Suomen Paras Sommelier 2014
Vuoden 2014 kisassa C:n Heidi Mäkinen tuli toiseksi, Murun Markku Niemi vei voiton ja Demon Katrina Laitinen sijoittui kolmanneksi.

Taas mittelöidään Suomen parhaan sommelierin samppanjasapelista! Suomenmestaruus ratkeaa sunnuntaina 13.9.2015, kun Trophee Parés Baltà -loppukilpailu käydään Helsingissä Ravintola Pastiksessa. Viime vuoden sommelierien suomenmestaruuden vei Markku Niemi. Kuinka käy tänä vuonna?

Trophee Parés Baltà -kilpailu järjestetään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Kisa onkin ollut tänä vuonna mielenkiintoisempi kuin koskaan, sillä nyt kilvoiteltu kolmessa eri osakilpailussa kolmen eri maan viinein ja vieläpä kolmessa eri kaupungissa: Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Osakilpailuihin on kannattanut osallistua, sillä hyvä menestyminen niissä vaikuttaa kokonaispisteisiin loppukilpailussa.

– Kisat ovat hyvä tilaisuus päivittää oma osaamisensa: mitä osa-alueita voisi kenties kehittää ja oppia lisää. Ennen kaikkea kisat ovat kuitenkin hauskoja tapahtumia, joissa viihdytään yhdessä saman alan ihmisten kanssa. Kilpakumppaneilta saa vinkkejä ja samalla pääsee verkostoitumaan. Kyse ei siis ole niinkään keskinäisestä kilpailusta vaan mukavasta yhdessä olemisesta, kisatuomarina toimiva ravintola C:n ravintoloitsija ja sommelière Christina Suominen kuvailee.

Ryppyotsaisuus on siis näistä kisoista kaukana, vaikka jokainen toki haastavan kisan voittoon tähtääkin.

Koko kilpailun voittaja lähtee edustamaan Suomea sommelierien pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin Reykjavikiin lokakuussa ja kansainvälisiin kisoihin Argentiinaan ensi keväänä.

Loppukilpailun alkukarsinta alkaa sunnuntaina Pastiksessa kello 12. Karsinta sisältää kirjallisen kokeen ja viinimestarin työhön liittyviä käytännön tehtäviä. Lopulliseen finaalikoitokseen suoriutuneet sommelierit ilmoitetaan myöhemmin iltapäivällä.

Finaali aloitetaan Pastiksessa klo 17 ja viimeisten haastavien tehtävien jälkeen tuomarit ilmoittavat kilpailun voittajan. Ilta Pastiksessa huipentuu juhlaillalliseen, joka on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Finaalia seuraamaan sekä juhlaillalliselle voi ilmoittautua osoitteessa info@sommeliers.fi. Illallisen hinta viineineen on 60 euroa.

Trophee Parés Baltà -kilpailun päätuomari on Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja ja moninkertainen sommelier-kilpailujen voittaja Samuil Angelov. Muina tuomareina toimivat Ravintola C:n ravintoloitsija Christina Suominen Tampereelta ja Parés Baltàn viinitalon johtaja Joan Cusiné Pacs del Penedèsistä, Kataloniasta.

PASTIKSEN KOTISIVU

Suomen Sommelierit ry

Ilmoittautumiset joko kisaan tai katsomoon illallisen merkeissä: info@sommeliers.fi

Vuoden 2014 kisasta blogin puolella: Taru viinien herruudesta – Sommelierit kilpasilla

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Markku ja Samuil