hai-sea-life-helsinki

Helsingin SEA LIFEssa voi nähdä kolme kylmän veden hailajia sekä viisi trooppista lajia, joita voi ihastella hiekkarannalta käsin. Nähtävillä on myös Merimaailmassa munittuja munakoteloita kehittyvine poikasineen.

Hait ovat ristiriitaisessa asemassa. Niitä sekä ihaillaan että pelätään. Elokuvien luoma mielikuva haista vähintään viisimetrisenä terävähampaisena tappajana on kuitenkin suuresti väritetty, sillä tunnetuista yli 360 hailajista noin 80 % on aikuisenakin pienempiä kuin ihminen. Ampiaisenpistot, salamaniskut, lehmät ja jopa leivänpaahtimet aiheuttavat vuosittain enemmän kuolemantapauksia kuin hait.

Hain huono maine tekee suojelutyöstä haastavaa. Sympaattisen jättiläispandan tai nappisilmäisen liito-oravan suojelemista ei yleensä tarvitse selitellä, mutta hain kohdalla tilanne on toinen. Ennakkoluuloista huolimatta on kuitenkin ymmärrettävä, että ravintoketjun huipulla sijaitsevat saalistajat ovat ehdottoman tärkeitä koko ravintoverkolle ja merten ekologiselle tasapainolle. Koska 80 % kaikesta maapallon elämästä on merissä, haiden ekologista merkitystä ei voi väheksyä. Vedenalaisten huippusaalistajien puute heijastuu väistämättä myös maanpäälliseen elämään – myös ihmisiin.

On yksinkertaista matematiikkaa, että hait eivät kestä nykyistä noin 100 miljoonan hain vuosittaista tappotahtia. Kannat ovat jo romahtaneet, koska käytännössä 6,4 – 7,9 % kaikista maailman haista kalastetaan joka vuosi. Hait lisääntyvät luukaloja hitaammin, joten jos pyyntimääriä ei saada kuriin nopeasti, useita lajeja kohtaa väistämätön sukupuutto jo seuraavien vuosikymmenten aikana.

Hintaluokka: 16,50€ (13€ lapset)  Visitsealife.com