Helsingin keskustan hotellit: Solo Sokos Hotel Vaakuna
Helsingin keskustan maamerkki on Olympialaisvuonna vamistunut funkkistyylinen hotelli Vaakuna. Kuva: Lifestyle Media Oy

Historiallinen hotelli Helsingin keskustassa

Original Sokos Hotel Vaakuna omaa värikkään menneisyyden ja se on edelleen funkkistylinen maamerkki Helsingin sydämessä.

ravintola-loiste

SOK on julkaissut historiikin yli 60-vuotiaasta Sokos-Vaakunan talosta. Teos on paitsi juhlakirja, myös ajankuva helsinkiläisestä ja suomalaisesta hotelli- ja ravintolatoiminnasta ja tavaratalokaupasta usean vuosikymmenen ajalta.

Kirjaa varten haastateltiin myös tunnettuja suomalaisia, joilla oli läheinen suhde taloon. ”Kirjaa varten haastattelimme  muun muassa kirjailija Kjell Westöä, professori, arkkitehti Juhani Pallasmaata, suomalaisen muodin suurlähettilästä Lenita Airistoa, veteraanipoliitikko Seppo Kääriäistä ja julkkiskokki Risto Mikkolaa sekä kaupunkitutkija Pasi Mäenpäätä. Lisäksi kävimme läpi suuren määrän lehtiartikkeleita, kirjallisuutta ja arkistomateriaalia. Sokos-Vaakunan talo on koko olemassaolonsa ajan ollut kaupunkielämän keskus ja siksi kirjan toteuttaminen oli samalla aikamatka läpi lähihistorian”, kirjan kirjoittaneet Pälvi ja Kimmo Salo luettelevat.

Helsingin ytimessä sijaitsevan rakennuksen suojissa avattiin kaupungin uusin tavaratalo ja Pohjoismaiden suurin hotelli olympiavuonna 1952. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1939 ja alkuperäisenä tavoitteena oli avata tavaratalo ja hotelli olympiavuonna 1940. Sodat kuitenkin siirsivät sekä olympialaiset että Sokoksen ja Vaakuna-hotellin avautumisen.

SOK-funkkistyylin isän Erkki Huttusen suunnittelema rakennus oli aikansa arkkitehtuurin merkkitapaus. Yksi SOK-funkkiksen tärkeimmistä päämääristä oli kaupankäynnin edistäminen: uudenlaiset, avarat ja valoisat toimipisteet levisivät Huttusen piirustuspöydän kautta ympäri Suomen 30-luvulta lähtien.

Jatkuvasti uudistuva

Valmistumisensa jälkeen Sokos-Vaakunan talo on käynyt läpi useita muutoksia ja laajennuksia. Alun perin talossa olleet erikoisliikkeet ovat kadonneet, toimistotilat vähentyneet ja sekä hotelli että tavaratalo ovat saaneet lisää tilaa. Suurin remontti toteutettiin vuonna 1994, jolloin taloteknisen peruskorjauksen ohella uudistettiin talon tilaratkaisut. Suunnittelusta vastasi arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa.

”Arkkitehdin tehtävänä on luoda hyvät toiminnalliset ja psykologiset edellytykset rakennuksessa tapahtuvalle toiminnalle. Suojelukohteen kohdalla onnistuneessa muutoksessa uusi tekee kunniaa vanhalle ja vanha uudelle”, Pallasmaa sanoo kirjassa.

Tänään Sokos-Vaakuna on jälleen muutoksen edessä, kun rakennuksen maanalaisten osien laajennushankkeita suunnitellaan.

Värikkäät vaiheet

Hotelli Vaakuna ravintoloineen ja Sokos-tavaratalo ovat täynnä tarinoita helsinkiläisestä ja suomalaisesta elämänmenosta. Näitä sekä valokuvamateriaalia läpi vuosikymmenten on juhlakirjaan sisällytetty runsas määrä.

Sijainti, arkkitehtuuri ja historia ovat edelleen Sokos-Vaakunan kiistattomia vahvuuksia, mutta kuluneet vuodet eivät ole muuttaneet taloa museoksi. Vaakunan käyttöaste hipoo Suomen huippua ja Sokoksen kävijämäärät ovat ylittäneet ennusteet.

”Kilpailutilanne on varmasti Suomen haastavin. Ehdoton vahvuutemme on nyt kauneuden maailma ja pääkehittämiskohteemme pukeutumisen valikoima. Tavaratalojen pitää kyetä muuttumaan maailman mukana: tehdä ostamisesta helppoa ja miellyttävää sekä tarjota elämyksiä ja inspiraatiota”, tavaratalonjohtaja Tellervo Uotila sanoo.

”Korkeatasoisia hotelleja on keskustassa useita, joten kilpailutilanne vain kiristyy. Mielestämme olemme Helsingin keskustaan optimaalisen kokoinen hotelli. Selvä vahvuus on lisäksi monipuolinen ravintolatarjontamme, joka on myös kaupunkilaisten suosiossa”, hotellinjohtaja Päivi Holmberg sanoo.

Sokos-Vaakuna – Maamerkki Helsingin sydämessä -teos on saatavilla Helsingin Sokoksesta sekä Original Sokos Hotel Vaakunasta.

Ravintola Loiste

Ravintola Loiste on lämminhenkinen seurusteluravintola keskellä Helsinkiä Original Sokos Hotel Vaakunassa. Ravintola Loiste tarjoaa puitteet nauttia lounasta ja illallista, rentoutua hyvien viinien äärellä sekä järjestää onnistuneita kokouksia ja tilaisuuksia tilausravintola Kaarteessa tai kabineteissamme. Meillä järjestät yrityksesi näköiset tilaisuudet aamusta iltaan Helsingin sydämessä kattojen yläpuolella. Tarjoamme 5 – 200 henkilön seurueille mahdollisuuksia tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joissa vain taivas on rajana.

Ravintola Loiste, Kaivokatu 3, 00100 Helsinki, puh (09) 4337 6315, ravintolaloiste@sok.fi