Ravintola Roster Helsinki saa vieraakseen viinituottaja Sébastien Riffaultin Ranskan Sancerresta. Viinimaailmaan ehdottomimpiin natural wine- eli alkuviinituottajiin lukeutuva viinimestari tuo mukanaan Helsinkiin arvostettua viiniään aidon tammitynnyrillisen, joka avataan perinteisin menoin keskiviikkona 9. marraskuuta.

Rosterin keittiöpäällikkö Kari Aihinen on rakentanut valkoviinin ympärille kolmen ruokalajin tynnyrimenun, jota tarjoillaan niin kauan kuin viiniä 225-litraisesta tynnyristä riittää.

Roster HelsinkiAlkuviinit ovat viime vuosina nousseet sekä trendikkäiden viinibaarien listoille, että viiniystävien kuumimmaksi, mielipiteitä jakavaksi puheenaiheeksi. Luonnollisesti kasvatettujen ja perinteisillä valmistustavoilla tuotettujen viinien idea on niiden persoonallisuudessa, joka vaihtelee pullosta ja tynnyrillisestä toiseen.

Rosteriin viinitynnyrinsä kanssa saapuva Sébastien Riffault tekeekin viininsä niin luonnollisesti kuin mahdollista: pellot kynnetään hevosilla, rypäleet poimitaan käsin ja viini kypsyy ilman lisäaineita. Näin hän saa viineihinsä esiin alueensa viljelysmaan ja koko viiniä ympäröivän ekosysteemin kaikki ominaisuudet.

– Minulla on pitkään ollut unelmanani tuottaa aito viinitynnyri ravintolaympäristöön ja tarjota viininystäville mahdollisuus päästä valuttamaan siitä erinomaista alkuviiniä. Erikoiselta ehkä kuulostavan haaveen toteuttaminen on Rosterin kaltaisessa ympäristössä mahdollista ja vielä merkittävämmän yhtälöstä tekee se, että viinin on valmistanut yksi viinintuottajaidoleistani. Kaiken lisäksi hän saapuu itse myös paikalle viininsä saloihin meidät opastamaan. Sébastien Riffault on alkuviinien mestari, jonka viineillä on helppo näyttää, mistä nyt trendikkäässä naturaaliviinihössötyksessä on parhaimmillaan kysymys, kertoo viiniosaamisestaan tunnettu Roster Helsingin toinen ravintoloitsija Paul Hickman ja jatkaa:

– Riffault on oman tiensä kulkija, joka tekee mitä lystää, mutta on kaikessa tekemisessään hyvin ehdoton. Hänen riippumattomuuttaan konkretisoi esimerkiksi se, että hän ei suostu vastaanottamaan EU:n maataloustukea, vaikka se tuotantoa helpottaisikin.

Nykyisin kolmekymppinen Sébastien Riffault sai nuorena vastuulleen parin hehtaarin kokoisen perhetilansa, jonka koon hän on nyt kasvattanut 12 hehtaariin. Nuorena ja innokkaana viini-ideologina hän vaihtoi viinien tuotantotavat niin luonnollisiksi kuin nykypäivänä mahdollista. Rypäleet kasvatetaan luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita ja ne saavat kypsyä erittäin kypsiksi ennen poimituiksi tulemistaan. Jopa kuukauden alueen muita tiloja myöhemmin poimittujen hedelmien käyminen tapahtuu rypäleen omilla hiivoilla. Viinit saavat kypsyä pitkän ajan ennen pullotusta, joka tehdään ilman yleisesti käytössä olevaa sulfiittilisäystä. Viinejä ei myöskään suodateta, joten ne ovat paitsi täynnä voimakkaita aromeja, myös luonnollisesti hieman sameita.

– Alkuviineissä hienointa on niiden autenttisuus. Niitä voi vihata tai rakastaa, mutta kylmäksi ne eivät jätä ketään. Uskallan sanoa, että tätä sancerrelaista tullaan rakastamaan – eikä vähiten siksi, että Kari Aihinen on rakentanut sen seuraksi erinomaisen kolmen ruokalajin tynnyrimenun, jossa viini pysyy samana läpi aterian, jatkaa Paul Hickman ja arvelee 225 litran tynnyrillisen Sancerren sauvignon blancia kestävän jännittävän presidentinvaaliviikon lauantaihin saakka. Hän suosittelee viininystäviä kuitenkin varaamaan paikkansa hanan äärestä mahdollisimman pian.

Viinitynnyri tuotetaan Roster Helsinkiin yhteistyössä luonnonmukaisesti tuotettuihin viineihin erikoistuneen ja myös Sébastien Riffaultin viinejä Suomessa edustavan Bioviini Oy:n kanssa.

ROSTER HELSINGIN TYNNYRIVIIKON OHJELMA

Keskiviikko 9.11.

Klo 19.00 avataan Riffault Sancerre Les Quarterons 2014 -tynnyri ja esitellään Kari Aihisen rakentama kolmen ruokalajin Sébastien Riffault Fête du Fût “Tynnyrimenu”. Tynnyrimenu (49€) on voimassa koko loppuviikon ja sen kaikki ruokalajit on suunniteltu sopimaan yhden tynnyrin viinille. Menu tarjoillaan koko illan, pöytävaraukset

Klo 20.00 ainutkertainen Sébastien Riffault Prestige Menu, jolle on sovitettu viisi erilaista Sebastien Riffaultin tuottamaa alkuviiniä. Menu 69€, viinipaketti 54€. Paikkoja rajoitetusti (24 kpl).

Torstai 10.11.

Klo 13.00-15.00 paneelikeskustelu, jossa alkuviinistä ovat puhumassa sommelier Johan Borgar (ravintola Chef&Sommelier), viinialan yrittäjä Kim Moliis (Olo Group), ravintoloitsija Paul Hickman (Roster Helsinki) ja viinikouluttaja Mika Vanne (Viinikoulu HAAGA). Keskustelun FB-livestream https://www.facebook.com/ rosterhelsinki/ @rosterhelsinki #rosterhelsinki

Sébastien Riffault Fête du Fût “Tynnyrimenu” koko illan. Kolmen ruokalajin menun hinta 49€.

Perjantai 11.11.- Lauantai 12.11.

Sébastien Riffault Fête du Fût “Tynnyrimenu” koko illan. Kolmen ruokalajin menun hinta 49€.

Riffault Sancerre Les Quarterons 2014 -alkuviiniä suoraan tynnyristä laseittain tai karahveittain niin kauan kuin tynnyristä riittää: 12cl: 9,97€; 25cl: 20,77€; 75cl: 62,30€; 150cl: 124,60€

Roster Helsinki
Pohjoisesplanadi 17, 00170 Helsinki
Pöytävaraukset ja yhteydet +358 9 6128 5850, myyntipalvelu@royalravintolat.com ja https://rosterhelsinki.com/
https://www.facebook.com/ rosterhelsinki/

Aukioloajat
Ma-Ti: 11.00-14.00 ja 17.00-24.00
Ke-To: 11.00-14.00 ja 17.00-02.00
Pe: 11.00-14.00 ja 17.00-03.00
La: 12.00-15.00 ja 17.00-03.00
Su: 14.00-22.00 Sunday Roast