Linnanmäen vuoristorataLinnanmäen Huvipuiston suosituin laite Vuoristorata täytti 70 vuotta tiistaina 13. heinäkuuta. Juhlapäivää vietettiin rakentamisvuoden ajan henkeen, 1950-luvun tyyliin.

Linnanmäen tunnetuimpiin laitteisiin kuuluva puinen Vuoristorata avattiin 13. heinäkuuta 1951. Se rakennettiin Kööpenhaminan Tivolin vuoristoradan mallin mukaan. Rakentaminen maksoi 48 000 000 markkaa, mikä on nykyrahassa noin 1 500 000 euroa. Laitetta pidettiin niin hurjana, että ensi alkuun jarrumestareilla tuli olla hävittäjälentäjän koulutus.

Vuoristoradan avajaisissa esiintyi maailmankuulu yhtye The Delta Rhythm Boys. Vuoristoradasta tuli välittömästi helsinkiläisten ja kauempaakin tulleiden suursuosikki, jonka suosio on kestänyt tähän päivään asti.

Yhdysvaltalainen vuoristoratajärjestö ACE (American Coaster Enthusiasts) on julistanut Vuoristoradan klassikkoradaksi. Vain muutama kymmenen laitetta maailmassa täyttää arvonimen tiukat kriteerit.

Vuoristorataa ohjaavat jarrumestarit, joita maailmalla tavataan nykyään vain harvoin, sillä monilla vanhoilla radoilla on siirrytty käyttämään automaattisia jarruja, mukaan lukien esikuvana toimineessa Kööpenhaminan laitteessa. Linnanmäen Vuoristoradalla on toiminut naisia jarrumestareina vuodesta 1999 alkaen, ja tänäkin juhlavuonna yksi jarrumestareista on nainen.

Vuoristoradan rakentamisvaiheessa laitteen elinkaareksi arvioitiin 15 vuotta. Hyvän huolenpidon ja osien säännöllisen uusimisen ansiosta ikisuosittu klassikko tarjoaa huvittelijoille yhtä hyvät kyydit vielä tänäkin päivänä, 70 vuoden jälkeen.