Irlannin kansallispyhimykselle omistettu Pyhän Patrickin päivä 17.3. on irlantilaisten kansallinen juhlapäivä ja maailman suurin ravintolatapahtuma, joka täyttää monet oluttuvat ääriään myöten täyteen. Arviolta noin 70 miljoonaa ihmistä juhlistaa Pyhän Patrickin päivää. Suomessa isoimpia Pyhän Patrickin juhlaviikonloppuja vietetään mm. Helsingin Molly Malone’sissa ja O’Malley’sissa tai Tampereen O’Connell’s Irish Bar -irlantilaisbaarissa.

O’Malleysissa irlantilaista livemusiikkia koko viikon

Ke 13.3. 19:00 Irish Jams + Pub Theatre
To 14.3. 20:00 Isara
Pe 15.3. 20:00 Irish Finn
La 16.3. 20:00 P2 & Kimi$
SU 17.3. 15:00 Irish Session Band, 20:00 Ants in The Pants

SU 17.3. | Pyhän Patrickin päivä: Band of Shysters virittää O’Connell’sin

St. Patrick’s Dayn vietto on yleistynyt myös Suomessa. Sunnuntaihin tänä vuonna osuva St. Patrick’s Day vilkastaa kokonaisuudessaan viikonloppua ravintoloissa. Suomessa Pyhän Patrickin päivää juhlistetaan kymmenissä irlantilaispubeissa ja ravintoloissa.

Myös Suomessa irlantilainen Guinness-olut on päivän suosituin juoma.

– Guinness-olut on klassikkotuote, joka on ottanut tärkeän paikan suomalaisessa olutkulttuurissa. Guinnessiä on ollut Suomessa saatavilla kymmeniä vuosia ja se on yksi erikoisoluiden suunnannäyttäjistä, oman oluttyylinsä ikoni, sanoo Sinebrychoffin erikoisoluiden tuoteryhmäpäällikkö Juhani Jalkanen.

Guinness on erinomainen juoma myös reseptien ainesosana ja ruoan palanpainikkeeksi nautittavaksi. Guinness sopii niin pataruokiin kuin ostereiden kanssa. Guinness-oluen kaataminen on taitolaji, täydellisen tuopin luominen kestää 119,53 sekuntia!

Guinnessin historia alkoi jo vuonna 1759 kun Arthur Guinness allekirjoitti 9000-vuotisen sopimuksen St. James’s Gate -panimosta Dublinissa.

Guinness vaahtoaa Pyhän Patrickin kunniaksi noin 200 000 ravintolassa, noin 150 maassa. Juhlapäivän aikana nautitaan 13 miljoonaa tuoppia Guinnessia. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan kaikkialla maailmassa viime vuosien tapaan noin 70 miljoonaa juhlijaa. Erilaisissa paraateissa päivää juhlistaa 7 miljoonaa ihmistä, Euroopan suurin paraati on Munchenissä, jonne odotetaan 25 000 juhlistajaa. Viime vuonna joki värjättiin vihreäksi Pyhän Patrickin päivän kunniaksi Chicagossa.

Perimätiedon mukaan Patrick syntyi noin vuonna 390 Walesissa ja joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin.  Hänen oikea nimensä oli Maewyn Succat. Hän oppi keltin kielen ja ammensi pakanallisissa oloissa voimia kristinuskosta. Kuuden vuoden kuluttua Patrick pakeni Eurooppaan ja opiskeli luostarissa papiksi. Paavi Celestine vihki hänet piispaksi ja lähetti käännytystyöhön Irlantiin noin vuonna 432. Patrick perusti kirkkoja ja luostareita, vihki satoja pappeja ja hävitti pakanauskonnot sekä tarinan mukaan myös käärmeet Irlannista.