Pestistään kolmen Michelin-tähden ravintolan vetäjänä Savoyn ohjiin suuntaava Helena Puolakka on yksi tunnetuimmista suomalaiskokeista ja -keittiömestareista maailmalla. Kuva: Tuukka Koski

Suomeen syntyy uusi huippuluokan ravintolayhtiö, joka ottaa hoitaakseen juuri Michelin-tähdellä palkitun Palacen ja legendaarisen Savoyn toiminnan. Perustajina ja omistajina toimivat NoHo Partners ja uuden yhtiön johtoryhmän muodostava nelikko: Lontoosta Suomeen palaava keittiömestari Helena Puolakka, Palacen keittiömestari Eero Vottonen sekä yrittäjät Saku Tuominen ja Jyrki Sukula.

Helena Puolakka Savoyn johtoon

Yli 20 vuotta maailman huipulla kokannut Puolakka palaa Suomeen ja ottaa vastuulleen Savoyn kehittämisen. Savoyssa hän tulee johtamaan sekä keittiötä että salia. Aiemmin Puolakka on toiminut keittiömestarina muun muassa Pierre Koffmanin La Tante Clairessa Lontoossa ja apulaiskeittiömestarina Pierre Gagnairen Hotel Balzacissa Pariisissa. Molemmilla on kolme Michelin-tähteä.

– En missään vaiheessa ajatellut palaavani Suomeen, mutta tilaisuus oli yksinkertaisesti liian houkutteleva. Rakastan Savoyta ja pidän sitä ainutlaatuisena kansallisaarteena, sanoo Helena Puolakka.

– Voin luvata, että muutoksia tulee, mutta huolissaan ei tarvitse olla. Pikemminkin sanoisin, että Savoy palaa juurilleen. Pääpaino tulee olemaan suomalaisissa raaka-aineissa. Tulemme tekemään huippuluokan suomalais-ranskalaista ruokaa pienellä venäläisellä vivahteella, Puolakka toteaa.

Juuri Michelin-tähden saanut Palace jatkaa hyvällä uralla 

Kaksi viikkoa sitten Michelin-tähtikantaan palannut Palace jatkaa valitsemallaan tiellä, selkeänä tavoitteenaan maailman terävin kärki.

– Tähti totta kai lämmitti paljon ja oli hieno kiitos koko tiimille, mutta samaan aikaan on pakko myöntää, että nälkää jäi. Tulemme tarkasti analysoimaan ne osa-alueet, joissa on varaa parantaa ja tämä uusi joukko tuo siihen paljon näkemystä toteaa Palacen keittiömestari Eero Vottonen.

– Tavoitteemme on saada toinen tähti, mitä sitä kiertelemään, sanoo Vottonen suoraan.

Uuden yhtiön nimeksi tulee Financier Group

Uuden firman nimeksi tulee Financier Group. Sen enemmistöosakkaana toimii NoHo Partners korostaen uuden yhtiön itsenäisyyttä.

– Koko toimintafilosofiamme ytimen muodostaa vapauden ja vastuun antaminen ravintoloitsijoille, niin tässäkin tapauksessa. Autamme tarvittaessa, mutta tässä tapauksessa mukana on niin kovia nimiä, että on ilo pysyä taustalla, sanoo NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

Uudelle yhtiölle siirtyvät alkuvaiheessa kaksi klassikkoa, Savoy ja Palace, mutta on todennäköistä, että ravintoloiden määrä kasvaa jonkin verran jatkossa.

– Se on kuitenkin varmaa, että määrä pysyy pienenä. Tavoitteemme on panostaa maailmanluokan laatuun sekä ruoassa että palvelussa, sanoo Saku Tuominen, joka tulee toimimaan yrityksen luovana johtajana.

– Ravintoloiden kehittämisen lisäksi tavoitteemme on kehittää helsinkiläistä kaupunkikulttuuria ja viedä ravintolakokemusta yllättäviinkin suuntiin, jatkaa Tuominen.

Quality controller Jyrki Sukula pitää kuppilat kunnossa

Suomalaisen ruokamaailman legendalle, Jyrki Sukulalle, on räätälöity uuteen yhtiöön poikkeuksellinen toimenkuva. Hänestä tulee yhtiön quality controller.

– Olen eräänlainen sisäinen tarkastaja. Katson toimintaa pienen etäisyyden päästä ja pidän huolta, että kaikki yksityiskohdat tunnelmasta asiakaspalveluun ovat kohdallaan. Vaikka Eero ja Helena ovat todella kovia tekijöitä, uskon, että lisänäkemys on aina tervetullutta, sanoo Sukula,

– Savoy ja Palace ovat jokaiselle suomalaiselle ruokaihmiselle pyhiä paikkoja ja minä en todellakaan ole poikkeus. Se, että saa osallistua niiden kehittämiseen, on minulle todella iso asia, sanoo Sukula.

Uusi yhtiö aloittaa toimintansa tämän kevään aikana. Palacen toiminta jatkuu ennallaan ja tavoitteena on, että Savoy siirtyy kokonaan Helena Puolakan alaisuuteen vapun jälkeisellä viikolla.

Yhtiö etsii myös kunnianhimoisia tekijöitä.

– Etsimme tekijöitä keittiöön ja saliin. Joko huippuja tai sellaisiksi haluavia, sanoo Puolakka ja hymyilee.

Uutta Financier Group -ravintolayhtiötä luotsaavat Lontoosta Suomeen palaava keittiömestari Helena Puolakka (oik.), yrittäjä Saku Tuominen, Ravintola Palacen keittiömestari Eero Vottonen sekä yrittäjä Jyrki Sukula. Kuva: Tuukka Koski