Ravintola Askin pikkusisko Jord siirtyi Kampista Kruununhakaan ja aloitti tiensä kortteliravintolana uusissa tutuissa tiloissa 1.10.2019. Bib Gourmand -maininnankin saaneen ravintolan takana ovat tähtiravintola Askin omistajat. Uusi Jord on nyt avattu Vironkatu 8:ssa ja asiakkaat ovat tervetetulleita poikkeamaan vaikkapa vain lasin viiniä, vähän snaksejä ja toki myös kokonaisen illallisen.

Ravintola on avoinna maanantaista lauantaihin, tarjoillen arkipäivinä pöytiin tarjoiltua lounasta.

Avoinna lounaalla (7.10. alkaen ) ma-pe 11-15, illallisaikaan ti-to 17-23 ja pe-la 17-24.

Ravintolan kotisivut

restaurantjord.fi

Askille etsitään uusia tiloja

Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff etsivät parhaillaan paikalla aiemmin sijainneelle Askille uusia, sille paremmin soveltuvia tiloja.

Askin entiset tilat puolestaan soveltuvat omistajien mielestä mainiosti luomu- ja lähiruokaa pientuottajien raaka-aineista tarjoilevan kortteliravintolan toiminnalle.

Kruununhaan ravintola on kuin luotu viihtyisäksi kortteliravintolaksi. Michelin-tason ravintolalle keittiötilojen koko sen sijaan on ilmeisen haasteellinen, sillä fine dining -ruoan valmistuksessa keittiöhenkilökunnan ja tilojen tarve on usein suurempi. Keittiön ja monesti salinkin seinät käyvät helposti ahtaaksi. Michelin-tason ravintola on aiemminkin siirtynyt Kruununhaan tiloista isompiin tiloihin. Näin teki myös vuonna Luomo vuonna 2012.

Tilojen ahtaus tähtiravintoloiden pullonkaulana

Filip Langhoff kertoi aiemmin Iltalehdelle tarvitsevansa inspiraatiokeittiötä, jossa tehtäisiin ruokakokeiluja.

Tilojen pienuus kaivertaa muitakin Helsingin Michelin-ravintoloita. Aromilehden haastattelussa Demo-ravintolan ravintoloitsija Tommi Tuominen ylisti Askin lopettamista rohkeana vetona, sillä mies on itsekin miettinyt samaa, monta kertaa ja yrittänyt epätoivoisesti saada naapurista lisätilaa.

Muutama vuosi sitten ravintola Olo teki saman tyyppisen siirron, mitä Ask on nyt tekemässä. Vanhan Olon paikalle avattiin silloin Gastrobaari Emo.

Ravintolan pienuus ei kuitenkaan ole esteenä Michelin-tason ylläpitämiselle, sillä jokainen ravintola on omalla tavallaan persoonallinen. Tästä on elävä muistutus Sasu Laukkosen ORA, joka on yksi Pohjoismaiden pienimmistä huippuravintoloista.

Kuvat: Ravintola Ask ja Jord