pastis etanat pieni
Pastis on murulaisten perustama sympaattinen pieni ravintola, joka tarjoilee isoveljeään Murua rouheampaa, maalaisranskalaista ruokaa komeiden kaariholvien alla.

pastis lintsi– Asuin aikanaan kolmisen vuotta Etelä-Saksassa, aivan Ranskan rajalla. Siltä ajalta jäi intohimo ranskalaiseen ruokaan ja nimenomaan siihen, mitä siihen kokonaisuuteen kuuluu: seurustelu, viihtyminen, keittiömestari-ravintoloitsija Timo Linnamäki alias Sir Lintsi kuvailee.

Kyseiselle kokonaisuudelle onkin Pienen Roobertinkadun Pastiksessa perin mukavaiset puitteet kauniiden historiallisten kaariholvien alla. Ennen muinoin tilan läpi kuljettiin hevoskieseillä kadulta sisäpihalle, nykyään siellä karautellaan makujen aallonharjalla seurustellen, syömäillen ja siemaillen.

Maistuva mukaelma

Monelle tulee tietenkin Pastiksesta juoma mieleen, mutta pastis tarkoittaa suomeksi mukaelmaa. Sellainen ravintola on. Pastiksesta nimittäin tuli sellainen kuin Murusta alunperin suunniteltiin.

– Kaikilla meillä omistajilla on aika kova fine dining -tausta ja homma vaan lähti lapasesta. Asiakaskunta ja kysyntä muokkasivat Murusta sellaisen kuin mikä se on. Toisen ravintolan kohdalla sitä oli itsevarmempi, uskalsi viedä ravintolaa rohkeasti haluamaansa suuntaan.

Ja veto on kieltämättä onnistunut. Ruoka on kikkailematonta mutta maukasta, ranskalaisiin klassikoihin paneutuvaa. Eikä pöytävarausta tarvitse välttämättä tehdä, sillä ravintolassa on muutamia paikkoja, joille ei varauksia oteta. Tiskille voi aina poiketa syömään tai ihan vaan lasilliselle jos toisellekin.

pastis-simpukat2-pienipastis kaato 2

Äyriäiset, kala ja muut merenelävät ovat ranskalaisessa keittiössä leimallisesti niitä valokeilassa komeilevia raaka-aineita. Pastiksessakin niitä on runsaasti tarjolla. Kuorekasta jos jonkinlaista on esimerkiksi Simpukat à la Pastis -kulhollisessa, jota on saatavilla sekä alkuruoka- että pääruokakoossa. Suoranaisen klassikkoannoksen tittelin listalla on kuitenkin ansainnut Roquefort-juustolla kuorrutetut Bourgognen-etanat pastisvoissa.

– Kyseinen annos on ollut listallamme ihan avaamisesta asti ja se on äärimmäisen suosittu, Lintsi toteaa.

Enkä muuten ihmettele.

VARAA PÖYTÄ
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Ensijulkaisu 16.6.2016, Uudelleennosto 10.10.2018
pastis-simpukat-pieni