat

Halu tehdä paitsi maistuvaa myös terveellistä ruokaa liittyy miehen urheilutaustaan. Koskenniskan ammattitaito taas pohjaa vuosikausien työhön laatuhotellien yhteydessä toimivissa ravintoloissa ja parinkymmenen vuoden pitopalvelukokemukseen. Tomi alkoi pyörittää omaa catering-yritystä iltaisin ja viikonloppuisin 2013 ollessaan vielä Ilveksen Amarillossa keittiömestarina. Päivät olivat pitkiä, mutta panostus palkittiin.

Tom & Crill toimi ennen Suvantokadulla, jossa kokattiin ensin ainoastaan pitopalveluruokaa. Kun ravintola päätettiin avata myös lounaalle, oli se tarkoitus tehdä pienesti. Ravintola oli kuitenkin aivan tupaten täynnä jo heti ensimmäisen viikon aikana. Tiloja laajennettiin. Ja laajennettiin. Viime kesänä tulikin sitten muutto eteen Ratinan rakennusmyllerrysten vuoksi.

tom&crill tomi koskenniska kattila kohokohdat
Liemet keitellään luista ja kasviksista alusta asti itse.

Onneksi Koskenniska löysi pian uuden, suurikeittiöisen tilan, joka palvelee niin lounastajia kuin pitopalvelun pyörittämistäkin. Nyt toiminta on laajenemassa myös asiakkaille mukaan myytävien kypsien lihojen ja liemipohjien puolelle. Kysyntä on ollut kova.

Vaikka mukaan on tullut menestyksekäs lounas, on pitopalvelupuoli edelleen suuressa roolissa. Koskenniskan catering-palveluiden erikoisuutena on valtava puuhiiligrilli, jossa voi tiristää vaikkapa kokonaista sikaa tai muuta isoa lihaa juhlaseurueelle.

Suurimman osan urastaan Koskenniska on kuitenkin tehnyt à la carte -puolella. Mahtaako sekin puoli vielä kutkuttaa monipuolista kokkismiestä?

– Ihan ehdottomasti tulen jossain vaiheessa avaamaan sellaisen ravintolan, Koskenniska paljastaa.

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

– Tom & Crill sijaitsee stadionin tuntumassa osoitteessa Voimakatu 11. Avoinna ma-pe klo 11-15.
– Lounas 9 euroa. Sisältää salaattipöydän, keiton, leivät, levitteet, makuveden, mehut, kahvin/teen sekä jälkiruuan. Lounasruokaa sekä mm. pitkään haudutettuja lihoja saa ostaa mukaan.

tom&crill tomi koskenniska sali kohokohdat