Parhaimmaksi tamperelaisravintolaksi sijoittuneen C:n ravintoloitsija-keittiömestari Ilkka Isotalo ja ravintoloitsija-sommelière Christina Suominen. Kiitospuheessaan Isotalo totesi vaatimattomaan tapaansa C:n jatkavan harjoittelua edelleen.

Viisi Tähteä -media on julkaissut kuuden vuoden tauon jälkeen jälleen listan Suomen ravintolaparhaimmistosta. Lujasti odotetulle 50:n parhaan listalle Tampereelta mukaan ylsi 5 ravintolaa: Tampereen paras ravintola ravintola C 14., Ravinteli Bertha 17., Ravinteli Huber 19., 4 Vuodenaikaa 44., Gastropub Tuulensuu 48. ja Paras olutlista. Voiton vei Grön, toiseksi tuli Olo ja kolmannen sijan sai Bas Bas.

Tämänhetkiset kuumimmat ravintolatuulet ovat robustia, rouheaa ja rentoa bistrotouhua. Fine dining -kärki on taittunut brutaalihkon ruoan väännössä – nyt pärjätään rennolla mutta hyvällä palvelulla mainosta mausta tinkimättä. Peräti 24 kappaletta 50 Parasta -listan ravintoloista on Helsingin ulkopuolelta, vaikka selkein kärki sieltä löytyikin. Porvoo nousi odotetusti listoille hienosti kolmen ravintolan voimin, Turku taas teki huimaa nousua seitsemällä ravintolallaan.

Berthan ravintoloitsijat Pekka Salmela (kesk.) ja Mika Roito (oik.) sekä vasemmalla poseeraava sommelier Pasi Mamia, joka on sittemmin siirtynyt Huberiin.

– Rentous on uusi musta. Aikaisempina vuosina fine dining on määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon. Mutta nyt esimerkiksi kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittävät muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja, Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki perustelee.

Rislakin mukaan Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa talous on ollut eri paria Suomeen verrattuna. Siksi tiemme on eriytynyt omaksi ravintolakulttuuriksi, jota voi kutsua termillä brutaali bistro. Listalla tuota rentoa brutaaliutta piisaakin.
Ravintolapäällikkö Elina Airola ja keittiömestari Pekka Koponen palvelevat lihaisan Huberin ohjissa.

– Syynä on bistroutumisen jatkuminen lähes 10 vuoden taloudellisen taantuman takia sekä verokäytännön heikennys edustuskulujen osalta, mikä puolestaan on iskenyt ravintoloiden kunnianhimoisimpaan kärkeen. Tämä selittää sen, miksi Suomessa on vähän Michelin-tähtiä: jos ei ole maksavia asiakkaita, ei ole resursseja ylläpitää tähtiin yltävää koneistoa.

50 Parasta Ravintolaa -rankkaus alakategorioineen perustuu valtakunnallisen ammattilaisraadin äänestykseen, jossa näkemyksensä maan parhaista ravintoloista antavat ja paremmuusjärjestykseen rankkaavat niin ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholialan toimijat kuin ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaisetkin.

4 Vuodenaikaa – keittiömestari Juho Rajamäki ja ravintoloitsija Yoni Ichterrtz.

Listauksen lisäksi ravintoloita on nostettu esille alakategorioissa, kuten Paras ruoka, Paras viinilista ja Paras tunnelma. Tamperelaisravintoloista Tuulensuu nappasikin sijoituksen lisäksi myös Paras olutlista -tittelin.

Uudistetun listauksen yhdessä Viisi tähteä -julkaisun kanssa on toteuttanut Food Camp Finland.
Gastropub-ravintoloitsijat Sami ja Anu Lappalainen Tuulensuun tiskin takana. Valtavan juomavalikoiman Tuulensuu pokkasi myös Paras olutlista -palkinnon. Tuulensuu on ollut alusta asti jokaisella 50 Parasta -listalla. Myös aikoina, kun kaikki muut ravintolat listalla ovat olleet puhtaasti ruokaravintoloita. – Jos tekee sitä mistä tykkää, hommat tahtoo sujua, Sami Lappalainen tuumi kiitospuheessaan.
50 Parasta 2018 -lista
1. Grön, Helsinki
2. Olo, Helsinki
3. Bas Bas, Helsinki
4. Finnjävel, Helsinki
5. Vinkkeli, Helsinki
6. Kaskis, Turku
7. Ask, Helsinki
8. Demo, Helsinki
9. Savoy, Helsinki
10. Ora, Helsinki
11. Palace, Helsinki
12. Chapter, Helsinki
13. Lyon, Helsinki
14. C, Tampere
15. Mami, Turku
16. Juuri, Helsinki
17. Ravinteli Bertha, Tampere
18. Emo, Helsinki
19. Ravinteli Huber, Tampere
20. Shelter, Helsinki
21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
22. Mikko Utter
23. Bistro Sinne, Porvoo
24. Nokka, Helsinki
25. Sicapelle, Porvoo
26. Fabrik, Helsinki
27. Tintå, Turku
28. Muru, Helsinki
29. Ostroferia, Oulu
30. Kuurna, Helsinki
31. Meat District, Porvoo
32. Aito, Helsinki
33. Kakolanruusu, Turku
34. Spis, Helsinki
35. Sky Ounasvaara, Rovaniemi
36. Wino, Helsinki
37. Ludu, Turku
38. Linnankrouvi, Mustio
39. Tertin kartano, Mikkeli
40. Kuori, Turku
41. Bas Bas & Staff Wine Bar
42. Wener, Helsinki
43. Roux, Lahti
44. 4 Vuodenaikaa, Tampere
45. Storage, Turku
46. Ravintola Hugo, Oulu
47 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
48. Gastropub Tuulensuu, Tampere
49. Yes, Yes, Yes, Helsinki
50. Local Bistro, Joensuu