Ravintoloitsija Jyrki Tsutsusen Skutta-niminen ravintola ammentaa metsän antimista ja järjestää kulttuuritapahtumia. Ravintola aloitti toimintansa syyskuussa kulttuurikeskus Stoassa Itäkeskuksessa.

Skutta – Jyrki Tsutsusen ravintola Helsingissä
Skutta – Jyrki Tsutsusen ravintola Helsingissä. Kuvaaja: Petteri Lehtinen

Villiruokaan erikoistuneen ravintoloitsija Jyrki Tsutsusen Skutta-ravintola on taidebistro, jonka lautasilla luonto ottaa vallan. Ravintolan annoksissa näkyvät vahvasti kotimaisten metsien antimet. Lounaslistalta löytyy muun muassa metsäsienirisottoa, pihlajanmarjakastiketta ja nokkos-perunapyreetä. Lisäksi ravintola panostaa fermentointiin eli luonnon raaka-aineiden hapattamiseen.

Kulttuurikoti Hemmet & Jyrki Tsutsunen

– Isovanhempiemme sukupolvi on hyödyntänyt paljon paremmin metsän antimia, mutta viime vuosikymmeninä olemme tippuneet kelkasta. Haluan nostaa tätä perinnettä esiin! Metsästä saatujen raaka-aineiden lisäksi meillä fermentoidaan paljon kaikenlaista, kuten kombucha-juomaa, focaccia-leipää ja auringonkukansiemenlevitettä, Tsutsunen kertoo.

Vastuullisuus ja ekologisuus näkyvät Skuttassa myös siinä, että annosten raaka-aineet ovat mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettuja, ja lounaalta jäänyttä ruokaa voi ostaa iltapäivisin hävikkilounaana.

Kulttuurikokiksikin kutsuttu Tsutsunen on tunnettu metsäinnostuksensa lisäksi ruoan ja kulttuuritapahtumien yhdistämisestä, mikä on keskeinen osa myös Skuttaa. Samasta syystä juuri kulttuurikeskus Stoa on erinomainen asemapaikka uudelle ravintolalle. Tsutsunen uskoo niin ikään Itä-Helsingin vetovoimaan ja Stoan sijaintiin Itäkeskuksessa.

– Skutta sopii täydellisesti kulttuurikeskus Stoan kylkeen. Tavoitteemme on järjestää ravintolassa tapahtumia, joissa luonto, kulttuuri ja taide ovat läsnä, kuten keikkoja ja burleskiesityksiä. Tulemme varmasti tekemään tiiviisti yhteistyötä kulttuurikeskuksen kanssa. Sijaintia puoltaa sekin, että mielestäni Kallio alkaa olla jo nähty, ja positiivinen pöhinä Itä-Helsingissä vain lisääntyy, Tsutsunen tuumii.

Myös Stoan johtaja Ulla Bergström iloitsee Skutta-ravintolan myötä avautuvista uusista yhteistyömahdollisuuksista.

– Stoa on nousevan, rohkean ja yllättävän taiteen talo, joka inspiroituu ympäröivästä naapurustosta, maailman ilmiöistä ja luonnosta. Skuttan toimintaidea sopii Stoan tunnelmaan erinomaisesti. Taide ja kulttuuri yhdistävät erilaisia ihmisiä, niin myös ruoka. Skuttan ja Stoan yhteistyöllä voidaan leipoa uudenlaisia, villejä ja virkistäviä kokemuksia kaikille helsinkiläisille, suunnittelee Bergström.

Skuttan ravintoloitsija Jyrki Tsutsunen on työskennellyt aiemmin muun muassa Pietarin pääkonsulin henkilökohtaisena kokkina. Hänet muistetaan myös Sub-kanavilla pyörineistä Makujen maailma ja Pala juustoa, tilkka viiniä -ohjelmista. Tsutsusen rinnalla Skuttan ruoista vastaa keittiömestari Antti Rämö, ja sommelierina työskentelee Jenna Kemppainen.

YHTEYSTIEDOT

Ravintola Skutta, skuttaan.fi,
Kulttuurikeskus Stoa, Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki

Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16
Lounas ma–pe 11–15
Puh. 040 481 9666
info@skuttaan.fi