Pohjoismaiden Michelin-tähdet vuodelle 2021 julkaistiin Norjan Stavangerissa maanantaina 13. syyskuuta. Suomen Michelin-taivaalle syttyi uusi tähti, suomalaisesta perinneruoasta ammentava Finnjävel Salonki. Kyseinen ravintola on jo toinen tähti keittiömestari Tommi Tuomisen plakkarissa, sillä hänen Demo-ravintolansa on pitänyt yhden tähtensä yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2007 ollen Suomen pitkäikäisin tähtiravintola.

Helsingin Taidehallin kupeessa sijaitseva Finnjävel Salonki sukeltaa syvälle perinteiseen suomalaiseen makumaailmaan ja katoavaan kansanruokaperinteeseen. Vuonna 2016 kaksivuotisena projektiravintolana aloittanut Finnjävel on löytänyt paikkansa suomalaisen ruokaperinteen ennakkoluulottomana sanansaattajana, kun taas Tuomisen vuonna 2003 perustama Demo ammentaa makunsa ja inspiraationsa ranskalaisesta keittiöstä. Finnjävel Salonki ansaitsi Michelin-tähden lisäksi palvelustaan myös Welcome & Service Award -tunnuksen.

Keittiömestari-ravintoloitsija Tommi Tuominen

– Kahden näin erilaisen keittiön luotsaaminen on tavallaan palkitsevaa. Demossa tiedämme 15 tähtivuoden kokemuksella olevamme oikeilla raiteilla, joten voimme keskittyä kyydin tasaisena pitämiseen. Sen vastapainona Finnjävel on puolestaan erittäin haastava, mikä samalla ruokkii keittiön luovuutta. Siellä meidän pitää todellakin osata miettiä asioita lanttulaatikon ulkopuolelta, pitäen kuitenkin huolta siitä, että annokset ja maut ovat tunnistettavia. Perinneruoat saavat osakseen huomattavasti enemmän ennakkoluuloja kuin tuontiruokalajit. Tillilihan tai läskisoosin myyminen modernille hyvän ruoan ystävälle voi toisinaan olla haastavaa lapsuuden traumojen potkiessa vastaan, kertoo Tuominen.

Läskisoosilla, tirripaistilla ja kanaviilokilla tähdistöön

Suomalaisista perinneruoista Finnjävel Salongin listalta on läskisoosin ja tillilihan lisäksi löytynyt myös rössypottu, mustamakkara, tirripaisti, kerroskiisseli, pannukakku, vispipuuro, muna-anjovisleipä, verilettu, kanaviilokki, rosolli, savusilakka, lammaskaali, röpörieska, apposet, lihapiirakka, kesäkeitto, rosetti, väskynäsoppa, karjalanpiirakka, porkkanalaatikko ja siskonmakkarakeitto.

– Suomalaiset ovat aina huolissaan siitä, että mitä ulkomaalaiset ajattelevat meidän ruoastamme. Enää ei tarvitse miettiä. Suomalainen ruoka on huikean hyvää! Seistään sen takana ylpeästi selkä suorana ja nautitaan siitä yhdessä. Tämä tähti on suurin palvelus suomalaiselle ruokakulttuurille vuosikymmeniin. Suomalaisella perinneruoalla on paikkansa myös nykyajassa. Tämä on vahva osoitus siitä, miten pienellä päivityksellä voimme viedä perinteitä eteenpäin vielä sukupolvien ajan, lisää Tuominen.

Finnjävelin tarina alkoi vuonna 2016 Helsingin Etelärannassa, jossa Henri Alén ja Tommi Tuominen avasivat kaksivuotisen projektiravintolan kunnianosoituksena kotimaiselle ruokaperinteelle. Idea ravintolaan syntyi keittiömestareiden tutkiessa omia juuriaan sekä suomalaista ruokakulttuuria. Suuren suosion saavuttanut ravintola nousi tuhkista vuonna 2019 ja avasi ovensa Etu-Töölöön, Helsingin Taidehallille kahtena ravintolana: matalamman kynnyksen lounas- ja illallisravintola Salina sekä hienostuneempana fine dining -ravintola Salonkina. Ravintolat omistavat alan pitkän linjan konkarit Tommi Tuominen, Timo Linnamäki, Samuil Angelov ja Henri Alen.

– Tämä on aivan hillittömän hieno tunnustus Finnjävelille ja suomalaiselle ruoalle ja kulttuurille! Viimeinen 1,5 vuotta on ollut erittäin haasteellinen aika koko toimialallemme ja tämä tähti on kiitos pitkäjänteisyydestä, sinnikkyydestä ja sitkeydestä. Tähti antaa valoa tulevaan juuri oikealla hetkellä! Tästä alkaa Finnjävel Salongin uusi aikakausi Michelin-ravintolana sekä suomalaisen ruokakulttuurin, perinteisten ruokalajien ja raaka-aineiden tarinankertojana. Iso kiitos koko pirun loistavalle henkilökunnalle, lisää ravintoloitsija Timo ”Lintsi” Linnamäki.

Suomi säilytti kaikki aikaisemmat kuusi tähteään, joten nyt maassamme on Michelin-tähditettyä ravintolaa: Demo vuodesta 2007, Grön vuodesta 2018, Olo vuodesta 2011, Ora vuodesta 2018 ja Chef & Sommelier -nimellä vuosina 2014–2017, Palace vuodesta 2019, Inari tähti vuodesta 2020 ja Finnjävel Salonki vuodesta 2021. Kaikkiaan yhdeksän ravintolaa sai nyt myös Michelinin Vihreän Tähden tunnustuksena kestävästä ravintolatoiminnastaan. Suomessa Vihreän Tähden nappasi helsinkiläinen Grön. Kaikkiaan kyseinen tähti on nyt 34 ravintolalla Pohjoismaissa.