Modernisti italialainen Ravintola Ventuno on Matti Wikbergin ja Tomi Björckin vuoden 2018 tulokas BW-ravintoloiden perheessä.

Ventunon idea sai kypsyä kaikessa rauhassa, sillä sopivan tilan löytyminen otti aikansa.

– Joku voi ihmetellä, miksi aasialaista fuusiokeittämistä harrastaneet kaverit tekevät nyt italialaista, mutta onhan italialainen keittiökin käytännössä kahdenkymmenen tyystin erilaisen maakunnan fuusiota. Ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa italialaista keittiötä. Ventuno on Tomille ja minulle monivuotisen unelman täyttymys. Tyylikästä ja kansainväliset kriteerit täyttävää italialaista ravintolaa olemme suunnitelleet pitkään, Wikberg kertoo.

Ventunon keittiöstä vastaa tuttuun tapaan Tomi Björck, BW-ravintoloiden taiteellinen johtaja.

– Olemme hakeneet ideoita Italian eri maakunnista, mutta myös urbaaneista metropoleista San Franciscosta Lontooseen ja Roomaan. Italian perinteisiä makuja tulkitsemme omalla modernilla otteella, autenttisuutta ja alkuperää kunnioittaen. Tuoreet raaka-aineet saamme kotimaisilta luottotoimittajilta. Italiasta tilaamme muun muassa leikkeleet sekä öljyt. Tuorepastat teemme alusta loppuun itse joka aamu.

Oman arominsa Ventunon makumaailmaan antaa napolilainen Stefano Ferrara Forni -puu-uuni. Puolivalmisteita emme käytä. Se on ollut johtavana ideana kaikissa BW-ravintoloissa, ja on sitä edelleen, Björck linjaa.

Hyvät juomat luovat omalta osaltaan unohtumatonta ravintolaelämystä. Ventunon rakkaudella rakennettu viinilista pullistelee italialaisten viinialueiden parhaimmistoa, tuttuja sekä tuntemattomia tuottajia, joita kaikkia yhdistää vankka laatutietoisuus.

– Ventunon italialaisten viinien valikoimaa voi perustellusti kehua maamme parhaaksi, aina vaatimaton Matti Wikberg sanoo. Myös Ventunon omat cocktailit ovat kokemisen arvoisia, ja ravintolan ammattitaitoiset baarimestarit hallitsevat myös negronit ja muut klassikot. Ikoniset italialaiset erikoisuudet kuten amarot ja grapat ovat vahvasti edustettuina listalla.

Osterian Caffésta aamiaista – Ventunosta myös sunnuntaisin lounasta

Osterian yhteydessä palveleva Caffé avautuu arkisin sekä lauantaisin jo aamiaiselle, ja kahvin seuraksi sieltä saa italialaisia täytettyjä leipiä, sekä muita itse leivottuja suolaisia ja makeita leivonnaisia.

– Elämykset on tarkoitettu jaettaviksi. Jokaisessa BW-ravintolassa, Gaijinissa, Farangissa, Boulevard Socialissa ja Brondassa sekä leipomo-ravintola Levaineissa olemme aina korostaneet ruokailun sosiaalisuutta ja italialaiseen ruokapöytään se kuuluu jo luonnostaan. Suurin osa Ventunon annoksista on suunniteltu sosiaaliseen syömiseen, kavereiden kesken nautittaviksi, Matti Wikberg sanoo.

Täyden palvelun talona Ventuno on arkisin sekä lauantaisin auki aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan aamiaisella, lounaalla ja illallisella. Sunnuntaisin osteria avaa ovensa puolilta päivin lounaalle ja herkuttelua voi jatkaa aina illan tunteihin saakka.

Kuvat: BW Restaurants, puu-uuni Kohokohdat.fi arkisto