Olon keittiömestari Lari Helenius luo työkseen ihmisille elämyksiä ravintolassaan, edustaa Vuoden kokkina ja pitää huolen siitä, että pääsee silloin tällöin kalaan. Michelin-ravintolan keittiömestari tietää myös, että maukkaita ruokaelämyksiä löytyy ympäri kotimaata.

Toivoisin, että suomalaiset matkustaisivat enemmän Suomen sisällä ja kävisivät katselemassa uusia paikkoja.

Uusia konsepteja, arkiruokailua ja kotimaanmatkailua

Ei vain Heleniusta, mutta koko ravintolamaailmaa on kohdannut uudet haasteet. Vaikka tiedostamme, että monet toimijat ovat haastavien aikojen edessä koronan takia, pilkahtaa keskustelussamme toivo:

MUISTA MYÖS MAJOITUS! ERIKOISTARJOUS alk. 79 €/2hh/vrk​ Koko vuoden hotelli- ja kylpyläyöt nyt ​tarjouksessa. Myös kesä! ​ Varauskoodi: TRAVEL | Varaa 25.1. asti https://www.scandichotels.fi/tarjoukset

– On varmaa, että ravintola-ala on muuttunut ja tulee muuttumaan. Tämän tilanteen edessä yrittäjät ovat joutuneet muuttamaan konseptejaan ja pakostakin kokeilemaan uutta. Luulen myös, että take away -ruoka tulee pysymään mukana suomalaisten arjessa tiiviimmin, Helenius mietiskelee.

Toisaalta suomalainen ravintolakulttuuri on kehittynyt viime aikoina – jo ennen koronan mukanaan tuomia muutoksia. Kun katsotaan koronakuplan ulkopuolelle, on havaittavissa ollut selkeä muutos:

– Ihmiset tykkäävät käydä ulkona syömässä myös arkena. Enää ravintolaillallisia ei säästellä pelkästään viikonlopuille ja yksittäisiin juhlatilaisuuksiin, Helenius muistuttaa.

Olipa kyse arkiateriasta tai juhlaillallisesta, Michelin-ravintolan keittiömestari tietää, että maukkaita ruokaelämyksiä löytyy ympäri kotimaata. Helenius heittääkin toiveen ilmoille:

– Toivoisin, että suomalaiset matkustaisivat enemmän Suomen sisällä ja kävisivät katselemassa uusia paikkoja.

Puhtainta suomalaista ruokaa suoraan järvestä

Mitä tulee suomalaiseen makumaailmaan, Vuoden kokki kuvailee sitä suoraviivaiseksi, selkeäksi ja puhtaaksi. Raaka-aineet maistuvat itseltään.

– Tykkään itse hyödyntää suomalaisia raaka-aineita, varsinkin jos samalla viivalla on sekä kotimainen että ulkomainen vaihtoehto. Toivoisin myös ihmisten käyttävän enemmän ja enemmän suomalaisia raaka-aineita. Varsinkin tällä hetkellä on tärkeää, että suomalaiset tukevat kotimaisia yrityksiä, Helenius pohtii ja viittaa koronaepidemiaan.

Rakkaimmat suomalaiset ruokamuistot vievät Heleniuksen takaisin omien isovanhempien paikkakunnille, sillä ensimmäiset muistot ruoan parista juontavat juurensa sinne. Vaikka inspiraatio nykyiseen työhön löytyy pääasiassa muualta, kuin lapsuuden makumaisemista, on makumuistot vuosien varrelta jääneet elämään ja vaikuttaneet siihen, missä mies tänä päivänä on.

Nykyään Helenius kertoo nauttivansa puhtaasta suomalaisesta ruoasta mieluiten järven rannalla sijaitsevalla kesämökillään, jossa hän viettää kesäpäivät kalastellen ja kalasaalistaan savustaen. Kun ihmettelen, miten hektistä edustusvuotta viettävä Helenius ehtii vavan varteen, hän naurahtaa:

– Aina pitää aikaa sen verran järjestää, että ehtii kalastamaan!

Kalamiestä haastatteli Toptaste