Ravintoloitsijat Anu ja Sami Lappalainen starttasivat Tuulensuun vuonna 2003 Hämeenkadulla Petitin talossa. Nykyisessä Gastropub Tuulensuussa on kohotettu maljoja ja aterimia jo vuodesta 2004 saakka.

Gastropub Tuulensuu on kippistellyt itsensä 20 vuoden ikään. Laskentatavasta riippuen kulinaarivuosia tosin voidaan ynnäillä olevan 1 + 19. Kiistaton tosiasia kuitenkin on se, että Tuulensuu-nimisen ruokakulttuuriteon takana on ravintola-alan voimakaksikko Anu ja Sami Lappalaisen luja innostus erilaisiin makuihin, ruokakulttuureihin ja matkailuun.

Sammankonreisiä, ostereita ja laseittain samppanjaa, portviinejä, abstintteja, simaa, sikareita, omatuontioluita suoraan luostarilta omaan pakuun lastattuna. Makkara-, juusto-, Oktoberfest- ja Schnitzel-viikkoja, Klassikkosunnuntaiden hartaudella valmistettuja annoslegendoja, riistakauden peuranruhoja pikkuisessa keittiössä…

Siinä missä Lappalaiset ovat opettaneet tamperelaisia nauttimaan erilaisista viineistä, oluista ja väkevistä yhdistäen jalot juomat laadukkaaseen pubiruokaan, ovat alan ammattilaisetkin ammentaneet Tuulensuusta ja koko kiinnostavien juomatuotteiden Gastropub-ravintolaperheestä paljon. Myös kouluttautuen ja kisaten. Viinillisesti ja maltaisesti vahvasta Gastropub-porukasta löytyykin esimerkiksi useita viinimestareiksi opiskelleita ja muutama olutmestariksi tiensä kisamitellyt.

– Kannustamme aina henkilökuntaa kouluttautumaan, jos heillä vaan on intoa ja halua. Sehän on kuin laittaisi rahaa pankkiin, kuvailee itsekin viinimestariksi kouluttautunut Anu Lappalainen.

Vuonna 2003 kaikki alkoikin oikeastaan nimenomaan laadukkaista juomista. Tuulensuun tarina ei nimittäin startannut keittiöllisenä gastropubina vaan baarina Hämeenkadulla, Petitin talossa. Ajatus Bar Tuulensuusta syttyi Sami Lappalaisen mielessä, kun hän kulki usein ohi tyhjillään olevan liiketilan, johon ei tuntunut vuokralaista löytyvän. Rakennus oli purku-uhan alla ja tila hiukan huonokuntoinen, mutta vuokra toisaalta erittäin edullinen.

– Siksi me sen vuokrasimmekin, kun tila oli niin halpa. Meillä ei ollut aloituspääomaa käytännössä lainkaan. Maalailimme tilaa itse, pyysimme maahantuojilta laseja, hanat sekä maksuaikaa ensimmäisen kuorman tuotteille. Edullinen tila mahdollisti niin sanotusti nollastartin, muistelee Sami Lappalainen.

Hänen taustansa ja tietotaitonsa juomaedustajana sekä hyvät kontaktit maahantuojiin ja juomatukkuihin olivatkin eduksi aloituksessa.

Erikoisuuksia edulliseen hintaan. Omatuonti on ollut alusta asti erottamaton osa Tuulensuuta. Juomakellari on vuosien varrella hellinyt hyllyillään lukemattomat määrät sellaisia juomia, joita ei muualta Suomesta ole saanut.

Aikana, jolloin porukka oli tottunut kiskomaan vain keskiolutta, ei Lappalaisten laatujuomien maisteluun panostava Tuulensuu-projekti saanut ulkopuolisilta juurikaan uskoa osakseen. Kaksikko näytti kuitenkin epäilijöille pian närhen munat.

Hämeenkadun pikkuinen Bar Tuulensuu täräytti heti poikkeuksellisia juomia laseihin oluista ja viineistä väkeviin, teemaviikkojen ja erityistapahtumien tuotteita innokkaiden asiakkaiden hämmästeleville huulille. Esimerkiksi luostariolutviikkojen juomat haettiin omalla porukalla Belgiasta, jossa pakettiautoon pungattiin trappist-olutlaatikko poikineen.

– Ajatus erilaisista teemaviikoista lähti puhtaasti omasta uteliaisuudestamme uusien makujen testailuun. Olemme ruoan ja juoman lisäksi olleet Anun kanssa aina kiinnostuneita matkailusta sekä historiasta. Koemme, että tutustumalla maan ruokakulttuuriin oppii ymmärtämään sen muutakin kulttuuria ja historiaa paremmin, valottaa Sami Lappalainen.

Kaksikon uusiin maihin ja niiden ruokiin tutustumisesta sekä omatuontiantimista on sittemmin kypsynyt myös ravintolaideoita. Esimerkiksi Tapas Bar & Sidreria Inez on saanut alkuideansa osittain Gastropub Tuulensuun tapas-ja siideriviikoista.

– Usein Tuulensuu onkin toiminut juuri sellaisena koekenttänä, jonka teemaviikoilla on päässyt kokeilemaan asioita, joita sitten on jatkojalostettu jopa uusiksi ravintoloiksi asti, paljastaa Sami Lappalainen.

Tuulensuu oli vuosia ainoa sammakonreisiä tarjoava ravintola Tampereella ja kauempanakin.

Ruokaa tarjoavia baareja ei 2000-luvun alkutaipaleella juurikaan ollut. Laadukkaat syötävät olivat Bar Tuulensuussa kuitenkin heti mukana viini- ja olutlaudan muodossa, vaikka vasta nykyinen Hämeenpuiston liiketila keittiöineen mahdollisti reilusti ruokaisan keskieurooppalaisen gastropub-meiningin. Vuonna 2004 syntyikin Gastropub Tuulensuu, rento pubi laadukkaalla ruoalla.

– Kun pääsimme avaamaan Gastropub Tuulensuun, meitä oli keittiössä minä, Anette Mellin ja Juha Saari, kertoo aikanaan ravintolakokiksi samaan aikaan Mellinin kanssa kouluttautunut Anu Lappalainen.

Tamperelaiset pääsivät haukkaamaan kiinni muun muassa sammakonreisiin, etanoihin ja tuoreisiin ostereihin. Kuten nykyäänkin, tarjolla oli klassisia keskieurooppalaisia bistroannosmakuja, kuten esimerkiksi kaupungin parhaaksi tituleerattu schnitzel. Annokset tarjoiltiin pöytiin, mikä oli myös poikkeuksellista.

Gastropub-tiimiä 20-vuotisjuhlistuksissa. Lappalaisia on porukassa kahden polven mitalta.

Gastropub Tuulensuun avaamisen aikaan Lappalaisten lapset olivat vielä taaperoikäisiä, mikä toi omat haasteensa ravintolan pyörimään ponnistamiseen.

– Äitini oli todella suureksi avuksi erityisesti silloin avaamisen aikaan, sillä ravintolayrittäminen ei aina kulje ihan tarhan kellojen mukaan. Poikien kasvaessa he olivat paljon myös mukana Tuulensuussa. Ja molemmat ovat varmaan aloittaneet työt Tuulensuun tiskinurkasta, muistelee Anu hymyillen.

Tuulensuun 20-vuotisjuhlissa monivuotisista kanta-asiakkaista koostuva joukko yllätti Lappalaiset tekemällään kirjalla, johon on koottu heidän muistojaan Tuulensuusta.

Monia kunniamainintoja ja palkintoja pokanneella Gastropub Tuulensuulla on mittava ja varsin yhteisölliseksi muotoutunut kanta-asiakasjoukko, joka koostuu niin ruoka- ja juomamielisistä kulinaristeista kuin ravintola-alan ammattilaisistakin.

– Vuosien kuluessa tästä porukasta on tullut sellainen laajennettu perhe, toteaa Sami Lappalainen lämpimästi.

Tuulensuun 20-vuotisjuhlissa monivuotisista kanta-asiakkaista koostuva joukko yllätti ja ällistytti Lappalaiset tekemällään kirjalla, johon on koottu muistoja Tuulensuusta. Löytyypä kansien välistä myös oodi wiener schnitzelille.

– Se oli kyllä superhieno yllätys, johon oli nähty paljon vaivaa, kiittelevät Lappalaiset.

Mikäli kyseisen Laatua poikkeaville -kirjan ostaminen kiinnostaa, voi Gastropub Tuulensuussa ilmoittaa ostohalukkuutensa ja jättää yhteystietonsa. Myös sähköpostitse tai puhelimitse varaaminen onnistuu. Ravintolasta ilmoitetaan, kun kirja on noudettavissa. Niteen kyytipojaksi kannattaa tilata tuopponen tai lasillinen. Asiantuntevat valtavan valikoiman juomasuositukset saa Tuulensuun tiskiltä, tietenkin.

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Suomen ensimmäinen gastropub Tuulensuu tuuletti ravintolakenttää – ”Kaikki sanoivat, ettei niin voi tehdä!”

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY