heidi makinen kuohuviini kohokohdat

Pohjoismaat räjäyttivät sommeliertaitopankin maailmanmestaruuskisoissa ja käänsivät samalla koko maailman katseet pohjoiseen päin. Parhaimmaksi sommelieriksi 2016 valittiin Ruotsin Arvid Rosengren. Suomen Heidi Mäkinen saavutti sen, mitä kukaan suomalainen sommelier ei ole ennen tehnyt: päätyi semifinaaliin 15 maailman parhaimman sommelierin joukkoon ja sijoittui komeasti jaetulle kahdeksannelle sijalle.

Tiistaina 19.5.2015 kilpailtiin maailman sommelierien paremmuudesta Argentiinan Mendozassa, XV Concours ASI du Meilleurs Sommelier du Monde 2016 -kisassa. Alan arvostetuinta kilpailua oli saapunut katsomaan tuhatpäinen yleisö ja tapahtuman ympärille oli koottu alan toimijoita yli 60:sta maasta.

Semifinaalissa Mäkisen valtteja olivat korkea tietotaso maailman viineistä, viininvalmistuksesta ja muista juomista. Mäkisen käytännön tehtäviä kansainvälinen tuomaristo kiitteli selkeästä, suoraviivaisesta ja tarkasta toiminnasta.

Mäkinen on niittänyt kosolti kisamenestystä jo ennen tätä. Plakkarissa ovat mm. Vuoden Nuori Sommelier- sekä Suomen Paras Sommelier -kisojen voitot viime vuodelta.

Semifinaalissa oli yhteensä 5 pohjoismaalaista Mäkisen lisäksi: Robert Andersson sekä Arvid Rosengren Ruotsista, Christian Jacobson Tanskasta ja kilpailun nuorinta kaartia edustanut Henrik Dahl Jahnsen Norjasta. Pohjoismaat edustivat siis kolmannesta koko parhaimmistosta. Myös Itämeren muut rannat nousivat kilpailun kärkeen.

Kilpailuun osallistui 58 maata, mikä oli ennätyksellinen määrä. Kaikkiaan neljä naista osallistui kilpailuun ja kaikki heistä pääsivät semifinaaliin ja 8 parhaan joukkoon.

Sommelierien maailmanmestaruudesta kilpaillaan kolmen vuoden välein, ja tänä vuonna kisan ympärille oli luotu uskomattoman hieno mahdollisuus tutustua Argentiinan viineihin ja kulttuuriin.

Kilpailun tuomaristo koostui edellisten kilpailujen voittajista, maailman parhaista sommeliereista. Kilpailun johtajana toimi Gerard Basset MS MW. Tuomaristoon kuului myös Suomen Sommelierit Ry:n puheenjohtaja, ravintoloitsija Samuil Angelov.

”Heidin tekninen osaaminen, niin sokkomaistamisessa kuin palvelualttiudessa, sekä tieto viineistä on maailman kirkkainta kärkeä. Suomessa meillä on oikeaan suuntaan menevä viinikulttuuri – vaikkakin se on nuori, on ollut mahtava seurata Heidin kehitystä ja tinkimätöntä työtä, jota hän on tehnyt pyyteettömästi oman ammattitaitonsa kehittämiseksi. Heidi on myös esimerkki ihmisestä, joka jakaa tietoaan ja oppejaan muille. Olen niin ylpeä Heidin suorituksesta, etten sitä osaa edes sanoiksi pukea”, toteaa Angelov.

1. Arvid Rosengren, Ruotsi
2. David Biraud, Ranska
3. Julie Dupouy-Young, Irlanti
4. Paz Levinson, Argentiina
5. Elyse Lambert, Kanada
6. Christian Jacobson, Tanska
7. Raimonds Tomsons, Latvia
8. Heidi Mäkinen, Suomi ja Satoru Mori, Japani
9. –
10. Piotr Pietras, Puola

Heidi Mäkisen upeaan palveluhuomaan voi heittäytyä edelleenkin Tampereen ravintola C:ssä.

Suomen Sommelierit ry

Kuva: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

”Better than sex”-risottokoulu, huippukokkien kotiruokaa, leipäjuurta, ravintola-annoksia marketista – Ravintolat ideoivat uusia herkullisia keinoja...

Moni ravintolatiimi on operoinut kekseliäitä noutoruokakeinoja koronakriisin keskellä. Ruoan tyylilajikin on saattanut vaihtua täysin. Nyt mennään poikkeuksellisin ja kenties rouheammin antimin, mutta mausta ja...

50 Parasta Ravintolaa valittu jälleen – Mukana 4 ravintolaa Tampereelta ja 1 Kangasalta

Viisi Tähteä -media on julkaissut jälleen listan Suomen ravintolaparhaimmistosta. Odotetulle 50:n parhaan listalle ylsi tänä vuonna Tampereelta 4 ravintolaa: ravintola C 11, Huber 24, Bertha...

Ravintola C sai operatiivisen keittiömestarin Atte Jussilasta

Kaupungin kulinaarisen kärjen Ravintola C on saanut operatiivisen keittiömestarin Atte Jussilasta keittiömestari-ravintoloitsija Ilkka Isotalon siirtyessä toimimaan aktiivisemmin armas C’ateringin puolella. Michelin-tähditetystä Orasta oppia ja...