Eero Vottonen, Riina Nissinen, Juha Lihtonen ja Hans Välimäki ovat Palacen tähtitiimin ohjastajat.

Uudistuneena ja suorastaan vähäeleisen tyylikkäänä avautunut Palace nostaa hissillä ruokailijat ja lasein sekä lautasin makuaistimukset korkeuksiin. Ainakin lounasrintamalla annokset tuntuvat tähtäävän makuhermomaaliinsa linjakkaasti isommilla esillepanokikkailuilla leikittelemättä. Nyt keitetään selvästi teknisesti taitavaa, mutta makukärki edellä. Salin tähtitaiturien palvelu huipentaa kokonaisuuden vakuuttavalla ammattitaidollaan.

Helsingin Eteläranta 10:n ravintola Palace tykittää tähtiä niin keittiöjoukkueessaan kuin viineistä vastaavassa salitiimissäänkin. Ravintola avautui hiljattain Suomen menestyneimmän keittiömestarin Hans Välimäen ja hänen maineikkaan aisaparinsa Eero Vottosen johdolla vakaassa tähtäimessään paikka modernin suomalaisen gastronomian huipulla.

Salin puolella yllättää Viinimestareiden kolminkertainen Suomen mestari ja Pohjoismaiden parhaaksi sommelieriksi vuonna 2003 valittu Juha Lihtonen, joka tekee lähes 15 vuoden jälkeen paluun ravintolasaliin. Hänen parinaan toimii nuoremman viinimestarisukupolven nouseva tähti, sommelière Riina Nissinen, joka on laatinut ravintolan viinilistan niin kulttiviinejä kuin aivan ajan hermolla hyrrääviä juomiakin napsien.

Riina Nissinen ja Juha Lihtonen

Aiemmin Savoyssa ja viimeksi Finnjävelissä toiminut Nissinen saapui Palaceen Välimäen kutsumana. Viinikellarin hyvällä vainulla ja tiukalla tarmolla jälleenrakentanut Nissinen toimi Välimäen apuna myös Tampereella Masu Asian Bistrossa ja ravintolapäällikkönä August von Trappessa. Palacen viinitiimissä taituroi myös Suomen menestyneimpiin viinimestareihin kuuluva Lihtonen, joka tekee lähes 15 vuoden viinikirjailija- ja kouluttajarupeaman jälkeen paluun ravintolasaliin.

– On hienoa nähdä, että Palace houkuttelee puoleensa tähtiä. Riina Nissinen oli työparini Tampereella ja tiedän, että hänessä on potentiaalia myös viinimestareiden raskaaseen kansainväliseen sarjaan. Juha Lihtonen taas on suomalaisen sommelier-osaamisen kiistaton tähti, joka on viimeiset vuodet keskittynyt asiantuntijuutensa jakamiseen kirjallisella puolella. Se, että hän palaa pitkästä aikaa taas saliin, on sinällään jo alallamme merkkitapaus, iloitsee Välimäki.

Kuva: Ronja Honko

Alun perin kokiksi valmistunut Lihtonen on Suomen palkituimpiin kuuluva sommelier. Hänet on valittu Suomen parhaaksi vuosina 2000, 2002 ja 2003, jolloin hänet palkittiin myös Pohjoismaiden parhaana. Euroopan 10 parhaan viinimestarin joukkoon hänet on valittu 2000, 2002 ja 2004 ja maailman TOP10-sijoitus on vuodelta 2000, jolloin Lihtonen voitti myös Vuoden hovimestari -kisan. Aktiivisen kilpailu-uransa jälkeen Lihtonen keskittyi viinialan yrittämiseen ja oli perustamassa arvostettua FINE Wine Magazines -mediaperhettä, jonka päätoimittajana hän toimii edelleen. Lisäksi hän on ollut luomassa maailman suurinta viinitietokantapalvelua Tastingbook.comia. Ravintola Palacen sommelieriksi hän hakeutui kuultuaan sen keittiömestaritiimin kokoonpanosta.

Kuva: Ronja Honko

– Näin Hans Välimäen Palacen julkistuksen jälkeen Arto Nyberg -show’n vieraana ja aistin, että hän on luomassa taas jotain suurta. Emme ole koskaan aiemmin työskennelleet yhdessä, mutta hänen huikeaa uraansa sivusta seuranneena olen pitkään toivonut yhteistyötä. Soitin lähetyksen jälkeen Hansille ja totesin haluavani tiimiin mukaan. Ensimmäiset päiväni Eteläranta 10:n kattokerroksessa ovat osoittaneet, että päätös oli oikea ja huomasin, kuinka ikävä minulla onkaan ollut ravintolasalissa tapahtuvia asiakaskohtaamisia. Viinit ovat intohimoni ja haluan tuottaa viinejä ja huippuruokia yhdistämällä elämyksiä niitä arvostaville ihmisille. Legendaarisesta historiastaan tunnettu ja nyt uudelleen synnytetty Palace asiakkaineen tarjoaa tähän ainutlaatuisen mahdollisuuden, innostuu Lihtonen paluustaan ravintolasaliin.

Piikkikampelaa, kukkakaalia, perunaa ja tryffeliä Palacen lounaalla. Kaikki ravintolaan saapuva kala on kasvatettua. Kuva: Ronja Honko

Nissinen liittyi Palacen tiimiin jo aiemmin syksyllä, kun Välimäki antoi hänen vastuulleen Palacen viinilistan rakentamisen. Sitä on tehty läheisessä yhteistyössä keittiömestareiden kanssa, sillä viinivalikoiman on pitänyt tukea Välimäen ja Vottosen ideoimaa ruokalistaa.

– Tässä salissa on nautittu maailman parhaista viineistä jo puolen vuosisadan ajan. Kymppikerroksesta avautuva maisema toimi inspiraationani luodessani pohjaa listalle, jossa kohtaavat viinimaailman nousevat tähdet sekä varmat klassikot. Uskallan sanoa, että se on nyt toimiva yhdistelmä Palacen historiaa kohtaan tuntemaani kunnioitusta sekä rohkeuttani myös rikkoa rajoja, taustoittaa Nissinen ja paljastaa, että Palacen valikoimasta löytyy esimerkiksi Romanée-Conteja, eräitä maailman vaikeimmin saatavia viinejä, sekä maailman korkeimmalla tuotettu viini Himalajan rinteiltä Kiinasta.

Baarin palveluista voi nauttia aperitiivein pöytää odotellessa tai varta vasten coctailille tai kuplivalle suunnaten. Kuva: Ronja Honko