Saara Repo on Teerenpelin Whisky Ambassador. Naispuolinen viskiasiantuntija on vielä harvinaisuus, vaikka viskiharrastus onkin hissuksiin hiipimässä myös daamien huulille. Repo toivoo voivansa vahvistaa sitä liikehdintää ja kiinnostusta edelleen poistamalla kalkkeutuneita mielikuvia viskistä miehisenä maaperänä.

Saara Repo on Suomen suurimman ja yhtäjaksoisesti pisimpään tislanneen toimijan, Teerenpeli Distilleryn Whisky Ambassador. Viskien saloihin aikanaan kuin Liisa Ihmemaan kaninkoloon tipahtanut nainen mielii viedä muutkin naiset mukanaan tisleiden maailmaan.

Repo on työskennellyt ravintola-alalla miltei parikymmentä vuotta ja pääsääntöisesti koko ajan olut- ja viskipainotteisissa paikoissa. Olut oli se työn ensirakkaus, mutta sitten viski alkoi vallata alaa neidon sydämestä ja Repo etsiytyä syvemmin tisleasian äärelle.

– Viitisentoista vuotta sitten ravintoloiden viskivalikoimat alkoivat laajeta. Silloin ymmärsin, että niistäkin täytyy oppia tietämään enemmän kuin nimet. Aloin opiskella pikkuhiljaa itsekseni.

Viski osoittautuikin yllättävän upeaksi ja mielenkiintoiseksi maailmaksi.

– Kun sinne aikanaan putosin, se oli kuin tipahtaminen ihmeelliseen kaninkoloon Liisan Ihmemaassa. Enkä halua sieltä ikinä pois, Repo hymyilee.

Neljä vuotta sitten Repo suoritti Teerenpelin Whisky Ambassador -koulutuksen. Naispuolinen viskiasiantuntija on vielä harvinaisuus, vaikka viskiharrastus onkin hissuksiin hiipimässä myös daamien huulille. Repo toivoo voivansa vahvistaa sitä liikehdintää ja kiinnostusta edelleen poistamalla kalkkeutuneita mielikuvia viskistä miehisenä maaperänä. Mielikuvia, joita päin hän itse on aikanaan puskenut.

– Astuin silloin 15 vuotta sitten tavallaan hyvin miehiseen sikariporrasmaailmaan. Vaikka viski oli jo silloin mielestäni tuotteena upea ja mielenkiintoinen, halusin samalla myös murtaa perinteisiä sukupuolirooleja. Että kyllähän minä nyt tähän pystyn, opin ja osaan!

Sittemmin juomamaailma asenteineen on hiljakseen muuttunut. Vaikka vielä paikoin oluttakin pidetään paremmin miehille sopivana juomana, on viski löytänyt vitkaan tiensä myös naisten laseihin. Tastingeissakin. Jo naispuolinen vetäjä saa epäilemättä naiset rohkeammin mukaan tastingeihin, mutta Repo tunnustaa suunnittelevansa nimenomaan naisille suunnattuja maistelutilaisuuksia, joissa he ehkä vapautuisivat kyselemään vielä enemmän ja uppoutumaan antaumuksellisemmin viskiasiaan.

Repo vetää Teerenpelissä Pellolta pulloon -viskitastingeja niin kaikille avoimina kuin yksityistilaisuuksien ohjelmaksi tilattavina versioinakin. Repo kuvailee kyseistä tastingia viskiajokortiksi ihan kaikille, mutta toteaa sen tarjoavan mielenkiintoa kipinöittävää asiaa myös viskiin jo vihkiytyneille.

– Tuotevalikoima on koostettu sillä tavoin, että mielenkiintoista asiaa riittää aivan nollatason tietämyksestä raskaan sarjan viskiharrastajille asti.

Tastingissa päästään syventymään esimerkiksi siihen, kuinka tynnyrit ja vierivät vuodet vaikuttavat viskin makuun. Tarjolla on nimittäin vertailua varten myös raakatislettä, joka ei ole tynnyrikypsytystä kokenut. Raakatislettä pääsee maistelemaan ainoastaan ohjatussa tastingissa.

Muuten Teerenpelissä voi maistella viskejä toki omin päinkin. Talon tisleitä myydään tiskiltä senttihinnalla, ja maistelusetin mukaan saa kustakin viskistä perusinformaation sisältävän lappusen makunyansseja osaltaan avaamaan. Maistelemaan voi uppoutua vaikkapa kaverin kanssa tai esimerkiksi pikkujouluporukan ohjelmanumerona.

Vuodesta 2002 tislanneen Teerenpelin viskit ovat saavuttaneet menestystä niin kotimaassa kuin kansainvälisellä tasollakin. Teerenpelin viskit nousivat viimemmäksi jopa kolmoisvoittoon tammikuisen Uisge-tapahtuman Pohjoismaisten viskien sarjassa: Pohjoismaiden parhaaksi viskiksi valittiin Kaski, toiseksi Suomi 100 Juhlaviski ja kolmannen sijan sai Karhi. Myös tislesarjassa Teerenpeli saavutti kaksoisvoiton. Vaikka tislaamosaralla maamme onkin vielä varsin nuori, on Suomi alkanut kansainvälisen kisamenestyksen ja myynnin myötä profiloitua jo maailmalla mainioiden tisleiden maana. Yhtenä syynä juomien laadukkuuteen Repo pitää puhdasta luontoa sekä ilmastoa.

– Meillä Suomessa on monta sellaista etua muuhun maailmaan nähden, joita emme helposti tule edes ajatelleiksi: puhdas luonto, puhtaat raaka-aineet ja vuodenajat. Viski kypsyy meillä nopeammin kuin monilla muilla alueilla maailmassa. Ja ohralla on täällä tiivis kasvukausi, mikä tekee siitä aivan ihanteellisen viskin valmistukseen, Repo summaa.

Repo näkee mahdollisuuksia myös tislematkailun saralla. Välimatkat kun ovat lyhyet kiertää vaikka kaikki tislaamot läpi Helsinki Distillerysta Lahden Teerenpeliin ja Heinäveden Valamo Monastery Distillerysta ehkä aina Isokyrön Kyrö Distilleryyn asti.

– Haaveilen siitä, että Suomi saataisiin viski- ja ginimaana nostettua vielä enemmän näkyville. Voisimme hyvin markkinoida vaikka skotlantilaisille viskimatkoja Suomeen!

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY